Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [155] Blokujące zaciski...

KUBAS
    Gość

Domyślnie [155] Blokujące zaciski...

Mam od ostatniego czasu problem z lewym zaciskiem na przedniej osi...
    mianowicie jak zachamuje to potem niechce odpuscic...trzyma dopiero po ostrym ruszeniu i przejechaniu kilkunatu metrów odpuszcza...w miescie to jest normalny terror z tym...moze dlatego mi tyle pali,, ((
    ostatnio były zmienine klocki, mechanik wszystko przeczyscił itd...stwierdził ze ten bolec co chodzi w tym ala tłoczku<czy jakos tak> jst wykrzywiona..to fakt prosta nie była co sie okazało potm tooby dwie były krzywe doln i górna ,,,więc wymieniłem obie wyczysciłem wszystko namarowałem...i guzik dalej sie blokuje...
    Więc...co to może byc?..Co począc..?

Pozdrwiam

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

witam.praktycznie sa dwie mozliwosci blokowania.pierwsza i najczestsza to klocki ktore klinuja sie w zacisku(zacisk powinien przy montazu klockow byc dokladnie oczyszczony w miejscu styku z klockiem.najlepiej tez uzyc nie wielkiej ilosci smaru miedziowego)druga to klinowanie lub zacinanie samego zacisku.sworznie na ktorych plywa zacisk nie moga byc krzywe,zardzewiale itp.wazne tez sa gumowe oslonki tych sworzni.do ich smarowanie najlepiej uzyc smaru wysokotemperaturowego.no i trzecia :wink: to tloczek,ale to juz ewenement.no chyba ze ma uszkodzona uszczelke i dostala sie tam woda i piach.nie ma wyjsci jak zdjac kolo i dokladnie po wyjeciu klockow wszystko sprawdzic.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Tymbark
    Auto
    145Boxer,147 1,9Mjet, 159 1,9JTDM

Domyślnie

Reasumujęc - polecam rozebrać, wyczyścić dokładnie z błota/rdzy/pyłu z klocków/innych substancji wszystkie elementy, przesmarować smarem wysokotemperaturowym np.grafitowym i będzie. Przynajmniej u mnie zadziałało.

MARIN
    Gość

Domyślnie

Miałem podobnie winą był przewód hamulcowy (niedrożny) wymieniłem i po problemie

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Jak już będziesz miał wyjęty zacisk, to poproś drugą osobę, żeby lekko nacisnęła pedał hamulca, a Ty w tym czasi obserwuj tłok. Po puszczeniu pedału hamulca przez pomocnika, tłok powinien nieznacznie się cofnąć pod wpływem sprężystości pierścienia uszczelniającego tłok w zacisku. Jeżeli tłok się cofnie, to szukaj przyczyny w blokowaniu zacisku na prowadnikach lub blokowaniu się klocków. Jeżeli natomiast tłok nie będzie się cofał, to masz zapieczony tłok i wtedy sprawa jest gorsza, bo jeżeli nie pomoże oczyszczenie, to na ogół trzeba wymienić zacisk - chyba, że jest możliwość kupienia nowego tłoka i pierścienia uszczelniającego.

roquen
    Gość

Domyślnie

Mialem podobnie w punto kupilem nawet zaciski i po wymianie nic sie nie poprawilo - przyczyna to niedrozny elastyczny przewod hamulcowy

Użytkownik Romeo Avatar Gopcio
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r

Domyślnie

a wyciagnij 2 male tloczki, wytrzyj ze smaru i zobacz czy nie sa gdzies zjechane jesli tak, to wez wiertarke i papier scierny i zedrzyj nierownosc, i powinno byc ok
    Było AR 145 Boxer 1,6 ---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +