Witam, mam pytanie - czy wszystkie skrzynie tzw. automatyczne w 147 to półautomaty.
Witam, mam pytanie - czy wszystkie skrzynie tzw. automatyczne w 147 to półautomaty.
W 147 tylko selespeed, czyli tak naprawdę skrzynia manualna z elektronicznym sterowaniem sprzęgła.
Dzięki za podpowiedź, ale ja akurat nie bardzo rozumiem istotę i sens takiego urządzenia w cywilnym aucie, co innego automat.
Nie rozumiesz bo ci żle wytłumaczono.
Mozesz tym jeżdzic w trybie automatu albo w trybie ręcznym.
Cyt. z googla tłumaczony z jakiegos pogańskiego jezyka
,,,,,Są one zintegrowane z manualną skrzynią biegów bez specjalnych modyfikacji sprzęgła i wewnętrznej części urządzenia, tylko skrzynia biegów jest zmienione w celu umożliwienia mocowania siłowników hydraulicznych, które sterują sprzęgłem i wybór zaangażowanie biegów. Pedał sprzęgła został usunięty w związku z tym separatystycznych rozpocząć dopiero pedał przyspieszenia jest używany. Za pomocą grupy electro-hydrauliczne, elektronicznej jednostki sterującej zarządza zaangażowanie zarówno w biegu i automatyczny tryb pół. półautomatyczne lub ręczne , sterownik zapewnia bezpośrednie zmiany biegów poprzez aktywację dźwignię na konsoli środkowej lub poprzez przyciski na kierownicy. Automatic , zwany także "miasto", w tej konfiguracji jest to system, który sprawia, że decyzję co do tego, kiedy należy zmienić bieg. Jego zalety: Kierowca nie musi korzystać z pedału sprzęgła i dźwigni zmiany biegów, ale nie jest pozbawiony przyjemności z jazdy, która pochodzi z bezpośredniej kontroli transmisji.,,,,
Ostatnio edytowane przez Piotriix ; 24-12-2010 o 00:51
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Generalnie wiem o co chodzi w półautomacie i w tzw. automacie ponieważ mamy w firmie golfa IV w pełnym automacie (i takie auto jest mi potrzebne). Ale, że szczerze wolałbym go zastąpić AR i 147 byłaby idealna szukam powoli, ale półautomat mnie nie interesuje. Dość dokładnie namącono w mojej głowie tłumaczeniem, że tryb w pełni automatyczny nie występuje. Jeździłem automatem ale 159 JTDm, aktualnie jeżdżę 156 manual (drugi w moim życiu). Wielkość 147 byłaby super.![]()
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest