Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Kilka problemów z Alfa 146

Carissa
    Gość

Domyślnie Kilka problemów z Alfa 146

Witam!

Mam kilka drobnych (mam nadzieję) problemów z moim Alfiątkiem. Może ktoś mógłby mi coś doradzić?
    Pierwsze, to podobny temat jak był poniżej, mianowicie szyb. Tylne szyby bardzo powoli się podnoszą. Spróbuję zastosować metodę proponowaną. Ale jeszcze dochodzi do tego przednia szyba od strony pasażera - przycisk mój (kierowcy) się zacina, i czasami mogę otworzyć szybę pasażera, a czasem nie. Ale przycisk pasażera dobrze chodzi. Czy gdzieś mógł się zablokować mój przycisk? I jak to można naprawić?
    Druga rzecz, to wsteczny. To, że ciężko wchodzi, to wiem, i bardzo powolutku wrzucam wsteczny, uprzednio zatrzymując się całkowicie. Ale niedawno zaczęło coś dziwnie zgrzytać jak ruszę do tyłu. Nie zawsze, ale czasem ruszając na wstecznym słychać taki zgrzyt w podwoziu, z tyłu.
    Mam jeszcze problem z kontrolką świateł. Mam włączone światła mijania, a na desce mi pokazuje, że mam światła postojowe włączone. A jak mam postojowe, pokazuje to samo. Jakiś bezpiecznik?
    Ostatnia drobna sprawa - żarówka środkowa przy wskaźnikach z przodu na desce rozdzielczej mi się spaliła (ta podświetlająca obroty). Jak się wymienia te żarówki w Alfie?
    Przepraszam, że tyle tematów na raz, i z góry dziękuję za radę!! Pozdrawiam cieplutko!

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Spoko te problemy sa naprawde drobne.
    Z tyłu masz szyby elektryczne czy na korbkę ? Bo jak elektryczne to moga byc siłowniki wypracowane albo prowadnice lekko juz zatarte. Tak czy tak musisz zdjac tapicerke drzwi i to obejzec. Jak masz korbkę to musisz nia szybciej krecic. Zartuje oczywiscie :mrgreen:.
    Co do przycisku od szyb moze byc zasniedzialy styk, ewentualnie sa gdzies przerwy na przewodzie. Musisz wyciagnac klawiaturke od szyb i to obejzec.
    Wsteczny i u mnie ciezko wchodzi. A o jakis zgrzyt mniej wiecej chodzi i czy tylko jest to na wstecznym ?
    W Alfie nie ma kontrolki swiateł mijania ta sama jest od postojowych i od mijania. I tu sie nic nie da poradzic. Ale tym sie nie przejmuj Alfa ma automatyczny wylacznik/włacznik swiatel po przkreceniu kluczyka.
    Co do zarowki to jest sprawa tak ze musisz wyciagnac caly licznik. Zaczynajac od ramki na dwoch imbusach, konczac na liczniku na 4 imbusach. Przy czym z ta ramka licznika jest roznie niektorzy maja problem inni nie. Czasami ciezko ja wyjac, poszukaj tematu o tym na forum. A zarowki wymienia sie prosto: wykreca sie jej z licznika i wklada nowe.
    Jakby cos jeszcze to pisz posty.

Carissa
    Gość

Domyślnie

Wielkie dzięki!!
    Co do tylnych szyb, to są automatyczne Uwierz mi, nie pisałabym takiego tematu, gdyby mi po prostu ręka zbyt wolno chodziła
    Co do biegów, to to zgrzytanie pojawia się tylko na wstecznym, i nie przy wrzucaniu biegu (o tym już wiem i jestem wyczulona na ten punkt), lecz przy ruszaniu. To brzmi tak, jakby coś w podwoziu ocierało się o coś innego (trudno mi to dokładnie wytłumaczyć).
    Dzięki za informacje odnośnie kontrolki świateł mijania! Nie wiedziałam, że tak jest, myślałam, że coś u mnie nie działa! A że się automatycznie wyłączją światła po zgaszeniu silnika to wiem.
    A jak wygląda ta 'klawiaturka'? I gdzie się znajduje?
    Żarówka spróbuję sama wymienić (z żarówką myślę, że problemu nie będę miała, bardziej mi chodziło o sposób dotarcia do niej, więc dzięki za info!)
    Acha, mam jeszcze poważniejszy problem, ale tu już chyba tylko mechanik wchodzi w grę. Mianowice ABS mi nie działa. Świeci się kontrolka cały czas, i ABS na pewno nie działa, bo wypróbowałam. Lecz, tak jak pisałam, to już chyba tylko mechanik.

Użytkownik Romeo Avatar Gopcio
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał Carissa
    Żarówka spróbuję sama wymienić (z żarówką myślę, że problemu nie będę miała, bardziej mi chodziło o sposób dotarcia do niej, więc dzięki za info!)
    Acha, mam jeszcze poważniejszy problem, ale tu już chyba tylko mechanik wchodzi w grę.
    Co do tej zarowki spróbuj uderzyc w deske od gory moze pomoze i obejdzie sie bez rozkrecania, ja kiedys mialem takie nerwy na moja AR bo sie co chwile cos psuło i jak zobaczylem jeszcze ze zarowka zgasla to dostalem szalu noi uderzylem piacha, i sie zapalila i od tamtej pory nic sie juz nie psuje
    Było AR 145 Boxer 1,6 ---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +

Carissa
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Gopcio
    Cytat Napisał Carissa
    Acha, mam jeszcze poważniejszy problem, ale tu już chyba tylko mechanik wchodzi w grę.
    Co do tej zarowki spróbuj uderzyc w deske od gory moze pomoze i obejdzie sie bez rozkrecania, ja kiedys mialem takie nerwy na moja AR bo sie co chwile cos psuło i jak zobaczylem jeszcze ze zarowka zgasla to dostalem szalu noi uderzylem piacha, i sie zapalila i od tamtej pory nic sie juz nie psuje
    Dzięki za radę! Wypróbuję dzisiaj przed rozkręcaniem wszystkiego

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

No czasami pomaga konkretne pier...cie w jakies miejsce :mrgreen: ale nie zawsze czasami mozna cos polamac trzeba wiedziec gdzie bic.
    A co do klawiaturki to chodzi mi o ten panel z przyciskami do trzeba go wyciagnac poprostu.