Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: 147 czy 156?

marek3003
    Gość

Domyślnie 147 czy 156?

Witam jeszcze raz. Pomożecie przy wyborze? Przestudiowałem otomoto i wybór padł na te alfy.
    http://allegro.pl/alfa-romeo-156-1-9...9.html#gallery
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-1-9...C15643717.html
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-sli...C16786659.html
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-bez...C16426560.html
    1-jest droga ale fajnie wygląda
    2-wygląda na golasa ale budzi chyba najwięcej zaufania choć pewnie 115 km tu rochę mało i jeszcze nie wiem czy nie klekocze za bardzo ten motor
    3-chyba bita z tyłu choć ładne wnętrze
    4-wydaje się perełką ale boję się jak będzie z bezawaryjnością tego motoru
    Oczywiście sprawdzę auto w Aso ale mogę trafić na niezainteresowanego mechanika i będzie klapa. Miałem przykre doświadczenia z dwoma autami wcześniej i dlatego teraz zaczynam kupno od forum. Dziękuję.

Użytkownik Romeo Avatar Pietia
    Mieszka w
    Ze wsi za odrą, pod Opolem xD
    Auto
    Mia Bella AR 147 1,6TS 01r.

Domyślnie

Najpierw przejedź się i zerknij na nie. Na żywo mogą się prezentować zupełnie inaczej. dzięki temu, może już na wstępie odpadnie 1/2 kandydatek na nowe auto

marek3003
    Gość

Domyślnie

Oczywiście tak zrobię. Ale może ktoś pomoże wykluczyć opcje silnikowe? Wiem, że w alfie diesel nie przystoi ale po hondzie accord potrzebuję czegoś z mniejszym zapotrzebowaniem na paliwo.

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał marek3003 Zobacz post
    Wiem, że w alfie diesel nie przystoi
    weź to edytuj i skasuj bo będzie wojna
    każdy ma taki silnik jaki mu pasuje i tyle.
    w alfie diesle mają niezłego kopa i palą mało, ale ciężko trafić jest coś z małym przebiegiem i zadbanego

Użytkownik Romeo Avatar dadasiek
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    :-)

Domyślnie

Wszystko zależy od Twoich upodopań.
    Ja wybrałem diesla bo miesięcznie robię czasami 4 000 km. Jeździ się dobrze, może troszkę czasami brakuje pod pedałem, no ale średnie spalanie w granicach 6l/100 km wynagradza drobne braki
    Od września machnąłem ponad 14k km. Przy silniku była robiona tylko wymiana oleju z filtrem plus nowy filtr paliwa z czujnikiem wody, bo się spier.. i tyle...

Co do samego autka. Ja brałem tylko 147 pod uwagę, w wersji 5D no i diesel. 156'tka (przed liftem) jakoś nie wpada w moje gusta. Poza tym lubię auta z zaokrąglonym tyłkiem.
    Co do pakowności, autko dobre na wypad dla dwóch osób plus bagaż. Chociaż choinka ponad 2,5m weszła
    W czwórkę też można się wybrać, ale w bagażniku zmieścisz max 3 torby średniej wielkości.

Co do właściwości jezdnych dla mnie bajka jest twardo, trzyma się na zakrętach, szybko wyczuwa się kiedy jeszcze można pocisnąc a kiedy jest już koniec przyczepności na zakręcie

Tyle jeśli chodzi o moje uwagi co do 147'ki
    w skrócie uwielbiam to auto

aha...autka szukałem ponad 3 miesiące...po kilkunastu trafnych i mniej trafnych okazach miałem dość, ale się udało
    Dałem za nią we wrześniu, tyle co ta z ogłoszenia...moja jest 2003 1,9 JTD.

powodzenia

marek3003
    Gość

Domyślnie

No to juz wiem że nie ma wieszania psów na diesle. To już duży plus.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Kilka 147 na tak niskim zawiasie widziałem, jedno co je łączyło to niemiłosiernie skrzeczały plastiki. 147 na lawecie ma pęknięty chyba zderzak i chyba pokrzywiony prawy próg, na dalszych zdjęciach już nie. Przynajmniej tak wygląda na pierwszych zdjęciach, warto sprawdzić jak to zostało naprawione. Jeśli chcesz mieć święty spokój z silnikiem zagryź zęby i weź 115KM JTD.
    Ostatnio edytowane przez jendriu ; 03-01-2011 o 11:21

marek3003
    Gość

Domyślnie

Tak myślałem, że 115 jest ok. W jednym z ostatnich Auto Światów są opisane fiatowskie silniki 1.9 - ogólnie pozytywnie.
    Ostatnio edytowane przez marek3003 ; 03-01-2011 o 13:11

Uprawnienia