Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Obrotomierze JTD - to samo czy nie?

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie Obrotomierze JTD - to samo czy nie?

W związku z "umarciem" poprzedniego tematu, zadaję konkretne pytanie:

Czy wszystkie obrotomierze do 156 JTD mają to samo "serducho", chodzi o płytkę z elektroniką?

Konkretnie potrzebuję sprawny układ elektroniczny, bez względu na kolor tarczy czy podświetlenia itd. pasujący do 1,9 JTD 115km z 2002 r (przed FL)

Czy np. w 1,9 i 2,4 są te same, czy np. przed FL i po były inne itd.

Wiem że pytanie jest skierowane raczej do kogoś kto dość głęboko w tym siedzi, ale liczę na to że może akurat ktoś zna odpowiedź na to pytanie.

Niestety potrzebuję to cholerstwo naprawić a nie chcę niepotrzebnie wyrzucać pieniędzy.
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Czytałem gdzieś Twojego posta, ale Tobie chyba chodziło o zmianę podświetlenia tak?
    Jeśli nie to sorki za pomyłkę, a z Twoim problemem napisz Pw do kolegi iNTELL on ogarnia elektr, więc pewnie Ci pomoże. Pozdro

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał tomek_murawski Zobacz post
    Czytałem gdzieś Twojego posta, ale Tobie chyba chodziło o zmianę podświetlenia tak?
    Jeśli nie to sorki za pomyłkę, a z Twoim problemem napisz Pw do kolegi iNTELL on ogarnia elektr, więc pewnie Ci pomoże. Pozdro
    Nie, nie chcę zmieniać podświetlenia. Mam walnięty jeden z układów VND810M na płytce obrotomierza, który odpowiada za sterowanie światłami i potrzebuję to naprawić w miarę jak najtaniej.
    Dlatego chciałem się dowiedzieć czy mogę podmienić płytkę od innego modelu JTD'ka, czy np z 2,4 będzie pasowała, tak więc nie ma dla mnie znaczenia kolor podświetlenia czy kolor samego zegara.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafik.
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156SW / 166 3.0 / Lancia Dedra 1.6 16V

Domyślnie

Rozumiem że żarzy ci się prawe tylne światło mijania. Ja mam podobnie i tez muszę to zrobić.Jak jej nie wyciągnąć na noc to przy tych przymrozkach mam problem z odpaleniem.
    -------------------------
    AR 156 2.4jtd, 191/360 - jest
    Lancia Dedra 1.6 16V - jest
    AR 166 3.0 V6 - była
    AR 166 3.0 V6 Sportronic - jest

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał Lopezius Zobacz post
    Nie, nie chcę zmieniać podświetlenia. Mam walnięty jeden z układów VND810M na płytce obrotomierza, który odpowiada za sterowanie światłami i potrzebuję to naprawić w miarę jak najtaniej.
    Dlatego chciałem się dowiedzieć czy mogę podmienić płytkę od innego modelu JTD'ka, czy np z 2,4 będzie pasowała, tak więc nie ma dla mnie znaczenia kolor podświetlenia czy kolor samego zegara.
    po pierwsze możesz sobie sprawdzić w ePerze czy obrotomierz od 1.9 pasuje do 2.4, a po drugie układ VND810M nie posiada żadnej pamięci, więc spokojnie możesz go przelutować z innego obrotka.
    Trochę już było o tym tu: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...postoju-4.html

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał rafiki Zobacz post
    Rozumiem że żarzy ci się prawe tylne światło mijania. Ja mam podobnie i tez muszę to zrobić.Jak jej nie wyciągnąć na noc to przy tych przymrozkach mam problem z odpaleniem.
    Dokładnie, masz to samo co ja.

Ja jednak na noc wyciągam bezpiecznik zamiast żarówki, mniej zabawy z tym jest, tyle że jeden schowek mniej bo muszę mieć cały czas dostęp do skrzyneczki z bezp.

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    po pierwsze możesz sobie sprawdzić w ePerze czy obrotomierz od 1.9 pasuje do 2.4
    No właśnie nie wiem jak.

a po drugie układ VND810M nie posiada żadnej pamięci, więc spokojnie możesz go przelutować z innego obrotka.
    Tak chyba najprawdopodobniej zrobię

Wiem, sam założyłem ten temat

EDIT:

Właśnie zostałem szczęśliwym posiadaczem obrotomierza od benzyniaka, który wg specjalisty miał mieć na pokładzie w/w układ, niestety jednak jak się okazało zamiast VND810M na płytce są VND10BSP.
    Całe szczęście że wynegocjowałem za to "gówno" cenę tylko 30 zł, a może ktoś z Was chce zamienić obrotka z JDT'ka na TS'a???
    Ostatnio edytowane przez Lopezius ; 03-12-2010 o 20:50