Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Kilka pytań "świeżego" posiadacza Alfy

deviltx
    Gość

Domyślnie Kilka pytań "świeżego" posiadacza Alfy

witam. jestem tutaj nowy, w sumie z Alfa mam styczność od miesiąca. zakupiłem Alfę 145, przebieg 85 tyś, instalacja gazowa.

Mam kilka pytań:

1. Zaraz po zakupie, wogóle nie świeciła mi się kontrolka od wtrysków, teraz zanim zapale silnik kontrolka swieci się, po 3 sek gasnie. podczas jazdy nie zaświeca się. Czy taki objaw jest prawidłowy?

2. Po zakupie wymieniłem olej, filtr oleju. zrobiłem ponad 1 tys km i wypiła ponad litr oleju. Rozumiem ze na LPG zawsze będzie brało olej, ale aż TYLE??

3. podczas jazdy na LPG jesli przekrocze 4 tys obrotów i dam na "luz" auto gaśnie, na benzynie nie mam takiego problemu

Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar aqaz
    Mieszka w
    Konstantynów Łódzki

Domyślnie

1. prawidłowo
    2. u mnie na benzynie wcina około 1l/1000 co jest zgodne ze specyfikacją tego silnika i jest to normalne... jeżeli oczywiście nie kopci z tyłu
    3. boxer + lpg=kiepska mieszanka. BOXERY nie lubią GAZU. Chcesz go dobić jeździj na gazie...
    dźwięk + przyspieszenie + elastyczność = V6

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Jeziory/k.Poznania

Domyślnie

Co do gazu to podzielam zdanie kolegi "aqaz" Boxery nie cierpia gazu ,ale co do oleju to nie dokońca jest tak ,że musi spalic 1l oleju na 1000km.duży wpływ ma nato jakość oleju i stan silnika.Mój śilnik spala około 1 l na 8000km olej jaki leje to Mobil 1 10w40 półsyntetyk.
    AR 147 1.9 JTD 16V MICHAŁ

deviltx
    Gość

Domyślnie

mam zalany syntetyk firmy ELF. jeśli dodam gazu, tak ponad 5 tys obrotów, to widać dym z rury wydechowej, może to para, albo niestłumione spaliny, ponieważ mam przelotowy układ wydechowy, katalizator, strumiennica i na końcu dyfuzor Ultera z końcówką. Co do gazu, to staram się nie katować mojej Alfy, zawsze zapalam na benzynie, kiedy osiągnie temperaturę około 50-60 stopni zmieniam na gaz. jeśli chodzi o instalację LPG, to w marcu 2005 kosztowała ona wcześniejszego właściciela ponad 2 tys zł ( nie jest to sekwencja) z tego co patrzyłem w książce serwisowej do instalacji gazowej, nie znalazłem tak wzmianki o wymianie filtra do gazu. może to jest przyczyną?

MARIN
    Gość

Domyślnie

Ja bym na twoim miejscu lał pół syntetyk nie wiem jak w Boxerach ale TS z fabryki wyjeżdza na 10w40 a z gazem trudno powiedzieć może dostaje gdzieś powietrza za dużo. Najlepiej podjechać gdzieś o gazowników niech się wypowiedzą.

deviltx
    Gość

Domyślnie

ok, wizyta u "gazowników" pomogła. był zatkany filterek od gazu. co do oleju, to postaram sie go zmienic na jakiś gęstszy, półsyntetyk.

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał MARIN
    Ja bym na twoim miejscu lał pół syntetyk nie wiem jak w Boxerach ale TS z fabryki wyjeżdza na 10w40.
    Boxer też, zalecany przez producenta olej to: SELENIA Special Formula Alfa Romeo 10W40.

Ja osobiście jeżdżę na Shell Helix Plus 10W40 i jestem zadowolony, praktycznie oleju mi nie bierze.
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

Użytkownik Alfa i Omega Avatar aqaz
    Mieszka w
    Konstantynów Łódzki

Domyślnie

ja jeżdżę na syfiastym lotosie i tutaj doszukuję się problemu. kumpel miał to samo w colcie a drugi w 126:p
    dźwięk + przyspieszenie + elastyczność = V6