Witam
Jako, że sytuacja jes nietypowa po krótce ją opisze....
Mianowicie spalanie na benzynie, które pokazuje komputer szokuje. 25l/100!!! Samochód pracuje bez zarzutów, zajęknięć itp. ładnie się zbiera.... nie zauważyłem, żeby zgłaszał jakieś błędy, ale to spalanie przeraża, co więcej wręcz "gubi" paliwo więc jest ono realne....... po dogrzaniu silnika nie jest lepiej:/ ok 16l:/ do 9 zeszło jadąc dłuższy czas ~1000obr./min i zrzucając na luz.....
Instalacja lpg wyłączona z przycisku(Vialle IVgen(chyba albo V)), po przełączeniu mryga zielona lampka, gdy gaz się załączy obroty spadają do zera jakie by sie kolwiek nie podkręcało pedałem:/
w czym może tkwić szkopuł;>? duże spalanie sugeruje sonde lambde, bądź przepływomierz z tego co wyczytałem z tematów o benzynowcach, a jak ma się to do gazu;>? możliwe, że ECU zczytuje żle z sondy i na tej podstawie mieszanka jest "za bogata" i silnik na lpg wogole sie dławi? czy może to w ECU sie coś uwalilo;>? co o tym myślicie co obstawiacie?
ciekawy aspek który zaobserwowałem to za rura wydechową na zderzaku jest jakby okopcenie, czy wysuszeni tj. w zdezelowanych dieslach jak pluja olejem np tylko lekko widoczne...
P.S
ważny może być aspekt, że kupując alfe, do remontu był silnik, a mianowicie po rozgrzaniu nie trzymała ciśnienia na niskich obrotach i komp zgłaszał błąd "engine oil pressure low". Powodem był wał który siadł na głównych panewkach i a w konsekwencji wymiana kompletu.... silnik jest świeżo po remoncie wymianie olejów filtrów powietrza itp....(czy mechanik mógł coś przeoczyć, co może mieć teraz wpływ na takie spalanie czy jest to oddzielna kwestia? Nie wiem jakie było spalanie przed remontem, ale możliwe że w normie....z tym, że wtedy też zauważylem ten okopcony, wysuszony zderzak.)dodam jeszcze ze autko przed kupnem chodzilo na gazie wysmienicie a komunikat ""engine oil pressure low" wyskoczl po testowaniu(w trakcie zakupu) jak bierze sprzeglo kiedy to reczny, 2 bieg i noga ze sprzęgła i po odpuszczeniu bo ślizgał się na lodzie zaczął się dusić na gazie światła mrygać..... a poźniej w jeżdzie ju nei działał gaz(spadające obroty....) i ten komunikat o kompresji na benzynie....
prosze o pomoci przepraszam za retrospekcje, ale tak było wygodniej od naistotniejszych obecnych wydarzeń zacząłem
![]()