Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Zamienniki do 145/146

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie Zamienniki do 145/146

Witam, otóż planuję zakup 145 lub 146 1,9JTD, chciałbym zapytać jakie macie zdanie nt. zamienników do silnika/zawieszenia? Są dużo tańsze, ale czy bardzo ustępują jakością oryginałom? Np. rozrząd niemieckiej firmy kosztuje 280zł razem z rolkami itd. ale czy warto? Pozdrawiam Alfaholików

piećka
    Gość

Domyślnie

Z zawieszenia szukaj części FEBI , TRW, VEMA.Rozrząd to firmy DAYCO ( pierwszy montaż) lub SKF .Na allegro ceny od 250 do 280 za kompletny rozrząd.Ja za wahacz FEBI płaciłem 145 zł. Ogólnie ceny są przystępne i ogólnie dostepne.Pozdr.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

A czy można powiedzieć o zamiennikach iż są tej samej/zbliżonej jakości do oryginałów?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Cytat Napisał scudettokrk
    A czy można powiedzieć o zamiennikach iż są tej samej/zbliżonej jakości do oryginałów?
    Teraz nie ma czegoś takiego jak zamienniki. Jeśli kupujesz części dobrej firmy (robiącej np. na pierwszy montaż) to różnicą miedzy "oryginałem" a "zamiennikiem" będzie tylko pudełko.
    FORZA ITALIA !

bogusz32
    Gość

Domyślnie

Zgadzam się z Currahee w 100%. A co do Twojego pytania. Kupuj włoszkę i dołączaj do szczęśliwego grona posiadaczy Alf Romeo. Niech zgadnę, że Twoje pytanie jest stąd, że ktoś naopowiadał Ci rzeczy typu drogi serwis, brak części zamiennych i trudny dostęp do tych części. Bzdura ! A te brednie opowiadał pewnie jakiś maniak golfa i polo ! Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

Nie, nie, nie! Broń Boże! Nic z tych rzeczy Do Alfy to akurat mnie nie trzeba przekonywać miałem już dwie sportowe dusze w rodzinie - 33 i 75, obie prosto z salonów i obie w kolorze czerwonym . 75-tka z silnikiem 1.8IE, a 33 nie pamiętam bo za młody byłem jak mój brat ją kupował hehe. A pytam o zamienniki bo jestem studentem, poza tym pracuję i nie zarabiam zbyt dużo, a znajomy może mi sprowadzić 146 JTD po atrakcyjnej cenie, a nie wiem czy poradziłbym sobie gdybym miał kupować oryginalne części, ale skoro zamienniki są to nie ma czego się obawiać DD Oboje z dziewczyną planujemy zakup takiej Alfinki, raczej 146 ze względu na pięcioro drzwi - wiadomo, trzeba będzie coś czasem przewieźć, a i może miejsce dla dzidziusia kiedyś się znajdzie :mrgreen: Pozdrawiam!

Użytkownik Świeżak Avatar czarek145
    Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

części do silnika JTD są w podobnej cenie jak części do innych nowoczesnych diesli (a czasem nawet tańsze).Np. ja ostatnio kupowałem rozrząd - pasek Gates, rolki SKF i za komplet dałem 250zł. Dla porównania np. rozrząd do silnika TDi to koszt 250-350zł (wiem bo ojciec ma auto z silnikiem tdi). Porównując ceny innych części stwierdzam, że różnice są znikome. Podsumowując...nie obawiaj się tylko bierz ta alfine

Użytkownik Pirat drogowy Avatar frynas
    Mieszka w
    sieradz/międzyrzecz
    Auto
    FIAT CROMA 1.9 16v 150KM

Domyślnie jak w temacie

a w ogóle to czemu sie przejmujesz takimi rzeczami....ja tez sie nasłuchałem...ze sie psuja i takie tam....przed zakupem alfy długo sie zastanawiałem czy sie nie bedzie psuc itd itp....a mam 146 2.0TD...i jak do tej pory nie narzekam....rozrzad do mojej wersji kosztuje 350zł....ale to jest taki sam silnik jak do fiata TIPO....a do tego tipo rozrzad kosztuje juz 250zł...czyli stówa w kieszeni....podobnie było z klockami hamulcowymi na tył...zapłaciłem 50zł za klocki do marea weekend...a do alfy były troche droższe....a teraz najlepsze....przekaznik do podgrzewania tylnej szyby kosztował 75zł....taki sam był do świateł....kosztował 45zł....pojechałem do elektryka....powiedział mi co i jak....i w innym sklepie kupiłem taki przekaznik za.....5,50zł....tak mówie poważnie ....takze mysle ze nie ma sie co przejmowac...tylko lac ON i jezdzic...pozdrawiam
    alfa romeao 146 1,9TD

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

To prawda, zaletą 145/146 jest to, że wiele części pasuje z różnych modeli Fiata. Dzięki temu jest niezły wybór i są tańsze :mrgreen:
    FORZA ITALIA !