Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: INTERCOLER w 1.9 JTD - Pytanie.

Wojtas
    Gość

Domyślnie INTERCOLER w 1.9 JTD - Pytanie.

Ponieważ chcę kupić intercooler do Alfy Romeo 146 1.9 JTD rok prod. 1999., mam pytanie.

Czy jest to inny intercooler niż w silniku 1.9 TD ?
    Dokładnie taki jak w aukcji: http://allegro.pl/chlodnica-powietrz...380050403.html

Pisałem z zapytaniem do użytkownika na allegro "tanifiat", który to handluje częściami fiat-alfa-lancia o cene intercoolera. Dostałem taką oto odpowiedź:

"Witam. Cena nie jest przystępna 1219zł realizacja ok. 4dni u mnie.
    Zamienników brak (zerowe stany)..."

Także czy wskazany w aukcji powyżej IC do silnika TD będzie pasował do JTD ?

Dzięki z góry za pomoc.

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

w polsce nei ma faktycznei stanow na intercooler do jtd, szukaj z firma bauer i nrf za granica lub używki wg katalogu intercooler z td jest zupelnie inny ale to tylko teoria, poprostu przypisano im inne nr katalogowe. trzebaby sie fizycznie pomacac ze srednicami i wymiarami. Jak cos moge meic ten IC taniej ni na allegro tez nowy oczywiscie
    Ostatnio edytowane przez amigas ; 20-01-2011 o 17:32
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv

Użytkownik Ogier Avatar MICHAL-TBG
    Mieszka w
    Tarnobrzeg
    Auto
    Bravo 1.4 T-jet

Domyślnie

Sprawdź to: http://tnij.org/jtdcooler

Pozdrawiam Michał

Wojtas
    Gość

Domyślnie

A co np. z IC które pochodzą z silników od Fiata Marea lub Brava 1.9 JTD 105 KM ? Czy one też będą pasowały do Alfy ?
    Te IC do silników TD wyglądają identycznie jak do JTD.. no chyba, że mają inne wymiary..
    Ostatnio edytowane przez Wojtas ; 20-01-2011 o 22:11

piećka
    Gość

Domyślnie

Intercooler w 145JTD jest taki sam jak w Bravo/Marea JTD ( były dwa rodzaje do nas ten z odgiętym wylotem) .Pasuje również od LAncia Delta TD i Tipo TD .Mój kiedyś przeciekał i kupiłem o Delty za śmieszne pieniądze na alleee.....Pozdr Piter

alfaromeo145
    Gość

Domyślnie odp.

pasuje ma 100000 % koszt nowego w granicach 220zł... na opakowaniu nawet pisze td -- jtd --fiat alfa romeo pozdrawiam,,,kup nowy nie używkę

ps, jednak podpowiedz w poprzednim wątku cos dała ???
    Ostatnio edytowane przez alfaromeo145 ; 20-01-2011 o 23:18

Wojtas
    Gość

Domyślnie

Tak, ten z JTD u mnie ma odgięty wylot, czyli mogę kupić ten z aukcji nowy do silnika TD ? http://allegro.pl/chlodnica-powietrz...380050403.html ?

alfaromeo145
    Słuchaj, wjechałem na kanał, a na IC byly widoczne spore ilości oleju.. także mechanik stwierdził, że tak czy siak jest on do wymiany.. po ściągnięciu gumowego węża od turbo okazało się, że są tam ślady oleju... Z kolei turbiniarz który mi regenerował, twierdzi, że olej to wina odmy ? wspomniał też coś o pierścieniach... Czy jeśli to wina odmy to wystarczy ją wymienić ?
    Dodam, że auto kopci... co oczywiście może wiązać się z uszkodzonym IC... i się zawiesza "dusi" przy przyśpieszaniu..
    Ostatnio edytowane przez Wojtas ; 21-01-2011 o 18:44

piećka
    Gość

Domyślnie

Spokojnie.Pozdr.

alfaromeo145
    Gość

Domyślnie do wojtasa

to że dymi to tylko i wyłącznie wina tego że dawka paliwa jest zwiększona a ciśnienie doładowania ucieka bokiem z tego efekt zasłony dymnej,,,,
    co do odmy to niech Cie mechanik nie wprowadza w błąd tzn, jakby pszesadnie- odmą leciał olej do filtra powietrza-dalej do turbiny- to faktycznie słaba kompresja i przedmuchuje między pierścieniami,_ludzie zakładają separator oleju-jak ktos non stop butuje też olej się tam pojawi,,,,,ale!!! nie znalazłem auta czy to silnik tdi VW AUDI ALFA ITP,,,gdzie by nie było tego oleju w tych wężach na moje nie masz sie co przejmować wymień ten intercooler i sprawdż węże czy nie sa spękane - pękniete,,, ps, jak masz jakies pytanie pisz na piva,,szybciej odczytam pozdrawiam

Wojtas
    Gość

Domyślnie

IC wymieniony, kupiony z Bravy JTD za małą kasę na allegro. Szarpanie zniknęło, autko nabrało mocy, lecz niestety dalej kopci na czarno. Czy lejące wtryski lub pompa mogą powodować te straszne ilości czarnego dymu za mną ?