Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: ustawienie zbieżności na dolnym sląsku

rebellion1
    Gość

Domyślnie ustawienie zbieżności na dolnym sląsku

witam
    mam problem z ustawieniem zbieżności w aucie wg magików na stacjach diagnostycznych jest ok a mi gumy bierze od środka ciągnie w lewo i kierka nie jest prosta, byłem juz w aso fiata w świdnicy nic nie zamjstowali na środe jestem umówiony na poprawke ale nie mam dobrego przeczucia zwałszcza p[o tym jak na mnie spojrzeli gdy powioedziałem że tył też jest regulowany i być może to jest przyczyna. wobec tego czekam na adresy serwisów z dolnego ślaska gdzie zrobią to bezproblemowo i skutecznie. z góry serdeczne dzieki za pomoc

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oława, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0TS 99.r

Domyślnie

Zadzwoń do Bravo Serwis alfa we Wrocku, jest to kawałek ze Świdnicy, ale na wylocie na Bielany Wrocławskie . Dobry serwis Alfy i zdolne chłopaki: tel 0717957737
    Nawet jak nie pojedziesz możesz zadzwonic po porade ,moga pomóc .
    Srebrniutka Alfa 2.0 TS 16V --------->Reszta w tyle.......

rebellion1
    Gość

Domyślnie

dzięki Slawko_Wroc jutro mam poprawke w świdnicy jak będzie klapa pewnie sie bede meldował u kolesi skoro znają sie na rzeczy
    pozdrawaim

kmito
    Gość

Domyślnie

Jaki masz rozmiar opon?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał kmito
    Jaki masz rozmiar opon?
    no właśnie - jaki masz rozmiar opon.
    Nie wiem czy to potwierdzone informacje, ale słyszałem, że przy dużej szerokości opon w 156, nie da się ustawić zbieżności...
    To tylko zasłyszane informacje.

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

rebellion1
    Gość

Domyślnie

śmigam na standarcie 185/65/15 więc to chyba nie problem opon, zauważyłem że jest cos nie tak po wjechaniu w dziure ale skoro wg dotychczasowych mechaniorów nie da sie ustawić moze sie cos przekrzywiło to dlaczego nie słysze takiej diagnozy od nich co wymienic itp. tyl;ko że jest oka dalej ciagnie co prawda lekko i kierka krzywo leży. o ponach sie nie wypowiem bo dopiero wymieniłem na zimy i mam jakieś 250 km nalatan
    pozdrawiam

kmito
    Gość

Domyślnie

Niech Ci ustawiają na zero ewentualnie lekko w plusie. Mimo, że ustawienia fabryczne mówią o lekkim minusie.
    Miałem dość bogate doświadczenia ze zbieżnością w Fiacie Stilo. Ale tam były szerokie niskoprofilowe opony. Nigdy nie udało sie wyeliminować ścierania o środka. Doszedłem do wniosku, że to wina naszych dróg czytaj kolein. Opony jeżdżą krawędziami. Z resztą w Alfie teraz ma to samo.
    W Twoim przypadku nie ma to miejsca.
    Ustawienie zbieżności na przyrządach w moim przypadku zawsze kończyło się lekkim ściąganiem i źle ustawioną kierownicą. Musiałem zawsze robić korekty na "czuja".
    Czyli skręcaniem odpowiedniego drążka kierowniczego stosownie do strony ściągania.
    I jazda próbna, ewentualnie dalsze korekty itd.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał kmito
    Niech Ci ustawiają na zero ewentualnie lekko w plusie. Mimo, że ustawienia fabryczne mówią o lekkim minusie.
    Miałem dość bogate doświadczenia ze zbieżnością w Fiacie Stilo. Ale tam były szerokie niskoprofilowe opony. Nigdy nie udało sie wyeliminować ścierania o środka. Doszedłem do wniosku, że to wina naszych dróg czytaj kolein. Opony jeżdżą krawędziami. Z resztą w Alfie teraz ma to samo.
    W Twoim przypadku nie ma to miejsca.
    Ustawienie zbieżności na przyrządach w moim przypadku zawsze kończyło się lekkim ściąganiem i źle ustawioną kierownicą. Musiałem zawsze robić korekty na "czuja".
    Czyli skręcaniem odpowiedniego drążka kierowniczego stosownie do strony ściągania.
    I jazda próbna, ewentualnie dalsze korekty itd.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    Skoro już w temacie jesteśmy. Ostatnie 10 tys km, zrobiłem na oponach: 225/45/17 i zużywają się równomiernie, zarówno z przodu jak i z tyłu. Nie zauważyłem, by były bokami, czy też od środka bardziej starte, a przyglądałem się im bacznie podczas wymiany na zimowe.

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1
    Nie zauważyłem, by były bokami, czy też od środka bardziej starte
    To jesteś szczęśliwym człowiekiem. :wink:
    A może jeździsz dobrymi drogami.
    Ja robię co dziennie 30km do roboty straszliwymi koleinami.
    Poza tym sam efekt ujawnia sie dopiero przy kończących się oponach.
    Pozdrawiam

rebellion1
    Gość

Domyślnie

umnie przy stronie zewnętrznej opony bieżnik ma jakieś 5-6 mm natomiast od środka 4 to będzie max naaucie zrobiłem 11000 wcześnije jeżdżone były w belgii od nowosci (opony) i znów dylemat czy bieżnik zjechał sie za mojej kadencji czy wcześniej, ale o tym sie przekonam na wiosne jak ściągne zimy