Zdarlo mi klocek hamulcowy pytanie czy tloczek do wymiany a jak sie tylko zapiekl to jak go rozruszac?
Zdarlo mi klocek hamulcowy pytanie czy tloczek do wymiany a jak sie tylko zapiekl to jak go rozruszac?
to zależy który tłoczek pamiętaj tylne się wkręca gdyż jest tam ręczny
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
zdarlo tylny .Co sie moglo stac?
przetocz jak jest z czego lub wymień tarcze i klocki i ma być.Jak zapieczony tłoczek to rozruszaj go i potraktuj wd-40
może zaciągałeś ręczny, a przy minusowych temp. jedna linka mogła nie puścić
Witam, czy zdarło jeden klocek ( z jednej strony tarczy)?? czy komplet ?? bo jak jeden to pewnie od strony felgi i oznaczało by to że masz zapieczine prowadnice siodła zacisku (nie wiem dokładnie jak to sie nazywa ale myślę ze wiecie o co chodzi) pozdrawiam
Dokladnie tak jak napisales.moglbys to prosciej opisac ?(tloczek sie zapiekl czy jak?)
Koledzy przerabiałem ten temat miesiąc temu wymieniłem klocki. Przed montazem z zew. cały zacisk ,szczególnie prowadnice klocków dokł. oczyściłem wszystko zmontowałem,"podpompowałem" pedał ham. i okazało się, że koła blokują.Rozebrałem jeszcze raz i zrobiłem tak:po wyciągnięciu zacisku naciskamy pedał ham. aż tłoczysko da się wyciągnąc z zacisku.Najlepiej jest odłaczyc linkę ham. odkręcic przewód ham. i z całym zaciskiem przenieśc się w m-ce naprawy.Teraz bierzemy się za naprawę - naciskamy ramię dżwigni ham.ręcznego do momentu, aż tłoczysko da się wyjąc z zacisku.Teraz najważniejsza rzecz- wew. cylindra ok. 1cm. od górnej krawędzi zacisku znajduje się gumowy pierścień uszczelniajacy - właśnie on jest głównym winowajcą blokujących ham. Z upływem czasu i przebytych km. pod pierścień (przestrzeń m-dzy zaciskiem a pierścieniem)przedostają się cząstki pyłu z klocków i powodują,że tłok zaczyna byc za mocno ściskany tą gumą powodując, że nie mozna wkręcic tłoka, nie mówiąc o samoczynnym wracaniu.Gumkę delikatnie wyciągamy z bloku i dokładnie czyścimy cały kanalik w którym był pierścień. Podobnie dokł. czyścimy tłoczysko.Jak już mamy wszystko poczyszczone czas na montaz.Ja wcześniej kupiłem kpl. naprawczy i założyłem nowe gumy, jeżeli stare nie są uszkodzone to zakładamy je z powrotem.Płynem ham. nawilżamy tłok i pierścień w bloku .Teraz nie musimy na siłę wciskać tłoka aby go wkręcić, lekko z czuciem naciskamy z góry na tłok jednocześnie nim obracając zgodnie z kier. wsk. zegara. Po wkręceniu mozna do zacisku wlać płyn, zakręcić przewód ham.i dokończyc rozpoczęty montaż.Czas na odpowietrzanie sprawdzamy i ewen. uzupełniamy płyn w zbiorniczku, przekręcamy kluczyk w poz. MAR (żeby ABS nie blokował przepływu płynu), odkręcamy odpowietrznik i czekamy kilka minut aż zacznie z niego wypływac płyn bez powietrza. Zakręcamy odpow. pompujemy pedałem aż tłok ściśnie klocki, puszczamy ham. i cieszymy się jazdą bez blokad, pisków i gorących kół. Podobnie naprawiamy ham. z przodu - tam tłok po czyszczeniu tylko wciskamy. Opis ten (dot. większości samoch.) zamieszczę w dziale "zrób to sam" może jeszcze komuś się przyda.
Życzę wszystkim jazdy bez zbędnych oporów.
witam ,nie tłoczek tylko takie szpilki z dwoma małymi gumkami, jak rozkręcasz siodło hamulca to z nich wykręcasz te dwie śrubki , bolce te powinny lekko chodzić , jak śą zapieczone to żdziera tylko jeden klocek. wyciągnij te bolce ,wyczyść ,daj smaru aż będą lekko chodzić i skręć w całość, bedzie ok
---------- Post dodany o godzinie 14:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:55 ----------
kolego kaz156 w przypadku zapieczenia tłoczka obydwa klocki zurzywają sie równocześnie a kolega bugan potwierdził ze zdarło jeden klocek coświadczy o zapieczonej prowadnicy siodła zacisku , mimo nszystko warto wykonać te czynności co napisałeś skoro mamy rozkręcone hamulce ,pozdrawiam
Dzieki koledzy za rady.troche teraz zimno na robienie tego bez garazu.trzeba bedzie udac sie do majstra.