Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: [147] Sprzęgło i jedynka

grabba
    Gość

Domyślnie [147] Sprzęgło i jedynka

Cześć,

Kupiłem żonie AR 147 1.6 TS (105 KM) z 2003 roku z 105 tyś przebiegu (na 100% oryginalny). Mam problemy:

a) sprzęgło chodzi ciężko - ale bierze nisko,
    b) czasami jedynka wchodzi z oporem, lub dopiero po wysprzęgleniu - nic nie zgrzyta, dwójka też jakby wchodziła z lekkim oporem, pozostałe bez problemów,
    c) wciskając i wyciskając sprzęgło słychać metaliczny dźwięk (jakby obcieranie) od strony silnika - nie ma znaczenia, czy silnik chodzi, czy nie.

Płyn hamulcowy wymieniony.

Przejrzałem dokładnie forum i na tej podstawie mam kilku podejrzanych:

a) wysprzęglik - ciężkie wciskanie sprzęgła, hałas przy wciskaniu od strony silnika, ale czy może powodować problemy z jedynką?

b) olej w skrzyni - tu może być problem z jedynką/dwójką, ale na pewno nie z ciężkim pedałem sprzęgła,

c) sam pedał i ta nieszczęsna sprężyna pod nim - ale to sprawdziłem i raczej wykluczam,

d) docisk sprzęgła - ciężkie wciskanie sprzęgła, czy słychać byłoby hałas podczas wciskania bez włączonego silnika?

e) synchronizator I i II - nie tłumaczy sprzęgła ale problemy z jedynką i dwójką już tak, ale chyba byłoby słychać zgrzytanie przy wrzucaniu?

f) pompa sprzęgła?

Nie mam kanału i nie jestem w stanie sprawdzić samodzielnie wszystkiego. Z drugiej strony nie chciałbym wymieniać na siłę sprzęgła.

Wyczytałem, że w pierwszej kolejności należy sprawdzić poziom oleju w skrzyni, później wysprzęglik, pompę sprzęgła. Na coś jeszcze zwrócić uwagę zanim zacznę zbierać kasę na wymianę sprzęgła i ew. synchronizatory?

Już u jednego mechanika byłem, ale dla niego wszystko wygląda OK. Może zna ktoś z Was mechanika od AR z Torunia (poza ASO)?

z góry dzięki za pomoc
    Robert

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Problemy:
    a) i to może być clou problemu
    b) patrz punkt a, bierze nisko a powinno w połowie, nie rozłącza wystarczająco i pewnie trochę ciągnie.
    c) trudno na odległość osądzić.

podejrzani:

a) ciężkie wciskanie raczej nie, problemy z biegami jak najbardziej.
    b) raczej nie.
    c) dokładnie tak jak myślisz.
    d) możliwe, do zdiagnozowania potrzebny demontaż
    e) nie.
    f) możliwe.

Tyle z mojej wiedzy, jakby co to wymieniałem już sprzęgło ale z innej przyczyny. Ciężką pracę sprzęgła powoduje często zasyfiona i sucha dźwignia w skrzyni, a problemy z wrzucaniem biegów szczególnie tych niskich pewnie powoduje niedostateczne rozłączanie (piszesz że bierze nisko) Przypatrz się zakresowi pracy dźwigni w skrzyni (napsikaj WD i potem jakiegoś smaru, może się rozrusza), albo pompka (może powodować twardość pedału) albo wysprzęglik nie pracują jak należy (częściej pada wysprzęglik)
    Powodzenia.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Ogier Avatar Semprefedele
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    alfa romeo 147 1.6 TS 120HP

Domyślnie

Znam dobrego mechanika w Toruniu, takiego z prawdziwego zdarzenia. Nie znam dokładnego adresu - to jest na Matejki (garaże - 2 stanowią cały warsztat ale jest kanał i wszystko jak trzeba). Najlepiej do niego podjechać (pytaj o Michała bo tak ma na imię). Możesz powołać się na zieloną alfe 147 (będzie wiedział o kogo chodzi).