Cześć,
Kupiłem żonie AR 147 1.6 TS (105 KM) z 2003 roku z 105 tyś przebiegu (na 100% oryginalny). Mam problemy:
a) sprzęgło chodzi ciężko - ale bierze nisko,
b) czasami jedynka wchodzi z oporem, lub dopiero po wysprzęgleniu - nic nie zgrzyta, dwójka też jakby wchodziła z lekkim oporem, pozostałe bez problemów,
c) wciskając i wyciskając sprzęgło słychać metaliczny dźwięk (jakby obcieranie) od strony silnika - nie ma znaczenia, czy silnik chodzi, czy nie.
Płyn hamulcowy wymieniony.
Przejrzałem dokładnie forum i na tej podstawie mam kilku podejrzanych:
a) wysprzęglik - ciężkie wciskanie sprzęgła, hałas przy wciskaniu od strony silnika, ale czy może powodować problemy z jedynką?
b) olej w skrzyni - tu może być problem z jedynką/dwójką, ale na pewno nie z ciężkim pedałem sprzęgła,
c) sam pedał i ta nieszczęsna sprężyna pod nim - ale to sprawdziłem i raczej wykluczam,
d) docisk sprzęgła - ciężkie wciskanie sprzęgła, czy słychać byłoby hałas podczas wciskania bez włączonego silnika?
e) synchronizator I i II - nie tłumaczy sprzęgłaale problemy z jedynką i dwójką już tak, ale chyba byłoby słychać zgrzytanie przy wrzucaniu?
f) pompa sprzęgła?
Nie mam kanału i nie jestem w stanie sprawdzić samodzielnie wszystkiego. Z drugiej strony nie chciałbym wymieniać na siłę sprzęgła.
Wyczytałem, że w pierwszej kolejności należy sprawdzić poziom oleju w skrzyni, później wysprzęglik, pompę sprzęgła. Na coś jeszcze zwrócić uwagę zanim zacznę zbierać kasę na wymianę sprzęgła i ew. synchronizatory?
Już u jednego mechanika byłem, ale dla niego wszystko wygląda OK. Może zna ktoś z Was mechanika od AR z Torunia (poza ASO)?
z góry dzięki za pomoc
Robert