Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Czy tak się powinno jeździć??

mrutyś
    Gość

Domyślnie Czy tak się powinno jeździć??

Witam
    koledzy, wczoraj uczyłem się na egzamin i tak juz prawie kladąc się ok 2 godziny na TVP2 leciał program "Jazda z dwójką" lub "Bezpieczna jazda z dwójką" dokładnie nie pamiętam ale nie w tym rzecz. Rozbawiło a raczej zadziwiło mnie tłumaczenie jak to ma wyglądać oszczędna jazda samochodem, wyglądało to mniej więcej tak: jechał instruktor z jakąś babeczką za kierownicą i jej tłumaczy: oszczędna jazda polega na jechaniu samochodem z jak najniższą prędkością na jak najwyższym biegu. Mniej więcej chodzi o to aby jechać jak najszybciej na jak najmniejszych obrotach silnika. i wszystko byłoby ok gdyby nie to że koleś zwany instruktorem kazał tej lasce ruszać z samochodem prawie z 2 biegu, konkretnie to włożyła 1 ruszyła 2m i kazał włożyć 2 bieg. Później jadą przez miasto jakieś i tutaj akcja taka przy 30km/h kazał włożyć 4 a jak miała 50km/h bieg 5.
    Może ja jestem jakimś niedokształconym imbecylem ale wydaje mi się że ten instruktor miał coś z głową. Co o tym myślicie. Mnie na kursie na prawko uczyli że:
    bieg I ruszenie i do ok 15km/h
    bieg II od ok 20km/h - 40km/h
    bieg III od ok 40km/h - 60km/h
    bieg IV od ok 60km/h - 80km/h
    bieg V powyżej 80km/h
    bieg VI <--- wtedy nie było takich skrzyni w L-kach (każdy wie o co chodzi)
    Na koniec stwierdził że samochód nie daje dziwnych znaków z silnika i tak się jeździć powinno. Panie i Panowie wypowiedzcie się na ten temat co myślicie bo mi się wydaje że 30km/h i bieg 4 to chyba coś nie bardzo nie mówiąc o 50km/h i bieg 5.
    pozdrawiam wszystkich alfaholików

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo 200KM '17

Domyślnie

zdawalem prawie 3 lata temu i tez kazali mi na miescie 4 zapinac w pandzie :mrgreen:
    i to zagazowanej

Yaroslav
    Gość

Domyślnie

ja jak robilem kurs na prawko (tez prawie 3 lata temu) to instruktor zawsze przy jezdzie po miescie z predkoscia 50km/h kazal mi zapinac IV wg zasad oszczednej jazdy silnik benzynowy powinno sie krecic max do ok 2,5 tys obrotow :mrgreen: i wtedy zmieniac bieg na wyzszy, zero jazdy na "luzie" tylko hamowanie silnikiem i redukcja biegu na nizszy przy ok 1,2 tys dodam tylko ze moj styl jazdy nie ma zupelnie nic wspolnego z oszczednoscia :twisted: pozdrawiam

Kosiar
    Gość

Domyślnie

a ja miałem lajtowego instruktora i fiatem punto żeśmy się ścigali po miście z ludźmi w normlanych autach :mrgreen: było wielkie zdziwienie kiedy L przez miasto jechało 90 a kręciłem ja czasem do 6 tyś :mrgreen: aa moja jazda w alfie wygląda tak 3-4 tyś zmiana , no chyba że widze jakiegoś vw to kręce

valdmidi
    Gość

Domyślnie

Tu chodzi o oszczędność paliwa. Co instruktor zaoszczędzi na kursancie, to jego.

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał valdmidi
    Tu chodzi o oszczędność paliwa. Co instruktor zaoszczędzi na kursancie, to jego.
    nie, nie, nie chyba sie nie zrozumieliśmy to był program informacyjny nt. jak jeździć oszczędnie, był tam też koleś najlepszy na świecie w tym "sporcie" podobno jeździ bez radia używa tylko dmuchawy a nie klimy nie posiada w samochodzie radia itd.
    jeszcze po przyjechaniu na stacje stwierdzili ze ten samochód którym jechali 50km/h na 5 biegu spalił 3L. paliwa mniej...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Tomek G.
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 156 2.5 V6 blue cosmo

Domyślnie

Toć jak sie 5 wrzuci przy 50 km/h to aż zawory klekoczą :shock: To ja nawet w dieslu 4 zapinam przy 60 dopiero. Inna rzecz, gdzieś kiedyś czytałem ze przy za niskich obrotach silnik wcale mniej nie pali tylko wręcz odwrotnie.
    A co do "L-ki" :wink: Corsa nie raz szła do końca obrotomierza i wciskała sie w korku przed inne auto :mrgreen: Ale ja także miałem lajtowego instruktora i szybko opanowałem autko
    Timeline: Nissan Sunny Y10 2.0d->Alfa Romeo 156 2.5 V6->Ford Focus mk2fl 1.8 TDCI->Lexus IS200 + Fiat 126p elx

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Powiem tyle, ten koleś co tak strasznie uczy oszczędnej jazdy to niech se lepiej konia kupi, bo toto na owies jeździ.
    Ja miałem to szczęście że na kursie Prawa Jazdy mój instruktor nie oszczędzał na paliwie i uczył mnie m.in. manewru wyprzedzania, który jest chyba jednym z najtrudniejszych manewrów na drodze.
    Więc teraz wyobraźcie sobie miny tych co ich L-ka wzięła.

Nauczył mnie jak zachować się na drodze by nie zginąć i nie stać się ofiarą, a przepisy oczywiście trzeba znać.

Takich ludzi jak on powinno być więcej i to oni powinni uczyć nowych jak się jeździ.
    A stare dziadki na emeryturę albo coś w tym stylu.

No i cóż, dziś mam Alfę i nie boję się jeździć.

Pozdrowionka dla Marcina z Omegi W B-B.
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Zasada jezdzenia na jak najwyzszym biegu jest prawidlowa ale pod warunkiem ze jedzie sie ze stala predkoscia a nie porzyspiesza. Tak wiec mozna sobie przy 50 zapiac nawet 5 pod warunkiem ze zamierzam te 50kmh jechac caly czas bez przyspieszania.
    Jednak jezeli tak jak koles kazal - przyspiesza sie na za niskich obrotach (tudziez biegach) to jzu to nie ma nic wspolnego z oszczedzaniem nie mowiac juz o tym ze silnik poddawany jest wtedy wiekszym naprezeniom i tez raczej oszczednosci to nie przynosi.

Numis
    Gość

Domyślnie

niedługo oszczędna jazda będzie obowiązkowym elementem szkolenia
    artykuł- http://www.prawojazdy.com.pl/index.p...ew&id_news=656