Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: naprawiam silnik :(

lukaswisniewski
    Gość

Domyślnie naprawiam silnik :(

Witam

W poprzednich postach pisałem o swoich problemach z silniczkiem( kopcił grzał sie...)
    W pierwszej diagnozie było coś o krzywych zaworach i dużych kosztach no ale sie nie potwierdziło i myslałem że bedzie juz z górki.
    Dzis sie dowiedziałem że po wymianie rozrządu, wariatora , uszczelniaczy i uszczelki pod pokrywą silnik chodzi dobrze ale bierze płyn chłodniczy i uszczelka pod głowicą do wymiany
    ale czy planowanie uszczelki i robocizna moze kosztowac 1200zł ?? czy to normalna cena za taka robote,powoli mnie to wszystko rujnuje finansowo a jeszcze wentylator który tylko na krótko załącza i dmuchawa juz nie mam cierpliwosci i kasy.

medziu-damian
    Gość

Domyślnie

jak cos to planowanie glowicy a uszczelka nowa wg mnie cene tego remontu wymiana uszczelki plus planowanie glowicy nie powinna przekroczyc 300zl

chyba ze sie myle ale ja bym zrobil to sam wymienil uszczelke na nowa bez planowania

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Niestety, koszt wymiany uszczelki pod głowicą jest mniej więcej 2x większy niż wymiana rozrządu, a więc około 500-600 zł. Do tego dochodzi koszt uszczelki i planowania głowicy. Ja polecam wykonanie planowania, bo bez tego naprawa może nie być skuteczna.
    Kolega medziu-damian myli się i to bardzo. Wątpię, czy znajdziesz warsztat, który wykona Ci taką naprawę za mniej niż napisałem, ale życzę powodzenia.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał medziu-damian
    jak cos to planowanie glowicy a uszczelka nowa wg mnie cene tego remontu wymiana uszczelki plus planowanie glowicy nie powinna przekroczyc 300zl

chyba ze sie myle ale ja bym zrobil to sam wymienil uszczelke na nowa bez planowania
    chyba u kowala w stodole

dareckib
    Gość

Domyślnie

No nie przesadzaj z tym kowalem... Wymieniając głowicę (była pęknięta) .. na rachunku widzę u siebie planowanie koszt 50 zł. (min. bo jeszcze oczywiście więcej rzeczy było robione.)

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

wiem ze samo planowanie jest tanie..

miałem na mysli całą tworczosc tego mechanika co zrobi wszystko za 300, juz nawet mi sie nie chce wyliczac ile to roboty przy tym bo sam dwa razy zdejmowalem glowice..

1200 za wymiane uszczelki pod głowicą z klamotami mozna potraktowac jak prezent na swieta..

lukaswisniewski
    Gość

Domyślnie

Myślę że 1200 to troche dużo bo wiem że około 200zł komplet uszczelek 50 zł planowanie ale nie wiem co jeszcze czy robocizna za to 900zł?? chyba trzeba jeszcze raz pasek rozrządu? wymienic to wyjdzie za robota około 800zł duzo czy normalnie ktosa robił to w warsztacie??

lukaswisniewski
    Gość

Domyślnie

No wiesz alfista takich prezentów na święta na -1200zł to by chyba nikt nie chciał no ale jak mówisz że to dobra cena to nie będę sie kłócił no ale jak dla mnie to dużo

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Łódź

Domyślnie

ja u siebie wymieniłem uszczelkę pod głowica z pompą wody z planowaniem i nowa uszczelka za kwotę 460 zł i na pewno było porządnie zrobione
    Czarna 156 2004r

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

jesli to mechanik ktory grzebie sie w twin sparkach na codzien i wie co robi to oddaj mu i niech zrobi samochod do konca..

szukanie oszczednosci i tanich mechanikow w alfie na pewno nie wrozy najlepiej...

paska nie musisz zmieniac jesli dopiero co byl zalozony nowy

uszczelke pod głowice proponuje Goetze