Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Temat: Przygotowania do zimy

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oława, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0TS 99.r

Domyślnie Przygotowania do zimy

Witam
    Zbliża sie zima i w związku z tym mam pytanko , jak przygotowujecie swoje alfy do tego sezonu? :|?: . Nie pytam o zmiane na opony zimowe czy wymiane oleju bo to wiadomo. Są może jakieś patenty na zimę w stylu przesmarowanie uszczelek , aby nie przyklejały sie. Może cos na zamarzające zamki. Opiszcie swoje sposoby na zimę.
    Pozdrawiam :mrgreen:
    Srebrniutka Alfa 2.0 TS 16V --------->Reszta w tyle.......

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

ja smaruje uszczelki wazelina techniczna,sprawdzam akumulator jak czasem nie wypsikam letniego plynu do spryskiwacza a zamarznie to wlewam denaturat ,zamki wd 40,w zimie raz w tygodniu po rozgrzaniu silnika na postoju włączam klimę,bo poniżej -4 klimy nie da się już włączyć.staram się używać ręcznego bo linka lubi bo dłuższym nieużywaniu zamarznać.po odpaleniu zawsze czekam pare minut zanim ruszę.a jak zostawiam alfe na dworze to podnosze wycieraczki[/code]

adasco
    Gość

Domyślnie

Warto jeszcze przesmarowac linke bagaznika i klapki baku.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał piotriix
    ja smaruje uszczelki wazelina techniczna,sprawdzam akumulator jak czasem nie wypsikam letniego plynu do spryskiwacza a zamarznie to wlewam denaturat ,zamki wd 40,w zimie raz w tygodniu po rozgrzaniu silnika na postoju włączam klimę,bo poniżej -4 klimy nie da się już włączyć.staram się używać ręcznego bo linka lubi bo dłuższym nieużywaniu zamarznać.po odpaleniu zawsze czekam pare minut zanim ruszę.a jak zostawiam alfe na dworze to podnosze wycieraczki[/code]
    - dlaczego włączasz klimę? Jaki to ma cel?
    - wiem, że Ty jeździsz V6, słyszałem jednak, że po odpaleniu T.S'a należy jak najszybciej rozpocząć jazdę, nie rozgrzewając silnika na postoju, bo to skraca żywotność wariatora. Co o tym sądzicie?

Ja dodam od siebie, że przed zimą konkretnie myję i pastuję samochód, zwłaszcza w zakamarkach, gdzie sól najdłużej egzystuje.

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

b.pawelek
    Gość

Domyślnie mycie

co do mycia to ja w ogole myje wóz całą zimę
    Latem karszerem a zimą na szczotkach. Wyjezdzam dopiero jak auto jest suche i tyle

Natomiast moze ktoś wypowie sie na temat wariator aczkolwiek mój i tak zdechł i pracuje jak diesel ale do wymiany rozrzadu już tylko 1 tys km
    Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie Re: mycie

Cytat Napisał b.pawelek
    co do mycia to ja w ogole myje wóz całą zimę
    Latem karszerem a zimą na szczotkach. Wyjezdzam dopiero jak auto jest suche i tyle
    Nigdy nie myję samochodu na myjniach ze szczotkami, szkoda lakieru, nie polecam tego nikomu. Jeśli nie mam możliwości umyć go samemu (czasem brak czasu), jadę do pobliskiej i zaprzyjaźnionej myjni ręcznej, gdzie za 15zł samochód mam umyty z zastosowaniem dobrych szamponów i pokryty gorącym woskiem, po czym wytarty do sucha. (Oczywiście jest to tzw masówka, chociaż po znajomości jest całkiem cacy...) Dlatego nie ma to jak umycie samochodu przeze mnie i wypastowanie co zawsze czynię przed zimą.
    Wpełzam też pod samochód i elementy w których gnieździ się jakaś rdza, a takie zawsze się znajdą, pokrywam cholernie gęstym smarem

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

marek1975
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1
    - wiem, że Ty jeździsz V6, słyszałem jednak, że po odpaleniu T.S'a należy jak najszybciej rozpocząć jazdę, nie rozgrzewając silnika na postoju, bo to skraca żywotność wariatora. Co o tym sądzicie?
    Hmmm... nie jestem mechanikiem ale nie wydaje mi się, żeby wariator psuł się od pracy na biegu jałowym. On raczej psuje się od braku oleju lub kiepskiego oleju. Zresztą stare chińskie przysłowie mówi: "pospiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł" , nic tu niema o bezzwłocznym ruszeniu z miejsca po uruchomieniu silnika ale zaznaczam - nie jestem mechanikiem.

Ja wybieram się do kolegi na kanał i przed zimą sprawdzę powłokę antykorozyjną podwozia, pozatym jak było wcześniej wspomniane uszczelki posmaruję wazeliną, a zamki w drzwiach i pod maską (bagażnik) jakimś smarowidłem.

b.pawelek
    Gość

Domyślnie zima

ja już lakierniczo przygotowałem swoje auto do zimy
    A co do mycia to te wszystkie bezdotykowe które znam myją auto w zadaszonej wiacie bez drzwi więc jak dla mnie mija się to troche z celem.
    Pozdrawiam

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

klime powinno sie zalaczac co jakis czas nawet w zimie aby olej dotarl do sprezarki i ja smarowal po paru miesiacach sprezarka pracujac na sucho bardzo szybko sie zuzywa.tez uwazam ze wariatowi to napewno wolne nie szkodza.raczej brak i kiepski olej,pamietajcie ze wiekszosc alf jezdzi na 10w40 a to oznacza ze olej przy minus 26 juz traci swoja plynnosc a makarony pisza raczej instr pod siebie a nie na nasz klimat

ViP Świeżak Avatar akuki
    Mieszka w
    Orzesze SMI
    Auto
    AR 159 TI JTDM

Domyślnie

Ja mam problem z lewa klamką zewnętrzna jak wcisnę to później ona nie chce odskoczyć - smarowałem sprayem z silikonem i nic aż boje sie jak przyjdzie mróz!