Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Pytanie o świece DENSO

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Question Pytanie o świece DENSO

Wymieniłem ostatnio świece w Alfie i sprawdzając w katalogu Denso zauważyłem że moje są dedykowane do silnika 1.8, mechanik mi włożył PK20PR-P8, te mniejsze dopalające. Powinny być według katalogu PK20PTR-S9 i teraz się zastanawiam czy popełnił błąd i żądać wymiany na jego koszt, czy takie mogą być do silnika 2.0>? Te duże irydowe to IU 22 to by się zgadzało, ale martwią mnie tamte mniejsze>? Ktoś pomoże?

http://www.e-denso.pl/re-denso.php?url=4w/4w-maker.cgi

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    Wymieniłem ostatnio świece w Alfie i sprawdzając w katalogu Denso zauważyłem że moje są dedykowane do silnika 1.8, mechanik mi włożył PK20PR-P8, te mniejsze dopalające. Powinny być według katalogu PK20PTR-S9 i teraz się zastanawiam czy popełnił błąd i żądać wymiany na jego koszt, czy takie mogą być do silnika 2.0>? Te duże irydowe to IU 22 to by się zgadzało, ale martwią mnie tamte mniejsze>? Ktoś pomoże?

http://www.e-denso.pl/re-denso.php?url=4w/4w-maker.cgi
    Po pierwsze do TS'a są dedykowane świece NGK Platinum i kombinowanie z innymi kończy się zazwyczaj problemami i niższymi przebiegami między wymianą. Wedle katalogu AR do każdego TS'a przychodzą te same NGK więc nie wiem co mają świece DENSO, czego oryginały nie posiadają?! Jak już Ci zmieniono na inne to możesz żądać tych wedle katalogu ale jakoś wątpię w powodzenie tej akcji.

Tak poza konkursem to jakie były argumenty za tym, żeby te świece założyć?

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

I dalej oklepana gadka na temat świec jakie to NGK są cool... a inne złe.
    Ciekawe jak bym włożył świece - platyna, ciepłota ta sama to co by się stało?
    Spalanie by było inne?

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Wink

Po 1 cena, NGK są o wiele droższe.
    Te Denso są platynowe a większe są irydowe. Koszt około 620 zł z wymianą upalonej fajki. Poprzedni mechanik założył mi zwykłe Denso po czym okazało się że 1 z nich pękła i hałasował mi silnik, nie dość tego była z 3 palnikami. Teraz są świeczki z 2 palnikami te większe, irydowe. Tyle że nie jestem pewien co do tych mniejszych, czy są ok czy powinien mi je zmienić.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał MarcinTM Zobacz post
    I dalej oklepana gadka na temat świec jakie to NGK są cool... a inne złe.
    Ciekawe jak bym włożył świece - platyna, ciepłota ta sama to co by się stało?
    Spalanie by było inne?
    Nie oklepana tylko poparta ponad 200 tyś w dwóch AR z silnikiem TS'a. Jak nie masz im nic konkretnego do zarzucenia do proponuję nie zabierać głosu.

---------- Post dodany o godzinie 19:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:29 ----------

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    Po 1 cena, NGK są o wiele droższe.
    Te Denso są platynowe a większe są irydowe. Koszt około 620 zł z wymianą upalonej fajki. Poprzedni mechanik założył mi zwykłe Denso po czym okazało się że 1 z nich pękła i hałasował mi silnik, nie dość tego była z 3 palnikami. Teraz są świeczki z 2 palnikami te większe, irydowe. Tyle że nie jestem pewien co do tych mniejszych, czy są ok czy powinien mi je zmienić.
    Podajesz argument ceny a zapłaciłeś ponad 2 razy tyle co za NGK...!

Sam widzisz, że z tymi Denso już miałeś problemy i nie rozumiem wcale po co zmieniasz na takie wynalazki, kiedy sprawdzone świece wytrzymują spokojnie ponad 100 tyś! Kosztowało Cię to zachodu i pieniędzy a efekt co najmniej opłakany (pęknięcie świec, teraz ponoć nieodpowiednie zamontowane itd)
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 24-11-2010 o 19:55

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

http://www.forum.alfaholicy.org/czes..._269_99_a.html

Mogłeś spytać lub poszukać na forum zanim zmieniłeś i poleciałeś w koszty. Oczywiście to jest cena promocyjna i nie zawsze osiągalna ale średnio koszt kompletu to około 350-400 zł. Pomijam tutaj ASO bo tam potrafią skasować nawet 1100 zł z wymianą...

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Thumbs up

Właśnie , gdybym wcześniej wiedział że ten hałas powoduje uwalona świeca to od razu bym szukał, natomiast to dopiero odkryli mechanicy którzy od reki wrzucili tam Denso tyle że nie zwykłe jakie tam były wcześniej a platynówki, dobrze teraz wiedzieć ile co kosztuje i jak można "polecieć w koszta" nie byłem świadomy tych cen ,szczerze mechanik mi wołał coś koło 800 zł za NGK. Z uwaloną świecą nie mogłem jeździć więc włożył te, no i jak sprawdzałem to małe są od 1.8 i czy tak może być czy nie bardzo>?

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Radził bym, żeby Ci zmienili na te o numeracji dedykowanej do Twojego auta (pomijam tutaj fakt, że dziwna się wydaje ta różnica). Skoro zmieniali mechanicy to niech odpowiadają za to co montują tym bardziej, że Cię za to trochę skasowali http://allegro.pl/swiece-alfa-romeo-...329902420.html ba na tej aukcji są one za 349 zł...

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Unhappy

Fakt, trochę mnie skasowali.