Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Licznik przebiegu/temp (mini pytanie)

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie Licznik przebiegu/temp (mini pytanie)

Witam,

szukałem ale się nie doszukałem więc nigdy nie zawracało mi to głowy ale:

Czy po zgaszeniu Belli licznik ten który wyświetla stan przejechanych kilometrów ogólnie i tymczasowo także się gasi i nic nie pokazuje czy gasi się podświetlenie ale sobie pracuje dalej w tle?

Pytam bo ciągle mi się całkowicie zgasił a dzisiaj rano podjechałem pod prace zgasiłem Belle a licznik sobie wyświetlał dalej stan kilometrów (przykładowo w Passacie B5 licznik ten działa cały czas) stąd pytanie.
    Wsadziłem kluczyk włączyłem prąd i wyłączyłęm i już zgasł całkowicie jak to było zawsze.

Jak jest u was? i skąd nagłe widzi misie Belli aby pokazać kilometry na wyłączonym i wyjętym kluczyku ze stacyjki

Pozdrawiam
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

u mnie gaśnie

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

u mnie też

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Nom, u mnie też gaśnie, ale... związek z licznikiem kilometrów ma również termometr znajdujący się w lusterku-może tam troszkę wody się zebrało i poszło w kostkę. Zdejmij paltikowy trójkąt w drzwiach, odkręć 3 śruby (ampul, będź 10) i sprawdź koskę. Tak dla pewności, a może to po protu jesienny kaprys Twojej pięknej.

Użytkownik Romeo Avatar sebaaaaaaaa
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105 KM Była Alfa Romeo 166 2.4 JTD Jest Alfa Romeo GT 1.9J

Domyślnie

no ja też kiedyś tak miałem ale nic złego się potem nie działo wszystko działa jak powinno temperaturę pokazuje dobrze i km też mierzy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iNTELL
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 SW 1,9JTDm, 156 SW 1,9JTD, Spider 3.0 V6, Audi A8 3,7 V8

Domyślnie

Cytat Napisał tomek_murawski Zobacz post
    Nom, u mnie też gaśnie, ale... związek z licznikiem kilometrów ma również termometr znajdujący się w lusterku-może tam troszkę wody się zebrało i poszło w kostkę. Zdejmij paltikowy trójkąt w drzwiach, odkręć 3 śruby (ampul, będź 10) i sprawdź koskę. Tak dla pewności, a może to po protu jesienny kaprys Twojej pięknej.
    Termometr ma bezpośredni związek z panelem climatronic (tak - climatronic), dopiero on przekazuje informacje o temperaturze do licznika.

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Aj iNTELL pamiętliwy jesteś :-) swoją drogą coś już wiesz na temat elektryki, więc nie zakładając innego tematu, może podpowiesz. Ja kiedyś wymieniłem lusterko, bo poprzedni właściciel stare zmasakrował, nie wiedziałem wcześniej nić o naszych cudeńkach, więc i wyświetlanie temp mnie nie interesowało, chociaż wiedziałem, żę jest taka opcja, to z niej nie korzystałem. Po jakimś czasie zastanowiło mnie to, że kiedyś wskazywało temp, a teraz nie... Oczywiście wina byłą po stronie lusterka, które nie miało termometra... Więc postanowiłem go założyć-ze starego lusterka. I tu moje pytanie, bo w kostce nie miałem tych pinóe i musiałem powpinać kable o termometra, no i w kosteczce od term są dwa kable(beązowe) ale jest jeszce miejsce na jeden, w kostce lusterka zresztą też-czy to jet od temperatury wewnętrznej czy od czegoś innego?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Aj iNTELL pamiętliwy jesteś :-) swoją drogą coś już wiesz na temat elektryki, więc nie zakładając innego tematu, może podpowiesz. Ja kiedyś wymieniłem lusterko, bo poprzedni właściciel stare zmasakrował, nie wiedziałem wcześniej nić o naszych cudeńkach, więc i wyświetlanie temp mnie nie interesowało, chociaż wiedziałem, żę jest taka opcja, to z niej nie korzystałem. Po jakimś czasie zastanowiło mnie to, że kiedyś wskazywało temp, a teraz nie... Oczywiście wina byłą po stronie lusterka, które nie miało termometra... Więc postanowiłem go założyć-ze starego lusterka. I tu moje pytanie, bo w kostce nie miałem tych pinóe i musiałem powpinać kable o termometra, no i w kosteczce od term są dwa kable(beązowe) ale jest jeszce miejsce na jeden, w kostce lusterka zresztą też-czy to jet od temperatury wewnętrznej czy od czegoś innego?
    A możesz określić konkretnie, który pin w kostce od lusterka masz wolny ?? eLearn twierdzi, że lusterko ma 7 pinową kostkę i wszystkie piny powinny być zajęte. Pin 1, 2 - Czujnik temperatury, Pin3 - sterowanie lustrem prawo/lewo, Pin4 - sterowanie lustrem góra dół, Pin5 - Punkt wspólny obu silników sterowania lustrem, Pin 6,7 - Podgrzewanie lusterka.
    Mam nadzieje, że dobrze Cię zrozumiałem

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Kurcze wyczerpująca odpowiedź i przyda się na przyszłość, ale miałem na myśli nie tę (białą) kostkę, która jest ukryta pod boczkiem drzwi, ale tę w lusterku pod którą podpina się sam termometr, i tam właśnie jest jeszcze jedno wolne miejsce i właśnie cholera wie po co?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Kurcze wyczerpująca odpowiedź i przyda się na przyszłość, ale miałem na myśli nie tę (białą) kostkę, która jest ukryta pod boczkiem drzwi, ale tę w lusterku pod którą podpina się sam termometr, i tam właśnie jest jeszcze jedno wolne miejsce i właśnie cholera wie po co?
    Najprawdopodobniej skoro z jednej i z drugiej strony kostki jest wolne jest to celowy zabieg producenta. Producenci często tak robią, abyś przypadkiem nie wpiął tej kostki w inne miejsce, które np. jest gdzieś obok