Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Temat: [145] Klapka od zapalniczki i schowka

Gregorov
    Gość

Domyślnie [145] Klapka od zapalniczki i schowka

Witam
    Moze to i maly problem , ale nie poradzilem sobie z takim wydaje sie banalem. Ostatnio podczas dluzszej jazdy mialem wlaczana nawigacje do gniazda zapalniczki. W 145 kieszonke i miejsce na zapalniczke zamyka sie taka zgrabna klapka. Otoz po wyjeciu kabla z gniazda na zap. juz klapki nie domknalem. Przy probie zamkniecia nic nie zalapuje - nie slychac nawet mechanizmu , ktory sie zatrzaskuje. Obejrzalem calosc wymontowlaem popielniczke , ale nie wiem na jakiej zasadzie dziala to zamkniecie. Nie widze tam zadnej zapadki , moze czegos co blokuje ta klapke.

Moze ktos z Was mial do czynienia z klapka od zapalniczki ( miejsce nad radiem) bo denrwuje mnie jazda z ciagle otwarta.
    Jesli ktos zna dzialanie mechanizmu tego zamkniecia to prosze o porade.
    Pozdrawiam.

aha i sprawdzalem - nic tam nie wpadlo co moglo zablokowac zamkniecie

Użytkownik Romeo Avatar Gopcio
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r

Domyślnie Re: [145] Klapka od zapalniczki i schowka

Cytat Napisał Gregorov
    Witam
    Moze to i maly problem , ale nie poradzilem sobie z takim wydaje sie banalem. Ostatnio podczas dluzszej jazdy mialem wlaczana nawigacje do gniazda zapalniczki. W 145 kieszonke i miejsce na zapalniczke zamyka sie taka zgrabna klapka. Otoz po wyjeciu kabla z gniazda na zap. juz klapki nie domknalem. Przy probie zamkniecia nic nie zalapuje - nie slychac nawet mechanizmu , ktory sie zatrzaskuje. Obejrzalem calosc wymontowlaem popielniczke , ale nie wiem na jakiej zasadzie dziala to zamkniecie. Nie widze tam zadnej zapadki , moze czegos co blokuje ta klapke.

Moze ktos z Was mial do czynienia z klapka od zapalniczki ( miejsce nad radiem) bo denrwuje mnie jazda z ciagle otwarta.
    Jesli ktos zna dzialanie mechanizmu tego zamkniecia to prosze o porade.
    Pozdrawiam.

aha i sprawdzalem - nic tam nie wpadlo co moglo zablokowac zamkniecie
    Hehe mialem podobny problem tylko moja nie zatrzaskiwala sie zawsze tylko musialem kilka razy probowac, i niedoszlem do tego, wymienilem z rozbitej alfy , ale wydaje mi sie ze to moze cos byc nietak z ta taka jakby sprezyna co jest miedzy zapalniczka a popielniczka ale wsymie to zaraz popatrze co tam moze byc bo mam cala deske w domu
    Było AR 145 Boxer 1,6 ---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

przerabialem to zaraz po zakupie auta.mechanizm jest bardzo prosty.o ile dobrze pamietam wlozylem malenka podkladke aby haczyk chodzil blizej prowadnicy.jak wykrecisz popielniczke i przyjzysz sie temu napewno skumasz w czym rzecz.pozdrawiam
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146
    przerabialem to zaraz po zakupie auta.mechanizm jest bardzo prosty.o ile dobrze pamietam wlozylem malenka podkladke aby haczyk chodzil blizej prowadnicy.jak wykrecisz popielniczke i przyjzysz sie temu napewno skumasz w czym rzecz.pozdrawiam
    Zrob tak jak napisal lesio146, ja tez w podobny sposob zrobilem klapke, dodatkowo jeszcze lekko wyżłobiłem ta rynienke w ktorej chodzi metalowy element.

Gregorov
    Gość

Domyślnie

no to dzis sie za to wezme , dzieki za podpowiedzi

Rysiek146Kraków
    Gość

Domyślnie

Widze że są to nagminne usterki. Ja miałem to samo. Klapka zamykała się raz na 179 zamknięć W końcu wpadłem na pomysł i działa ! Włożyłem mały długopis pomiędzy klapke a zew.obudowe. Długopisu nie widać, klapka zamknięta . WSZYSTKO GRA !!! Cel uświęca środki .... :wink:

Miedziak
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Rysiek146Kraków
    Widze że są to nagminne usterki. Ja miałem to samo. Klapka zamykała się raz na 179 zamknięć W końcu wpadłem na pomysł i działa ! Włożyłem mały długopis pomiędzy klapke a zew.obudowe. Długopisu nie widać, klapka zamknięta . WSZYSTKO GRA !!! Cel uświęca środki .... :wink:
    Ja zamiast długopisu włożyłem papierek tak że go nie widać, a że nie palę to nie mam potrzeby otwieania tego ustrojstwa
    Typowy psujący się drobiazg w 145.

Lukas469
    Gość

Domyślnie

Tez to przerabialem, jak mymontujesz mechanizm to z tylu jest taka sprezynka ktora lubi wyskocyc ze zwojego miejsca, koncowka spreznyznki jest drucik i wchodzi on w pewien rowek.Mozesz poglebic to wyzlobienie albo sprobowac przykleic...

Gregorov
    Gość

Domyślnie

heh a jakis pomysl jak to rozebrac??

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Wyciagasz popiolke, sa 3 srubki, jedna po lewej druga po prawej stronie. Trzecia jest w tylnej czesci klapki trzeba sie tam dostac krzyzakiem przez taka owalna dziurke. I chyba tyle . Sciaganij sobie manuala ze strony alfoholików.