Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: 1.9 jtd 105 km swiecaca lampka wtrysków

Knd18
    Gość

Post 1.9 jtd 105 km swiecaca lampka wtrysków

Siema , dzis rano u mnie bylo -10 odpalilem mojego disla normalnie jezdzil wszsytko podjechalem pod sklep zgasilem go i znow zapalilem pokazala sie lampka od wtrysków i po chwili zgasla wiecie moze od czego to zalezy i wogole co to bylo ? prosze o pomoc

pozdrawiam knd.

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

hej
    trzeba by kompa podłączyć i wszystko by było jasne. błąd by wskazał co było przyczyną świecenia kontrolki bo tak to wróżenie z fusów

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Świeżak Avatar czarek145
    Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

bardzo często dzieje się tak podczas pierwszych mrozów.
    Przerabiałem to w poprzedniej alfie (właśnie jtd 105km).
    Jeśli silnik pracuje normalnie,to bym się nie przejmował a jak dorwiesz kawałek przyczepnej drogi to przegoń maszynę - powinno zgasnąć.

Knd18
    Gość

Domyślnie

ale to po chwili samo zgasło normalnie dobrze pracuje silnik wlasnie dlatego sie zabardzo nie spinam z tym mowie zapytam was napewno ktos to przerabial juz

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Serock/Bydgoszcz
    Auto
    156 2,4 JTD CF2, 159 1,9JTDm

Domyślnie

Dziś też mi się w drodze z pracy do domu zapaliła. Na razie nie mam możliwości podpięcia belli pod komputer. Najlepsze jest to, że auto jedzie normalnie, tylko drażni ta kontrolka na obrotomierzu. Podobno jak wszystko jest ok, to po 10 ponownych odpaleniach albo przejechaniu jakiegoś dystansu kilometrów samo zgaśnie, jak nie to będę kombinował.

Sprawę marchewki wiążę z mrozami. JTD wolno się grzeje i być może ECU zbyt długo oczekiwał na właściwą temperaturę i sypnął błędem.

Nie wiem tylko ile mogę jeździć bellą z zapaloną marchewką. Czy jeśli poza kontrolką brak innych objawów (spadek mocy nie występuje) to czy jest to jakaś popierdółka czy może być jednak mimmo wszystko coś poważnego.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał jaruh Zobacz post
    Nie wiem tylko ile mogę jeździć bellą z zapaloną marchewką. Czy jeśli poza kontrolką brak innych objawów (spadek mocy nie występuje) to czy jest to jakaś popierdółka czy może być jednak mimmo wszystko coś poważnego.
    jeśli nie chcesz mieć niespodzianek to podepnij ją lepiej pod komputer, marchewa nie zapala się bez przyczyny, być może to pierdółka ale może być też początek poważniejszej awarii

Użytkownik Pirat drogowy Avatar misiek718
    Mieszka w
    strzelno
    Auto
    alfa romeo 156 1.9JTD 1998r

Domyślnie

Kolego jak masz dmuchawe na auto to przelacz ja na pozycje 1 i ustaw temp na18 i wtedy jutro rano sprawdz jak sie kontrolka nie zapali to stawiam na termostat i czujnik temperatury cieczy chlodzacej

Knd18
    Gość

Domyślnie

mi dzis znow sie zapalila pojechalem do mechanika i mi powiedzial ze dlatego ze iz ON sie robi gesty i cos tam nie przeplywa i ze poprostu dlatego i kazal mi kupic cos tam do tego ON zeby nie przymarzalo

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Serock/Bydgoszcz
    Auto
    156 2,4 JTD CF2, 159 1,9JTDm

Domyślnie

Sprawdzę jutro z samego rana. Właśnie gdzieś na forum natknąłem się na info, że marchewę może wywołać czujnik temp. w termostacie

Paliwa też nie wykluczam, alfę mam od lata tego roku, zawsze tankowałem na Bliskiej i do tej pory nie miałem zarzutów do jakości, ale nie miałem też okazji jeździć na ich paliwie w temperaturach poniżej 0.

Puki co dzięki za sugestie, jutro podzielę się ewentualną skutecznością Waszych rad.

milkyyyy
    Gość

Domyślnie

statoil gold... w zime tylko to