Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Alfa jako auto sluzbowe.

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie Alfa jako auto sluzbowe.

Mam pytanie do posiadaczy Alf, ktorzy uzywaja jej jako auto sluzbowe. Czy sprawdza sie ona jako auto do jazdy do klientow glownie po miescie srednio 60 km dziennie. Czasami dluzsze trasy. Chodzi mi o zuzycie ekslploatacyjne i powiedzmy stan Alfy po roku takiej jazdy. Dodam ze koszty paliwa mam zwracane w 95%. Moze glupie pytanie ale dla mnie wazne.

Rosik
    Gość

Domyślnie

Mój ojciec używa Alfy jako auta służbowego, ale w Belgii, a tam drogi lepsze. I nie robi tylu kilometrów. Ja osobiście w Polsce bym nie ryzykował - drogi zniszczą ci zawieszenie (chyba że będziesz dostawać od pracodawcy jakąś rekompensatę). Częste trasy w mieście to nie jest poza tym to co Alfy lubią. Przebieg wyjdzie ci duży, a co za tym idzie - konieczność częstszej wymiany oleju i innych płynów

Grzegorz83
    Gość

Domyślnie

Pytanie. Czy jeżeli nie weźmiesz auta służbowego z firmy (nie będą ponosić kosztów np. leasingu), to dostaniesz więcej kasy? Jeżeli tak, to ile. Przelicz sobie, po jakim czasie mógłbyś kupić taką samą Alfę i pomyśl, czy tyle czasu ta wytrzyma.

ja.m
    Gość

Domyślnie

A ja to widzę inaczej. Alfa to nie jest zwykły samochodzik a tym bardziej jako służbowy służyć nie powinien (no może we Włoszech policji). Uważam że takimi autami to powinni jeździć ci, którzy doceniają jej wartość i potrafią uszanować. Gdyby tak było ta napewno Alfa nie miałaby renomy często i bardzo psującego się auta!!!

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Oki przekonaliscie mnie po nowym roku kupuje jakiegos gazownika i ruszam nim w miasto a Alfa do garazu.

Rosik
    Gość

Domyślnie

I pamiętaj: jeździj na gazie ale rozliczaj się z szefem jak za benzynę :mrgreen: :wink:

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Hehe szefem bede ja tylko bede sobie robil na zlecenie firmy. A co do rozliczania to dostaje 0.45 groszy za kilometr, tak wiec nie jest tak zle nawet Alfa tyle nie spala.

mrutyś
    Gość

Domyślnie

szkoda by było jakiejkolwiek alfy do takiej miejskiej eksploatacji no chyba ze służbowy samochód do jazdy na konferencje np. z Krakowa do Warszawy to cała przyjemność takim samochodem jechać tylko że największą przyjemność czerpie kierowca

had3sik
    Gość

Domyślnie

Witam
    Moja alfa robi jako auto służbowe w Poczcie Polskiej Płacą mi za każdy przejechany kilometr czyli 0,7846. Limit na miesiąc to 2000 km. plus oczywiście jeszcze wypłata pocztowa Po mieście dziennie robie średnio 80 km. A jeżdzę tak od czerwca i już szykuje sie robota przy przednim zawieszeniu. No i oczywiście częsta wymiana oleju. A tak pozatym to Alfa dobrze sie spisuje jak na auto służbowe
    Ogólnie opłaca sie jak sie jeździ na ON i ma się dojście do tańszej ropy.
    Pozdrawiam Seba

Rosik
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ja.m
    a tym bardziej jako służbowy służyć nie powinien (no może we Włoszech policji)
    No i we włoskim rządzie. Nie ma na świecie bardziej eleganckiego samochodu niż czarna 166. A widzieć takie w tak czterosamochodowym konwoju (jak to często nasza władza sobie jeździła) to już baaajkaaaa :gitara: