Taka tam, opowiastka.

wasyl

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.5 V6 2002
Przed badaniem technicznym wymienilem sam to i owo. Na badaniu okazalo sie ze do wymiany gietki przewod hamulcowy i przednia tablica rejestracyjna. To celem wstepu :P Jako ze mi sie juz nie chcialo i stracilem mozliwosci lokalowe, podjechalem do pierwszego lepszego mechanika zeby mi ten przewod wymienil. Po wymianie otwieram maske celem uzupelnienia plynu po odpowietrzeniu ukladu. No otworzylem ta maske, a "mechanik" rzecze na to: "o ja, a te rurki to juz tu tak byly??????? :shock: ".

U mnie jest podobnie-"a te rurki przerabiane?" Ja zawsze mówie- Nie, to jest auto unikatowe, a nie masówka i to jest fabryczna ozdoba, a co?.... :P

jak jestem u mechanika a ktos pyta co to za samochod to majster prowadzi goscia podnosi maske i mowi.....patrz pan i podziwiaj! to ma tyle pary ,ze jeszcze na trojce kola mu sie kreca :mrgreen: a facet :shock: :shock:

mnie się tak nie pytają bo do ASO oddaję ale jak nad morzem biegi mi ciężko wbijały i podjechałem do mechanika jakiegoś dam :) no i pojechaliśmy się przejechać a on do mnie to to na 2 biegu 120 jedzie rany boskie monstrum a ja do niego to niech sie pan 3.2 przejedzie :mrgreen:

no raz przy lekkim nachyleniu z górki 7 tyś obrotów i już sie obroty zablokowały i lekko dotknęło 120

No to ostro :wink: . Ale jakos nie mam ochoty probowac. Chyba, ze bedzie miało dojsc do objechania jakiejs BiEmDablju, Cali ewnetualnie Golfa "GTI" :wink:

usmialem sie z tymi rurkami :D trza bylo powiedziec ze tuningowane kupiles na allegro i ze do kazdego auta moze kupic :)

wasyl napisał:
no raz przy lekkim nachyleniu z górki 7 tyś obrotów i już sie obroty zablokowały i lekko dotknęło 120
a licznik Ci dobrze pokazuje?
pisalismy kiedys na forum i wychodzilo, ze ci ktorzy napisali mieli odciecie w okolicy 90km/h...

moze miales na mysli 3 bieg? u mnie odcina chyba wlasnie przy 120 albo 140...

chipa nie robiłem ja , mój poprzedni właściciel (warszawiak) robił to w jakieś warszawskiej firmie nawet mam gdzieś papier na to i wykres z hamowni chyba też gdzieś leży wiec porobie fotki w wolnej chwili i dam... i zrobie film na prostej żeby uwodnić że wskazówka dochodzi do 120 i nagle obroty się blokują i słychać to dydydydy hehe :mrgreen:

trzeba by policzyc sobie.Bo przeciez "czip" przelozenia w skrzyni nie zmieni :wink: Wiec takie same obroty przy 50km/h na dwojce bedziesz mial Ty jak i inna seryjna alfa 2,0TS pod warunkiem, ze macie seryjne skrzynie :P :mrgreen:

Jutro gaz do dechy na 2. Zbaczyny ile moja da radę. mam nadzieję że skrzynia nie urwie sie od obrotów bo wcześniej zadziała blokada.

Więc tak: przydusiłem na 2 biegu do kilka razy niemal 90 i jeszcze szła, a wsakazówka prędkościomoerza weszła na czerwone pole, więc bałem się daklej cisnąć. Może faktycznie ty 120 jechałeś, bo ja mam mniejszą pojemność i jezdzę na gazie. Wydaje mi się jednak ze po tym zabiegu dymi bardziej z rury wydechowej, a po odkręceniu korka wlewu oleju dmucha także bardziej niz wczesniej.

tomkap napisał:
Więc tak: przydusiłem na 2 biegu do kilka razy niemal 90 i jeszcze szła, a wsakazówka prędkościomoerza weszła na czerwone pole

wskazowka obrotomierza raczej :D

Pozatym sory ze tak niekulturalnie ale napisze
Mozesz jezdzicnawet na gnojowce ale jesli na obrotomierzu masz 7tys i 90km/h to taka sama alfa na benzynie tez przy 7tys bedzie miala 90km/h :roll: :wink:
Wiec kolega albo ma odcinke usunieta i kreci pod 8tys albo licznik "troszke" zawyza... :wink:

I tak samo co do tego kopcenia z rury :shock: a co ma do zeczy, ze raz pociagnales auto do 7tys :shock: :o
Ja uwazam, ze dla TS-a to normalna ciagnac tak do 7tys dosc czesto :roll: pozatym dopiero przy jesli dobrze pamietam 6200osiaga pelna moc i utrzymuje ja do 7tys wiec mozna smialo ciagnac :twisted:

Oczywiscie co do tej mocy moge sie mylic bo dawno juz czytalem :wink: :mrgreen:

I tak przy okazji po raz drugi napisze
Wesolych Swiat :mrgreen:

Nie trzeba aż tak kręcić silnika wystarczy jechać na 2 biegu ustawić na obrotomierzu 3500 obr/min i sprawdzić jaką ma się prędkość a następnie pomnożyć przez 2 - będzie prędkość przy 7 000 obr/min. Wydaje mi się że 120 to za dużo choć kolega wspomniał że ma zamontowanego "czipa" a te prawie zawsze powodują przesunięcie górnej granicy obrotów - krótko mówiąc później odcina :D

Tak czy inaczej alfa niewiarygodną prędkość osiąga na 2 biegiu. Jak ktoś to przetestuje niech napisze, bo ja poprostu boję się że coś się rozleci.

:roll: :| a co powiesz na to:

http://tempra.1.6.gaznik.bez.odcinki.patrz.pl/

moja tempra 1,6gaznik

185tys. km najechane
silnik po tym wyczynie jezdzi juz 5tys i dziala normalnie :wink:

Predkosc max na 2biegu=~105km/h jednak obroty byly przy tym raczej nie osiagalne dla takiego TSa ze wzgledu na odciecie :lol: :twisted:

I prosze bez komentarzy na ten temat-to moje auto i moge z nim robic co chce :!:
Filmik zamiescilem jako przyklad ze wloskie maszyny sa wytrzymale na katowanie obrotami :mrgreen: co innego gdyby to byl VW :lol: wtedy bym sie nie odwazyl tego zrobic :lol: :lol:

Amortyzatory
Powrót