Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Błąd airbag - kasowanie

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 147 1.6 T-Spark 2001 Distinctive

Domyślnie Błąd airbag - kasowanie

Witam nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie w żadnym temacie więc utworzyłem nowy. A więc jak to jest z kasowaniem błędu airbagów
    czy jak odłączę klemy akumulatora to powinien zniknąć z licznika?
    Czy jedynym ratunkiem jest tylko podłączenie pod kompa?
    Miałem błąd silnika i po wymianie termostatu i odłączeniu aku znikł.
    A teraz po samowolnym rozłączeniu kabli poduszek pod fotelem i po ponownie ich złączeniu lampka dalej się świeci. Proszę o podpowiedzi i sugestie co z tym zrobić?
    Pozdrawiam
    Wesołych Świąt

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Auto
    Nissan Murano Z 51 3.5L V6

Domyślnie

Błędy poduszek kasuje się jedynie wpinając się w ich moduł za pomocą kompa/stacji.

ervin
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Lucas83 Zobacz post
    Błędy poduszek kasuje się jedynie wpinając się w ich moduł za pomocą kompa/stacji.
    nie tak do końca... ponieważ błędy Airbag'ów znikają wtedy, gdy wszystkie poduszki i zapalniki w pasach bezpieczeństwa są prawidłowo podłączone... ja sądzę że gdzieś masz przerwę w obwodzie poduszek i moduł airbaga ciągle widzi problem...

Użytkownik Znawca Avatar PiterR
    Mieszka w
    Wadowice/Kraków
    Auto
    Była - AR147..

Domyślnie

Cytat Napisał ervin Zobacz post
    nie tak do końca... ponieważ błędy Airbag'ów znikają wtedy, gdy wszystkie poduszki i zapalniki w pasach bezpieczeństwa są prawidłowo podłączone... ja sądzę że gdzieś masz przerwę w obwodzie poduszek i moduł airbaga ciągle widzi problem...
    jak już raz wywaliło błąd, to nawet jak naprawisz usterkę to i tak musisz błąd skasować przy pomocy interfejsu...nie ma tak fajnie
    Today we are living our future memories..

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 147 1.6 T-Spark 2001 Distinctive

Domyślnie

Tego się właśnie obawiałem ;(
    Chyba zlutuję te przewody na stałe i kupie ten kabel do diagnostyki.
    Dzięki panowie za odpowiedzi.
    Pozdro

Arturo147
    Gość

Domyślnie

Nie ma bata żeby błąd zniknął sam w momencie prawidłowego podłączenia kolego ervin,trzeba go każdorazowo usunąć tak jak pisze PiteR.

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał PiterR Zobacz post
    jak już raz wywaliło błąd, to nawet jak naprawisz usterkę to i tak musisz błąd skasować przy pomocy interfejsu...nie ma tak fajnie
    Wydaje mi się że to zależy od sterownika. Mam taki przykład: u mnie wywalało błąd airbaga od strony kierowcy (połączenia pod fotelem) dopóty, dopóki nie usunąłem wadliwego połączenia na stałe. Kontrolka zgasła sama.
    Po podpięciu był błąd zapisany cały czas w kompie ale kontrolka zgasła zaraz po rozpoznaniu prawidłowych połączeń.

Znowu np. u Victorii wywalało błąd airbaga przy ruszeniu fotela kierowcy. Po poprawieniu styków błąd nie znikał, jedynie gdy wykasowałem kompem nie było usterki. Pojawiała się natomiast przy ruszeniu fotela i niestety nawet przy prawidłowym połączeniu nie znikała.
    Trzeba było kompem kasować.
    Pozdrawiam.

mikaak
    Gość

Domyślnie

U mnie było podobnie, co u kolegi powyżej. U mnie kasowano błąd poduszki 2 razy. Za drugim razem zastosowano opaskę, ale gość który to robił powiedział, że to jest konstrukcja Fiatowska i że może się to powtórzyć. Dopiero, tak jak wojtekml wspomniał, trzeba zrobić "na stałe" to już nie bedzie problemu. Podobno to w niczym nie przeszkadza a jak świeci błąd poduszki to wszystkie są dezaktywowane.

Qbaas
    Gość

Domyślnie

Witam również mam błąd poduszek i chciałbym go skasować jakim interfejsem mogę go usunąć? Czy istnieje taki interfejs żeby był kompatybilny z Alfa 147 i Astra G? Zastanawiałem się nad ELM 327 v1.4a czy on będzie w pełni współpracował z Alfą i Oplem? I czy można nim kasować błędy poduszek itd? Jeżeli tym interfejsem nie można skasować błędów proszę o podanie innego interfejsu oraz najlepiej linku do aukcji. Pozdrawiam

http://allegro.pl/interfejs-elm-327-...357607234.html

Użytkownik Znawca Avatar PiterR
    Mieszka w
    Wadowice/Kraków
    Auto
    Była - AR147..

Domyślnie

http://allegro.pl/interfejs-fiat-alf...368335830.html

tym interfejsem skasujesz błąd air bag'a, ale nie wiem czy podejdzie to pod Astre, raczej wątpię. Do tego programik FiatEcuScan z forum i działaj
    Today we are living our future memories..