Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Tnie mi lewą przednią oponę

sneer159
    Gość

Domyślnie Tnie mi lewą przednią oponę

... a dokładniej mówiąc zewnętrzny lewy brzeg lewej opony przedniej. Pojechałem do diagnosty, sprawdził i skorygował geometrię, korekta wg niego niewielka, 90cm w prawo na 100 metrach prostej, auto nie obecnie nie ściąga a oponę ścina. Zielonego pojęcia nie mam i oni tez nie wiedzą co, jak zwykle proponują wymianę przedniego zawieszenia. Mieszkam za granicą wiec koszt szacowany to około 2'500 EU,
    Pytanie: czy 159 ma możliwość wymiany tulejek wahaczy, jeśli to sprawa luzów. Jeśli to nie luzy to co?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar maciek13
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 8V

Domyślnie

Cytat Napisał sneer159 Zobacz post
    ... a dokładniej mówiąc zewnętrzny lewy brzeg lewej opony przedniej. Pojechałem do diagnosty, sprawdził i skorygował geometrię, korekta wg niego niewielka, 90cm w prawo na 100 metrach prostej, auto nie obecnie nie ściąga a oponę ścina. Zielonego pojęcia nie mam i oni tez nie wiedzą co, jak zwykle proponują wymianę przedniego zawieszenia. Mieszkam za granicą wiec koszt szacowany to około 2'500 EU,
    Pytanie: czy 159 ma możliwość wymiany tulejek wahaczy, jeśli to sprawa luzów. Jeśli to nie luzy to co?
    Ja na wiosnę miałem zniszczone obie przednie opony. Tyle że wewnętrzną część w każdej z nich. Winowajcą były tylne tuleje przednich wahaczy. Wtedy w ASO jeśli dobrze pamiętam skroili mnie na 333zł za sztukę. Robocizny nie kojarzę bo jeszcze turbo miałem robione.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ludwik
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    159JTDm Sportwagon 8V120KM

Domyślnie

Wymiana końcówek kierowniczych i ustawienie zbieżności powinny pomóc. Opona raz ścięta nie wróci do swojego pierwotnego wyglądu, dlatego nie ma co tu więcej gdybać. Przy zużyciu amortyzatorów opona zacznie ząbkować, jazda na śniegu daje się mocno we znaki brakiem przyczepności koła. Wybite elementy nośne wahacza przedkładają się na powolne stuki i delikatne "pływanie". Łączniku stabilizatora i stabilizator nie mają nic do ścinania. 100 % efekt uzyskałabyś przy nowych oponach, ale moja sugestia zapobiegnie szybkiemu dalszemu zdzieraniu.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    XJ

Domyślnie

proponuję sprawdzić najpierw całe zawieszenie aby zobaczyć która część zawieszenia już wysiada, następnie niestety ją wymienić i ustawić nie tylko zbieżność ale również geometrie kół którą w naszych bellach robi się kompleksowo czyli tył i przód średni geometria i zbieżność to koszt między 150zł (jak trafisz na promocję) do 220zł. Nalezy pamiętać że wymiana lub zużycie obojętnie którego elementu zwieszenia w naszych bellach powoduje zmianę geometrii co przekłada się na właśnie twój przypadek.