Witam. Chcę sprawdzić wtryski bo mam kłopoty z zapalaniem, a wiem że na 80% to wina wtrysku. Proszę o podpowiedzi.
Witam. Chcę sprawdzić wtryski bo mam kłopoty z zapalaniem, a wiem że na 80% to wina wtrysku. Proszę o podpowiedzi.
A skąd to wiesz? Wtryskiwacze się wykręca
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Ale czy normalnie tak lekko wyjdą z tych gniazd? Silnik bardzo nie równo pasuje i tak myślę że dlatego. Dziś pądłączyłem pod komputer i mechanik który zna się trochę na silnikach JTD bo specjalizuje się w naprawie Opla i Saab-a powiedział że pompa wysokiegociśnienia i regulator wysokiego ciśnienia są w porządku. No ale to się zobaczy po sprawdzeniu wtrysków.
A podobno SABY są bezawaryjne... Najpierw ogarnij sobie wszystko co jest związane bezpośrednio z paliwem. Jest mróż, co potęguje kiepski palenie i nierówną pracę silnika. Masz taki motor jak mój-sprawdź pompę paliwa, koniecznie filtr, do tego dolej czegoś do ropki, bo ta potrafi być czasem z kiepskiego źródła, a przy mrozie wiadomo jaki jest tego finał. Świece żarowe... Chociaż one chyba nie odgrywają tu istotnego znaczenia. Wtryski raczej bym wykluczył. A do tego spuść sobie wodę z filtra!
Filtr paliwa jest nowy i akumulator też. Jest za małe ciśnienie około 170 atm podczas kręcenia rozrusznikiem a podobno powinno być minimum 300. Praca silnika jest zarówno nie równa na zimnym jak i na ciepłym silniku bo ostatnio gdy wyjeżdżałem w weekend do pracy nie daleko od domu zaświeciła się kontrolka wtrysku tak zwana ,,marchewa"i po dojechaniu po 160 kilometrach zauważyłem dziwną, nie równą pracę. Nie dało się tego zauważyć bo dźwięk był jakby pod maską siedział silnik 6-ścio cylindrowy
Myślę że zawiesza się wtrysk.
![]()
tak to moze ci puszczac regulator cisnienia paliwa sprawdz go podlacz sie i zobacz jak sie zachowuje przy zapalaniu i pracy i jakie cisnienia masz na wolnych obrotach pozniej zrob test przelewowy cisnienie moza puszczac albo wtryski albo regulator wysokiego cisnienia
Gdzie mogę kupić taki regulator??? I ile może kosztować???