Witam. czy wie ktoś jak odkręcić świece żarowe w alfie 2,4.
Wiem że tematy o świecach już bywały na forum ale w 2,4 jtd wymiana tych świec jest dosyć trudna.
Jeśli ktoś ma jakiś sprawdzony sposób to proszę o odp.
Witam. czy wie ktoś jak odkręcić świece żarowe w alfie 2,4.
Wiem że tematy o świecach już bywały na forum ale w 2,4 jtd wymiana tych świec jest dosyć trudna.
Jeśli ktoś ma jakiś sprawdzony sposób to proszę o odp.
Na czym polega trudność wymiany w 2,4 JTD ? Tam jest tylko jedna świeca więcej niż w 1,9 JTD.Stopień trudności jest chyba taki sam.Jeśli masz sw. żarowe z nakrętką to stopień trudności wzrasta .W moich postach masz opis wymiany świec .Pozdr Piter
Tutaj masz manual do 1.9 w 2.4 masz tylko jedna świece więcej ale zasada wymiany jest taka sama http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...tijet_16v.html
kolego ale to jest do 16v a w 98 roku jak sie nie myle to byly tylko 2.4 10v i inaczej to wyglada. Kolego sprawa jest dosc prosta musisz miec cienka przedluzke czyli 1/4'' na koncu klucz 7 nasadka. Odkrecasz nakretki, ktore i tak spadna jak nie masz magnesuNastępnie ściagasz przewod zasilajacy i odkrecasz swiece. Przedluzka cienka najlepiej 1/4'' ale jak masz 3/8'' tez zle nie bedzie (jak sie zmiesci) zakladasz na to klucz 10 nasadka dlugi i odkrecasz. To tyle w teorii.
Ja natomiast zeby sie nie bawic z tymi nakretkami bez konca (w nowszych wersjach nakretki byly zintegrowane z przewodem) odkrecam filtr paliwa tj. 3 nakretki 8-semki na klucz 13
Nastepnie rozdzielacz gdzie jest czujnik temperatury paliwa bo bez tego trudno jest sie dostac do zewnetrznej swiecy tam sa dwie nakretki na 10 klucz.
Sa teorie ze wykreca sie na cieplym silniku bo nie urwiesz niczego ja zanim sie zabralem do tego odkrecania psiknalem wd40 na kazda i zanim poodkrecalem nakretki i przewody preparat zrobil swoje
Ja odkrecalem na zewnatrz (bo atua odpalic nie moglem) przy temperaturze zewnetrznej -11*C, temperatura chłodziwa na kompie pokazywala -10,4*C
Zadnej nie urwalem, wszystkie ladnie sie odkrecaly, przed wkrecaniem szczotka druciana i na glanc gwint czyscilem (nowe tez miewaja syf). Efekt przy -10*C autko pali jak diabel
Pozdrawiam