Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: kilka denerwujących drobiazgów

Stelma
    Gość

Domyślnie kilka denerwujących drobiazgów

Witam.
    1.mam taki problem zalożyem nowe opony na przód 195/50 R15 toyo T1R na fabrycznych alu. (fajnie się na nich śmiga) ale do rzeczy gdy mam kier prosto to auto jedzie mi lekko w prawo, żeby jechać prosto muszę lekko skręcić kierą w lewo , na zimowych oponach 175/65 R14 felgi stalowe jest ok.
    zbieżność ustawiana ze 2 razy i to przez gościa który ręcznie starym porządnym sprzętem(a nie na szybko komputerkiem) mierzy zbieżność i kąty i jest wszystko w granicach tolerancji.
    w czym jest problem? zwrotnica jest ok
    2. bywa że mi się silnik poddusza tak jakby paliwo nie dochodzilo dlawi się i lekko strzela, nie jest to regularne zazwyczaj na zimnym zaraz po odpaleniu i slaby jest dopiero jak się wkręci powyżej 3000 to idzie ok, gdzie szukać przyczyny? komputer nic nie pokazuje
    3. ma ktoś może na zbyciu pompkę/silniczek do spryskiwaczy szyb?
    4. poszukuję też obudowy filtra powietrza wraz z rurą i calym tym bajzlem co przy zdrezaku jest

dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

ad.1 różnica w bieżniku na przodzie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar paczek.gsm
    Mieszka w
    Suwalki
    Auto
    156 SW 1.9 JTD

Domyślnie

Lub wpadasz w koleinę której prawie nie ma a szeroka opona się w nią nie mieści i zbacza z toru , zobacz na jakiejś nowej drodze czy jest tak samo.A pompka spryskow nowa w podróbce kosztuje grosze płaciłem coś ok 15 pln musiałem tylko delikatnie przerobić wtyczkę.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar daroo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 145 boXer, Fiat Stilo 1.8 16V

Domyślnie

ad 1 to możesz mieć nierówne ciśnienie w oponach.

Stelma
    Gość

Domyślnie

ciśnienie w oponach równe , opony, nowe wcześniej nie używane, na równej nowej drodze też się tak dzieje. HELP

Qkiz
    Gość

Domyślnie

Ad 3.
    Taka pompka na alledrogo kosztuje 19 zł, tyle co w kazdym sklepie z czesciami do fiat/alfa/lancia

tu masz przyklad: http://allegro.pl/pompka-spryskiwacz...247753013.html

wymienisz ja sam w 5 minut
    pozdr

[edit] zwróc uwagę przed zakupem czy masz wyjscie z pompki na dwa obiegi czy jeden ( jedna czy dwie rurki - przednia , tylna szyba)
    Ostatnio edytowane przez Qkiz ; 20-10-2010 o 08:09 Powód: uzupełnienie info

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał Stelma Zobacz post
    1.mam taki problem zalożyem nowe opony na przód 195/50 R15 toyo T1R na fabrycznych alu. (fajnie się na nich śmiga) ale do rzeczy gdy mam kier prosto to auto jedzie mi lekko w prawo, żeby jechać prosto muszę lekko skręcić kierą w lewo , na zimowych oponach 175/65 R14 felgi stalowe jest ok. zbieżność ustawiana ze 2 razy i to przez gościa który ręcznie starym porządnym sprzętem(a nie na szybko komputerkiem) mierzy zbieżność i kąty i jest wszystko w granicach tolerancji. w czym jest problem? zwrotnica jest ok
    Też tak mam i nie mogę za cholerę dojść co to - ale 4 śladów mi nie zostawia, opon nie żre, może to błąd w ustawieniu kierownicy albo po prostu były kiedyś bite
    2. bywa że mi się silnik poddusza tak jakby paliwo nie dochodzilo dlawi się i lekko strzela, nie jest to regularne zazwyczaj na zimnym zaraz po odpaleniu i slaby jest dopiero jak się wkręci powyżej 3000 to idzie ok, gdzie szukać przyczyny? komputer nic nie pokazuje
    Świece/kable/cewki, poza tym sprawdzić na kompie przepływ powietrza i stan/napięcie na sondzie.
    4. poszukuję też obudowy filtra powietrza wraz z rurą i calym tym bajzlem co przy zdrezaku jest
    To na szrot leć albo szukaj 145 na części na allegro
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Witam.
    1.mam taki problem zalożyem nowe opony na przód 195/50 R15 toyo T1R na fabrycznych alu. (fajnie się na nich śmiga) ale do rzeczy gdy mam kier prosto to auto jedzie mi lekko w prawo, żeby jechać prosto muszę lekko skręcić kierą w lewo , na zimowych oponach 175/65 R14 felgi stalowe jest ok.
    zbieżność ustawiana ze 2 razy i to przez gościa który ręcznie starym porządnym sprzętem(a nie na szybko komputerkiem) mierzy zbieżność i kąty i jest wszystko w granicach tolerancji.
    w czym jest problem? zwrotnica jest ok
    Jedź na komputerowy pomiar tam sprawdzą też kąty tylnych kół. Wygląda mi to właśnie na zły kąt któregoś z kół, ostatnio przerabiałem temat dość dogłębnie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar daniello22
    Mieszka w
    Inowrocław , Polkowice, Wrocław
    Auto
    Fiat Stilo 1.8 16v 133KM

Domyślnie

ad.2. ja jak odpalę na zimnym to obroty automatycznie lecą do 3 tys i stamtąd powoli spadają aż do 900-800 (powiedziano mi ze to jest automatyczny wtrysk) ale jak dodam gazu to wtedy zaczyna strzelać czy tak powinno być?

ja nie mogę znaleźć wtyczki żeby podłączyć pod kompa, gdzie ja znajdę?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Widocznie masz padnięty przepływomierz lub brudną przepustnicę.

Wtyczki masz 3. W środku nad schowkiem do AIRBAG na lewym kielichu amortyzatora (stojąc przed autem) jest od ABS (o ile jest) a na prawym do diagnostyki.