Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Temat: Cykanie w silniku

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ExO
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 2.5 V6

Domyślnie Cykanie w silniku

Mam pytanie. W moim V6 cos cyka w silniku. Jest to cykanie, którego częstotliwość zwiększa się wraz ze zwiększaniem obrotów silnika. Odgłos wydaje mi się, że pochodzi gdzieś koło listwy wtrysków gdzieś pod spodem. Mogą być to zawory lub samoregulator?

Brodi
    Gość

Domyślnie

Zmienia się wraz ze wzrostem temperatury ?

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cykało czy dopiero zaczęło? Określ głośność, i czy pojawia się od razu po uruchomieniu, czy chwilę później. A może ustaje lub cichnie po jakimś czasie? Trochę więcej objawów. Wstępnie powiem że albo wtryskiwacze albo regulatory.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Brodi
    Gość

Domyślnie

Myślałem o regulatorach dlatego pytałem o temperaturę.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ExO
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 2.5 V6

Domyślnie

Cały czas cyka od uruchomienia silnika. Do temperatury właściwej 90 stopni jeszcze nie doszedłem. Samochód jest bez blach i nie jeżdżę. Przy 60 stopniach nadal cyka, tak samo głośno jak po uruchomieniu..

pastooh
    Gość

Domyślnie

witam podkleje się pod temat, otóż w mojej alfie 2,5 v6 ostatnio coś zaczęło cykać, ale tylko jak zapalam kiedy jest zimna cykanie pojawia się tak w okolicy 1100 do max 1300obr/min i tylko kiedy zwiekszam obroty w tych właśnie granicach powyżej i poniżej cisza jeśli utrzymuje stałe 1200 czy 1300 tez cisza jak sie rozgrzeje jest ok. nadmieniam tez że muszę się udac do mechanika na ustawienie rozrzadu bo ktoś to kiedys zrobił na nieoryginalnych blokadach i na wolnych obrotach silnik ma za niskie obroty i trochę nim trzęsie. Co do tego cykania to pojawiło sie dzisiaj, co to może być czy jazda z tym przez jakiś czas może uszkodzic silnik i jakie koszta części ew naprawy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Odgrzewam temat.
    Co może być przyczyną rytmicznego "cykania" w T.S.ie, ale nie zawsze i tylko przy rozgrzanym silniku (np. po ostrzejszej jeździe). Po podniesieniu maski ciężko zdiagnozować skąd dokładnie pochodzi, ale jego częstotliwość wzrasta wraz ze wzrostem obrotów silnika.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

tdz77
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Odgrzewam temat.
    Co może być przyczyną rytmicznego "cykania" w T.S.ie, ale nie zawsze i tylko przy rozgrzanym silniku (np. po ostrzejszej jeździe). Po podniesieniu maski ciężko zdiagnozować skąd dokładnie pochodzi, ale jego częstotliwość wzrasta wraz ze wzrostem obrotów silnika.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Z twoich objawów to może być elektrozawór pochłaniacza par benzyny. W V6 jest on pod prawym błotnikiem, w TS nie wiem - może też.

Jak słyszysz to cykanie to spróbuj wyłączyć silnik i zaraz włączyć - cykanie powinno zniknąć na pewien czas.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał tdz77 Zobacz post
    Z twoich objawów to może być elektrozawór pochłaniacza par benzyny. W V6 jest on pod prawym błotnikiem, w TS nie wiem - może też.

Jak słyszysz to cykanie to spróbuj wyłączyć silnik i zaraz włączyć - cykanie powinno zniknąć na pewien czas.
    Dzięki za sugestię.
    Czy ktoś spotkał się jeszcze z opisywanym przeze mnie zjawiskiem? Dźwięk ewidentnie pochodzi gdzieś z silnika i jest to dosłownie rytmiczne "cyk", "cyk", "cyk" jak już wspomniałem pojawia się czasem (rzadko) przy konkretnym rozgrzaniu silnika.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Miss Alfaholicy 2011 Alfa i Omega Avatar brera21
    Mieszka w
    Kozy/Bielsko-Biała
    Auto
    AR 156 2.0 16v CADAMURO DESIGN

Domyślnie

jesli moge sie wypowiedziec to cos powiem, dlugo dlugo slyszelismy w 147 cykanie, takie drzenie jakby i slychac bylo ze to z silnika. ale po doglebszym obadaniu okazalo sie ze to oslona kolektora wydechu ktora wydawala takie dzwieki przy rozgrznym silniku. odgielismy i przestalo.. to tak sobie przypomnialam
    Panie Boże, a w niebie też są Alfy?

mmmm moja 157....
    Ja, swoimi Alfami jeżdżę po Alfalcie

* Ci którzy powinni wiedzą o co chodzi