Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Rozważania nie-alfisty o zakupie 147 lub GT

bobik
    Gość

Domyślnie Rozważania nie-alfisty o zakupie 147 lub GT

Witam!

Ponieważ, jak mawiał J. Clarkson, każdy miłośnik motoryzacji powinien choć raz mieć Alfę, uznałem że warto by było się w jedną zaopatrzyć

Tutaj niestety pojawiły się pewne schody: wymarzona Brerra jest poza moim zasięgiem finansowym (jedno to kupić auto, drugie to je utrzymać - a obawiam się że koszty paliwa, ubezpieczenie, akcyza silnika powyżej 2 litrów i serwisu Brerry były by nierozsądnie wysokie ). Zainteresowałem się trochę mniejszymi modelami: 147 oraz GT. Oba można kupić w przyzwoitej cenie na allegro, oba mają diesla 1.9 (ponieważ codziennie dojeżdżam do pracy 30km i często jeżdżę w dłuższe trasy wolałbym diesla, chociaż benzyniaka kręci się przyjemniej)

W związku z tym postanowiłem zasięgnąć więcej info o tych modelach - ale wśród znajomych "specjalistów" panuje przekonanie że Alfy są awaryjne, i ogólnie odradzali mi tą markę na korzyść jakiegoś Ałdi TDI które jest tak naprawdę Volkswagenem w cenie Mercedesa, ewentualnie japońca (miałem Toyotę i sorry, ale nie...) albo Opla (o którym sądzę że jest jeszcze bardziej awaryjny niż Alfa). Poszperałem trochę w sieci i faktycznie przeczytałem że Alfom zdarzają się problemy, ale o ile nie wybiorę wersji benzynowych lub tych ze skrzynią selespeed, nie powinna stwarzać większych problemów oprócz zawieszenia - ale to jestem w stanie przełknąć.

Obecnie jeżdżę na zmianę z moją dziewczyną Hyundaiem i30, autko fajne, ale przydałoby się nam drugie. Ponieważ jej i30-ka bardzo się podoba (faktycznie i30 jest nieco "damski" - kalibracja ukłądu kierowniczego jest lekka, dla mnie aż za lekka, sprzęgło i biegi chodzą bardzo lekko, wyciszenie i radyjko też są niezłe) uznałem że jej go dam do jazdy, a sam kupię sobie Alfę

Niestety ciężko znaleźć jakieś wiarygodne informacje na temat 147 i GT - testów jest mało, opinie na autocentrum i innych serwisach tego typu są często diametralnie różnie, ciekaw jestem które wy byście mi polecili.

Szczególnie interesuje mnie jak wygląda sprawa z rzekomą awaryjnością danych modeli, z dostępnością części, wyciszeniem (GT z tego co wiem ma bezramowe okna i przy większych prędkościach świszczy - przy jakich dokładnie i jak głośno?), prowadzeniem (przeczytałem gdzieś że GT ma mniejszą "skalę" układu kierowniczego - tj. do pełnego skrętu kół wystarczy mniejszy obrót niż w innych autkach, jeśli tak to wydaje mi się to fajną sprawą na zakręty i parkingowe manewry).

No ogólnie - jestem ciekaw waszych rad, zalet i wad tych samochodów, który wy byście wybrali itp.

Budżet któym dysponuję to ok. 30tys. zł i powinno wystarczyć na wypasioną 147 albo GT z początku produkcji. Oprócz Alfy rozważam też BMW E46, aczkolwiek szczerze mówiąc wolałbym Alfę

Pozdrawiam,
    PW

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar t.o.mek
    Mieszka w
    Trzciana, Tarnow, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 145 QV Rosso, Opel Vectra C 1.9 JTD 16V 150km 315NM

Domyślnie

E46 to bardzo fajne auto, przyjemnie się prowadzi, jest sztywne na zakrętach z zarazem komfortowe, jeżeli chodzi o awaryjność to porównałbym je do Alfy.
    Kupując diesla w Alfie polecam JTDm 16V z jednym ale - wystrzegaj się filtrów cząstek stałych bo przez ten cud techniki mam drugi silnik w aucie.
    Jeżeli chodzi o jednostki benzynowe to tylko V6 jeżeli Cie stać na paliwo. Twin Sparki są bardzo delikatne i z mojego doświadczenia twierdzę że masz marne szanse kupić auto z zadbanym Twin Sparkiem.
    Alfę kupisz dużo młodszą za tą samą kasę co BMW.

Widzę że nie lubisz samochodów popularnych typu VW Audi Seat itd wiec postaw na Alfe.
    Fiat 126p --> Alfa Romeo 145 QV Nero --> Opel Vectra C GTS + Alfa Romeo 145 QV Rosso

Użytkownik Rowerzysta Avatar sebott
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    Była: Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2001

Domyślnie

Tu masz temat, który powinien Cię zainteresować:

http://www.forum.alfaholicy.org/gt/4...e46_coupe.html

Osobiście nie ładowałbym się w GT za 30k...
    „Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”

Blaise Cendrars

bobik
    Gość

Domyślnie

Dzięki za informacje. Nie to że nie lubię popularnych samochodów - nie mam nic przeciwko Fiacikowi albo innemu VW, po prostu nie lubię złych samochodów

A ile w takim razie powinienem wydać na zadbaną Alfę GT z motorem 1.9 JTD - z początku produkcji dajmy na to.

Zero opinii na temat 147? Czy faktycznie jest gorsza od GT?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Mniej efektowna i bardziej pospolita na pewno. Bebechy z grubsza te same, więc o czym tu pisać .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Alfa i Omega Avatar HyenaHF
    Mieszka w
    Oborniki Śl.
    Auto
    Lancia Dedra

Domyślnie

Cytat Napisał bobik Zobacz post
    Ponieważ, jak mawiał J. Clarkson, każdy miłośnik motoryzacji powinien choć raz mieć Alfę, uznałem że warto by było się w jedną zaopatrzyć
    Alfa z silnikiem wysokoprężnym to nie będzie Alfa, o której mówił Clarkson

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

+1 z mojej strony
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

hesus
    Gość

Domyślnie

w ujęciu Clarksonowym, to pewnie tylko Busso należałoby brać pod uwagę

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

W samo sedno, alfa z dieslem to po prostu........ładne auto i tylko ładne
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Seat Leon FR

Domyślnie

147 mka tylko z JTDm 16v bo nic innego tam nie ma lepszego pod względem dynamiki i osiągów ( prócz GTA )

Diesel czy benzyna twój wybór, nie będę tutaj znawcą jak koledzy wyżej, po prostu kto co lubi.