Witam, od miesiaca jestem posiadaczem AR 147 1.9 jtd 8v 115 km 2002r. i mam kilka defektów, których nie do końca moge ustalić przyczyny...
1. nie działa mi tempomat - czasami po przekreceniu na "on" pokazuje sie kontrolka ale i tak nie da sie zalaczyc go na okreslona predkosc a czasami po wlaczeniu "on" w ogole ikonka sie nie zapala... nie wiem czego to moze byc wina.... bezpiecznik czy moze jednak przelacznik zespolony?
2. nie działa również wycieraczka tylna - w ogole zatrzymala sie w pozycji "na ukos" a nie w poziomej jak powinna byc - i teraz pytanie czy to wina przelacznika zespolonego, silniczka czy moze jeszcze jakas inna? Jak wlaczam spryskiwacz to slychac prace pompki ale nie dolatuje do tylniej szyby zaden strumień.
3. komputer - przycisk ktory znajduje się na przelaczniku od wycieraczek w ogole nie zmienia pozycji komputera - ciagle widze RDS z radia w tym prostokąciuku...
4. przyspieszenie - mam taki problem ze rwanie czuć tylko na poczatku przyspieszania a potem moc gaśnie a nie powinno tak być... co do tego mam podejrzenia ze moze uszkodzony jest przeplywomierz, ale nie wiem jak to sprawdzić... do tego ważne jest jeszcze chyba to, ze po odpaleniu auta - na zimnym silniku zanim sie rozgrzeje sa wahania obrotow... nie sa one wielkie ale co jakis czas wskazowka od obrotow skoczy o "pół kreski" tak jakbym delikatnie nacisnal pedał gazu a tego nie robie... poza tym rowniez slabnie jak przekrece kierownica - tak sie dzieje tylko na zimnym silniku.
5. kolejna rzecz - chyba najbardziej istotna to metaliczne dzwięki przy gaszeniu silnika.... do pewnego czasu tylko przy gaszeniu ale dzisiaj po odpaleniu silnika rowniez je slyszalem ale tylko przez chwile.... jak delikatnie dodalem mu gazu to dzwieki ucichly....
6. to juz drobnostka, ale wspomne, moze ktoś z Was coś na ten temat wieotóż kilka ndi temu zatankowalem autko (gdzies do polowy) .... jezdzilem jeden dzien i wskaznik spadl ponizej kreski na ktorej byl wskaznik po zatankowaniu.... zostawilem autko wieczorkiem przed centrum handlowym i po 2 godzinach wrocilem z zakupow i jak odpalilem go to ku mojemu zdziwieniu wskaznik podskoczyl ponad ta kreske na ktorej byl tuz po zatankowaniu a przeciez widzialem jak wczesniej sporo spadl... o co chodzi ?
Bella sobie ze mnie żartuje?
![]()
Będę bardzo wdzięczny za pomoc... pozdrawiam![]()