Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: bład ABS przy ujemnej temperaturze.

dddarekj
    Gość

Domyślnie bład ABS przy ujemnej temperaturze.

Szanowni koledzy alfoholicy!
    Dziwna rzecz mi sie stała w 156 ...Przy temperaturze ponizej 5 st. Komputer pokazuje mi jakis błąd ABS ! Przy temperaturze tak jak dzis 8 st. wszystko powraca do normy! Ktoś ma pojecie co to moze byc? Moze płyn hamulcowy? Nie wiem ((
    help me please!

cysio
    Gość

Domyślnie Re: bład ABS przy ujemnej temperaturze.

Może czujnik ABS koło zacisku. Miałem kiedys podobny problem 2, 3 razy w Punto. Ale to było przy -20oC -25oC. Generalnie odczekaj chwilę wyłacz zapłon i włącz ponownie, powinno byc OK.

dddarekj
    Gość

Domyślnie

tak po właczeniu stacyjki ponownie jest ok. ale na krótki czas...

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

To ja moze sie podlacze pod temat

Juz w zeszlym roku zauwazylem ze gdy na sliskiej powierzchni ( lod snieg ) raptownie dodam gazu tak ze przednie kola zaczynaja mielic a tylne stoja w miejscu zapala mi sie kontrolka ABS Tyl koniecznie musi stac w miejscu bez ruchu

Nie ma tu znaczenia czy kola mam skrecone czy proste czy jest mroz czy odwilz itp itd

Lampka zawsze swieci sie az do ponownego odpalenia silnika i przejechania jakich 20 m

Dodam ze w lato nigdy sie to nie zdarza nawet gdy raptownie ruszam z piskiem opon
    Trzeba tu jednak zauwazyc ze wtedy zawsze tylnie kola rowniez sie kreca Wiadomo suchy asfalt i duzo lepsza trakcja

Co o tym sadzicie Zauwazyl ktos to u siebie ??

Wymyslilem teorie ze konstruktorzy oprogramowania ABS nie przewidzieli opcji zimowej Komputer odbiera sygnaly ze przednie kola sie kreca a od tylnych nie i diagnozuje to jako blad czujnikow ABS
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

dddarekj
    Gość

Domyślnie

No...cos w tym jest! Nie przewidzieli zimy!
    Ale u nie to sie dzieje bez poslizgu. a nawet bez jazdy! Sama temperatura ma wpływ na ten cały bląd Pewno gdzies jakis czunik... :?:

Daniel156SW
    Gość

Domyślnie

Ja nie mam problemu z ABS, ale sie podłącze bo zauważyłem ze w zimę od czasu do czasu jak gdzieś jadę rano to wyskakuje mi błąd systemu VDC (ESP) ale jak się zatrzymam, uruchomię silnik jeszcze raz błąd sie nie powtarza... Dziwne, dzieje sie tak tylko po dłuższym postoju jak jest zimno..

Istvan
    Gość

Domyślnie

Daniel, mam tak samo. Warto zauważyć, że asr rzeczywiście przestaje wtedy działać - a co najdziwniejsze, "reset" auta pomaga na kilka dni.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

wiatm
    ja nie mam problemow z ABS , może jeszcze , a może wogole , czas pokaże. Jadno jednak wiem po moich doświadczeniach z innymi pojawiajacymi się i znikającymi błedami. posprawdzać wszystkie połączenia w obdodzie. Często konektory się luzują , a wiadomo jak temperatura wpływa na metal , piny sie obkurczą , trochę korozji do tego i nie ma styku . A w warsztatch zacierają ręce. A wystarczy czasami rozpiać , dogiąć piny lub zlutować kabelki ( nie wszystkie można ) i po kłopocie. jak to nie pomoże to wtedy szukać dalej.
    pozdro

Użytkownik Świeżak Avatar czarek145
    Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

gdy przednie koła buksują a tylne kręcą się normalnie, komputer rejestruje inna predkość obrotową przednich i tylnych kół - pewnei dlatego zapala się kontrolka.

Daniel156SW
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Istvan
    Daniel, mam tak samo. Warto zauważyć, że asr rzeczywiście przestaje wtedy działać - a co najdziwniejsze, "reset" auta pomaga na kilka dni.
    A próbowałeś coś z tym robić? Ach te nasze Alfy, mają swoje humorki