Witam . Czy ktoś z klubowiczów wie czy przy wymianie sprzęgła skrzynia wyjdzie bez problemu czy trzeba wywalać sanki ??
Witam . Czy ktoś z klubowiczów wie czy przy wymianie sprzęgła skrzynia wyjdzie bez problemu czy trzeba wywalać sanki ??
Wyjdzie bez problemu. Trzeba wyjąć kolumnę mcpersona.
Wymieniałem sprzęgło sam już kilka razy w 164-ej, i robiłem to bez pomocy warsztatu. Samo odkręcenie skrzyni od silnika (mowa o benzynie v6) nie stwarza większych problemów. Trzeba pamiętać o kilku ukrytych śrubach, np. odkręceniu jednej śruby schowanej pod plastikowym deklem skrzyni (ochrania mechanizm zmiany biegów) - wyjąć tą śrubę można dopiero po rozebraniu mechanizmu; odkręceniu śruby trzymającej rozrusznik - od strony silnika /długi klucz nasadowy/ - odkręcenie jej jest możliwe po uprzednim odkręceniu osłony termicznej - trzyma się na dwóch długich śrubach trzymających także kolektor wydechowy - dostęp do nich jest najlepszy od góry silnika, po zdjęciu kolektora ssącego/lub ścianki grodziowej; wyjęciu półosi pośredniej (od strony silnika) - jest ona mocowana przez łożysko do podpory silnika i wciskana w skrzynię (ułatwi to wyjęcie i późniejsze włożenie skrzyni, bez uszkodzenie uszczelniacza). Nie trzeba rozłączać siłownika sprzęgła - odkręca się go w całości od skrzyni. To chybo wszystko - reszta tradycyjna: filtr ze stelarzem, kable elektryczne, nadkole, amortyzator, piaste z półosią (zacisk można podczepić u góry, w miejscu wyjętego amorka). Przed wyjęciem skrzyni, należy podnieść nieco silnik na lewarku. Pompy ABS-u z poduszek nie odkręcałem i trzeba uważać na przewody. Wyjęcie z boku, nad sankami. I uwaga: łożysko oporowe jest mocowane "na stałe" w docisku i może to trochę utrudnić wyjmowanie (dzwignia, którą popycha siłownik, zostanie mocno skręcona i dociśnięta do skrzyni - uwaga na palce). Podczas montażu, nowe łożysko wkładamy na wałek sprzęgłowy i mocujemy w widełkach. Po skręceniu i podłączeniu siłownika, wciśnięcie sprzęgła spowoduje zamocowanie łożyska w docisku (połączenie to powoduje, że mamy zawsze ten sam skok pedału sprzęgła). To chyba tyle.
Powodzenia.
Dzięki Czarny, to mi dużo pomoże napewno mam nadzieje ze palce będą całe![]()