Witam.
Jakieś 2 tygodnie temu kupiłem alfę 33 z 94 roku. Wygląda samochodzik kapitalnie ale niestety nie mogę jej w żaden sposób uruchomić. Jeśli ktoś ma techniczne doświadczenie i pisałby się na pomoc przy rozruchu proszę o kontakt.
Pozdrawiam.
Witam.
Jakieś 2 tygodnie temu kupiłem alfę 33 z 94 roku. Wygląda samochodzik kapitalnie ale niestety nie mogę jej w żaden sposób uruchomić. Jeśli ktoś ma techniczne doświadczenie i pisałby się na pomoc przy rozruchu proszę o kontakt.
Pozdrawiam.
Zbyt ogólnikowo. To tak samo jakbym napisał- mam zepsute zawieszenie- jak je naprawić?
Starter kręci? Może brak iskry? Może pompa paliwowa nie działa? A który to silnik w ogóle 1.4 czy 1.7? Może akumulator za mały? Moge tu pisac całe wykłady ale to nie ma najmniejszego sensu- sprecyzuj o co chodzi.
http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
No własnie starter działa iskra też jest pompa też w porządku.
Filtry czyste
Wtryskiwacze wymieniłem ale nie puszczają paliwa.
Pytałem się znajomego elektryka i mówi mi że to może być moduł.
ale Może to za mało bym miał kupować nowy i płacić za wymianę, a poza tym nie jestem pewien czy sama wymiana modułu uruchomi silnik.
ah i silnik 1.4 z LPG
Pozdrawiam
Moim skromnym zdaniem to wlaśnie moduł zapłonu, sam miałem 3 alfy 33 i wymieniłem to w dwóch z nich, koszt niewielki z tego co pamiętamNapisał Milo
W 33 po 94 roku jest aparat zapłonowo wtryskowy więc jak coś chcesz wymieniać to wszystko w całości; sa dwie cewki po jednej na dwa cylindry, ale jak jest iskra to to raczej odpada.CPU mozesz sprawdzić na kompie bądż sam w domu jezeli masz podstawy posługiwania się miernikiem 8)Auto nic wcale nie gada nawet nie pyrka??Na popych prubowałeś ??Moze ukłąd wtryskowy??coś się zapchało albo jakis kabel się przetarł, mozesz też zaglądnąc do bezpieczników i posprawdzać przekazniki.Wiadome jest że musisz wziaść miernik,trochę cierpliwości, czasu i odrobinę logicznego myślenia , a napewno uda ci się znależć usterkę.Na początek zacznij od sprawdzenia stanu świec czy sa mokre czy suche, przerwy między elektrodami, dopływ paliwa i powietrza jezeli jest paliwo, powietrze , i iskra a auto nawet nie pyrka wtedy zajmij się elektryką.Mozesz tez sprawdzić prąd na akumulatorze przy rozruchu.
mam pytanie posiadam alfe33 1.7ie 94rok 8zaworowy:gdzie znajduje sie sterownik do wtryskiwaczy i pompy paliwa podobno mial byc wewnatrz samochodu w nogach pasazera ale tam go nie ma, gdzie jeszcze moze sie znajdowac prosze o pomoc. z gory dzieki
Sterownik powinien być w łąśnie w nogach pasazera za schowkiem dokłądnie.Poszukaj moze pod wykłądziną jest.Tyle że to Sterownik wszystkiego jest a nie tylko pompy i wtrysków.Do pompy jest przekaznik .A jezeli niemasz tego sterownika za schowkiem to moze być w komoze silnika po lewej stronie , tak było w 1.4 i to oznaczało by że miałes kiedyś przekłądkę silnika 8)
Sterownik jest na przepływomierzu lub za akumulatorem!!! zależne jest to od wersji układu wtryskowego jaką posiadasz.Napisał gprazmo6
Alfa 33 Permanent 4
Alfa 166 2,4 Jtd ---- Była
Alfa 33 1,4 imola ---- Była
Alfa 156 Sport Wagon 1,9 16v Jtdm
miales racje lejek20 jest na przeplywomierzu dzieki![]()