Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Przekładka zegarów

Użytkownik Rowerzysta Avatar bodziok26
    Mieszka w
    Wieluń

Domyślnie Przekładka zegarów

Przełożyłem dzisiaj zegary w mojej alfie, w trochę bogatszej wersji o wskaźniki temperatury i ciśnienia oleju. Moje pytanie to czy istnieje możliwość żeby te dodatkowe wskaźniki zaczęły działać. Wiem że czujniki powinny się znajdować gdzieś z tyłu silnika, ale dokładnie gdzie to nie wiem i czy wystarczy że założę te czujniki i podepnę jakieś luźne kabelki czy też muszę ciągnąć nowe przewody??????

marceell
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bodziok26 Zobacz post
    Przełożyłem dzisiaj zegary w mojej alfie, w trochę bogatszej wersji o wskaźniki temperatury i ciśnienia oleju. Moje pytanie to czy istnieje możliwość żeby te dodatkowe wskaźniki zaczęły działać. Wiem że czujniki powinny się znajdować gdzieś z tyłu silnika, ale dokładnie gdzie to nie wiem i czy wystarczy że założę te czujniki i podepnę jakieś luźne kabelki czy też muszę ciągnąć nowe przewody??????
    a co to za autko i który rok?

Mieszka w
    Wieluń

Domyślnie

Moje auto to 155 1,7 TS z 94 r., a dawcą była 1,8 TS z 95 r.

marceell
    Gość

Domyślnie

Moje auto to 155 1,7 TS z 94 r., a dawcą była 1,8 TS z 95 r.
    sorry, inny silnik, inne czujniki, na bank inne okablowanie elektryczne. Na takie majstersztyki to zapytaj kolegi iNTELLA. teraz kończy instalować spadochron do swojej Belli, żeby mógł wyhamować po tym jak już uruchomi napęd jądrowy co ostatnio zamontował.
    Ostatnio edytowane przez marceell ; 22-10-2010 o 19:07

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

A co z zegarami poliftowymi do przedliftowej Belli?? Wtyczki są takie same?? Podobają mi się te po lifcie i może bym zmienił.

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

A powiedzcie mi , jak to własnie wygląda z samą instalacją ? czy jest czy trzeba ciągnąć kalbe i podpinać ?
    Bo w mojej nie było dodatkowych zegarów a w 2,5 TD juz tak i zamierzam je zamontować

Kolejna sprawa czujnik to czujnik zawsze się go jakoś kalibruje i reguluje ? czy może jednak nie ? i trzeba jakiś rezystor wpinać i nim jakoś regulować ?

Mieszka w
    Wieluń

Domyślnie

To w końcu trzeba ciągnąć nowe przewody czy wystarczy tylko zamontować czujniki we właściwych miejscach i je podłączyć????????????? Czy ktoś już to robił może??????

Mieszka w
    Wieluń

Domyślnie

No dobra niedowiarki i żartownisie dzięki za pomoc. Marceell jak nie wiesz to przynajmniej zachowaj sobie tą uszczypliwość dla siebie. Łamiemy mity tzn. instalacja jest podciągnięta, wystarczy wkręcić czujniki i podpiąć przewody. Z tyłu silnika nad rozrusznikiem czujnik ciśnienia paliwa koszt 127 zł i podpinamy szary przewód. Z przodu silnika, za filtrem oleju wkręcamy czujnik temperatury oleju koszt 12 zł i podpinamy przewód szary z czerwonym paskiem. Teraz już możemy się cieszyć działającymi wskaźnikami ciśnienia i temperatury oleju. Zegary ze starej i nowej wersji różnią się układem kontrolek, ale wszystkie wskaźniki działają bez zarzutów. Następne będą wskaźniki braku płynu spryskiwaczy i chłodniczego. Jak zrobię to napiszę.

marceell
    Gość

Domyślnie

No dobra niedowiarki i żartownisie dzięki za pomoc. Marceell jak nie wiesz to przynajmniej zachowaj sobie tą uszczypliwość dla siebie. Łamiemy mity tzn. instalacja jest podciągnięta, wystarczy wkręcić czujniki i podpiąć przewody. Z tyłu silnika nad rozrusznikiem czujnik ciśnienia paliwa koszt 127 zł i podpinamy szary przewód. Z przodu silnika, za filtrem oleju wkręcamy czujnik temperatury oleju koszt 12 zł i podpinamy przewód szary z czerwonym paskiem. Teraz już możemy się cieszyć działającymi wskaźnikami ciśnienia i temperatury oleju. Zegary ze starej i nowej wersji różnią się układem kontrolek, ale wszystkie wskaźniki działają bez zarzutów. Następne będą wskaźniki braku płynu spryskiwaczy i chłodniczego. Jak zrobię to napiszę.
    nie uszczypliwość tylko żart. co do kolegi iNTELLa naprawdę robi niezłe przeróbki w swojej belli, dlatego proponowałem się go zapytać.

MaxPiecia
    Gość

Domyślnie

Z tego co mi wiadomo są standardowe wiazki nawet do el szyb z tylu i z przodu problem jest żeby mieć manual z opisem kostek ewentualnie przewodów gdzie ich szukać, mam do tego trochę inne pytanie czy ktoś wie co to za ustrojstwo koło zbiorniczka płynu spryskiwaczy bo mi się wydaje ze ala komputer pokładowy ale mogę się mylic