chciałbym zapytać o alfe 156 bo mam 146 boxer v8 czy te 156 też mają tendecje do dużego parowania szyb bo w mojej jest masakra i jak sie sprawują te silniki twin spark w poj 1,8 144KM proszę o opinie
chciałbym zapytać o alfe 156 bo mam 146 boxer v8 czy te 156 też mają tendecje do dużego parowania szyb bo w mojej jest masakra i jak sie sprawują te silniki twin spark w poj 1,8 144KM proszę o opinie
Witaj. TS z reguły nie sprawiają większego problemu, zresztą jak każde auto o które się dba i co jakiśczas wymienia wszystko na czas. A co do Twojego parowania szyb, to na samym początku po prostu weź płyn do szyb i konkretnie je umyj, może po sezonie letnim są w opłakanym stanie, a teraz wilgotność jest duża i dlatego parują. Jeśli natomiast to nie pomo, to czeka Cię wymiana filtra kabinowego. Znajduje się on w podszybiu, ściągasz wycieraczkę, bodajże prawą, czarną plastikową osłonkę i masz dostęp do filtra. Nie jest on drogi, a i najważniejsze, bo teraz spojrzałem, że nie ma rocznika Twojej Belli. Więc jesśli jest sprzed FL (poniżej 2002 roku) to filtr znajduje sięjak napisałem w podszybiu, natomiat jesśli została wyprodukowana po 2002 roku, to ten filtr znajduje się pod schowkiem pasażera. Pozdrawiam
146 to starsze modele i rok 96 byly chyba produkowane do 01r. a filtr wymienilem a szyby byly myte roznymi areozolami i speciifikami do tego przeznaczone wlasnie interesuje mnie opinia na temat 156 przed FL 1,8 twin spark czy one tez cierpuia na parowanie bo w mojej 146 to prawdopodobnie wina uzytych materialow do produkcji dotyczy to tez w 145
W mojej 156 przed lf szyby okropnie parują, filtr kabinowy byl wymieniany pod koniec wakacji wiec chyba nie w nim problem? Czasem normalnie woda plynie po tej szybie, ma ktos na to moze jakis sposób?
Panowie...mialem te same problemy.Wymienilem filtr i nic.szlag mnie trafial.Okazalo sie za porada zeby wyczyscic podszybie z lisci itp oraz udroznic odplyw wody pod maska i kanaly odprowadzajace.W 156 przed FL sa przy blotnikach a kanal odprowadzajacy wode z podszybia jest na grodzi w okolicy przepustnicy.Zrobilem i jest w spoko.Stawalem pod drzewem latem miedzy innymi i bylo troche syfu wiec polecam zrobic bo to szybka akcja
czyli 156 niemaja problemu z parowaniem chce dostac konkretna odp
Ja mam 156 i nie mam takiego problemu, więc twierdzę, że nie!
jedyna rada na parowanie szyb w autach z klimą jest po prostu właczenie jej![]()