Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Przebicie kabla w bagażniku

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar suchyprosto88
    Mieszka w
    Rzeszów-Nowa Sarzyna
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5l Sportronic 1999r.

Domyślnie Przebicie kabla w bagażniku

Witam.
    Mam problem z wiązką kabli, która idzie do klapy bagażnika. Konkretnie chodzi o kabel, który znajduje się w gumie. W momencie kiedy nim ruszam, gasną tylne światła. Jak powinienem wyciągnąć tą wiązkę kabli, tak, żeby móc wstawić nowy i bez problemu go potem wmontować? Ponadto mam też problem ze światłami mijania, które w ogóle nie świecą. Sprawdzałem bezpieczniki pod maską po prawej stronie i żarówki - wszystko jest w porządku. Czy tego powodem może być przebicie gdzieś z tyłu w tej wiązce? Gdzie mogę doszukiwać się powodu usterki, bo wszystkie inne światła działają? Proszę o szybkie podzielenie się wiedzą na ten temat, bo zależy mi na czasie

---------- Post dodany o godzinie 19:24 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:04 ----------

25 osób wchodziło na ten post i nikt nic nie wie???

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar _RAFI_W
    Mieszka w
    Deszczno k/o Gorzowa Wlkp.
    Auto
    Alfa Romeo 166,3.0

Domyślnie

Ja tam wiązki z tyłu nie wymieniałem,jedynie polutowałem przewody i tak minęło jakieś cztery lata od tego czasu.Przewody napeno Masz pozrywane w tej gumie.Co do przednich to nie przerabiałem tematu.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 24V Sport-tronic Rok produkcji: 1999

Domyślnie

Cześć, ja to robiłem tak , zdjąłem tyknie siedzenia aby ich nie zniszczyć, , następnie, zdejmuje prawa maskownice głośnika, powinna byc kostka, odpinasz ja , to jest najprostsza cześć , po odpięciu wyciągasz kostkę z wiązka za gumę w klapie, , przeciągasz ja przez otwór w pokrywie bagażnika i wycgiagasz na zewnątrz, odpinasz kostki w klapie od lamp i zamku i gotowe.

Podpowiedzi:

jak chcesz kupić nowa wiązkę w salonie , zapisz sobie part number z naklejki wiązki, sam musiałem ja wymienić i w sklepie pytali o ten numer bo podobno jest z 6 typów wiązek do 166 X_X , masakra

podpowiedz 2 , wsadzenie wiązki spowrotem to istna masakra , ja sobie poradziłem, w następujący sposób , na końcu kostki zawiązałem sznurek cienki, i do tego znalazłem kawałek druta , zaczepiłem o niego sznurek i przecisnąwszy przez mała dziurkę w karoserii aż do głośnika, później po sznurku powoli wpychałem wiązkę do głośnika, idzie ciężko gdyż jak pisałem wcześniej dziura w karoserii jest mała i kostka może się zablokować , wiec parę razy trzeba pokombinować, aż po 2h bitwy się udało .

polecam to robić w cieple dni , gdyż sprawne palce są potrzebne a nie zgrabiałe dłonie sztywne ;p

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

A ja to zrobiłem inaczej, rozebrałem tapicerkę klapy, odciąłem kable, zdjąłem gumę pomiędzy klapą i autem, kable wychodzące z auta trochę wyciągnąłem tak żeby dolutować do nich nowe kable, miejsce lutowania zabezpieczone termokurczami wepchnięte zostało do wewnątrz samochodu, drugie lutowanie wewnątrz klapy bagażnika, roboty na 2h, ale wewnątrz gumy są nowe kabelki i wszytko działa elegancko., radzę wymieniać wszystkie, ponieważ ja miałem uszkodzone tylko 2, ale reszta łamała się w rękach
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6