Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: [146]ABS...jest czy go nie ma??????

Użytkownik Pirat drogowy Avatar frynas
    Mieszka w
    sieradz/międzyrzecz
    Auto
    FIAT CROMA 1.9 16v 150KM

Domyślnie [146]ABS...jest czy go nie ma??????

witam mam alfe 146TD z listopada 98...jak ja kupowałem to nikt nic mi o ABS w tym aucie nie mówił....ale widziałem ze sa czujniki ABS przy wszystkich kołach....jak hamuje to koła sie blokują....ale pulsuje mi pedał hamulca...i jeszcze jedno...kontrolka ABS sie nie swieci....gosciu w sklepie wpisał VIN do kompa i powiedział ze ten model miał ABS....moze ktos popsostu zrobił tak zeby nie świeciła sie kontrolka...zeby sprzedac auto z problemem...moze poradzicie co trzeba zrobic zeby ABS dzialał????

wlasnie dobrałem sie do deski rozdzielczej...wyjołem żarówke nad która był napis ABS i druga od poduszki powietrznej...podłączyłem kable i kontrolka od ABS sie zaczeła świecic...a ta od poduszek zapala sie po przekreceniu kluczyka i po chwili gasnie...czyli tak jak powinno byc...natomiast ta od ABS nie gasnie...wniosek z tego ze tych zarówek tam nie powinno byc...teraz chyba bede musiał jechac pod kompa podłączyc i zdiagnozowac ABS...kto zna jakies adresy dobrych fachowców w woj lubuskim???
    alfa romeao 146 1,9TD

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

najpierw zobaczy czy ktos przy liczniku zarowki nie wyjął

jak jest i się nieświeci to chyba najprościej jest jechac pod kompa zeby sprawdził układ całego absu i powinien magik znaleźć usterke

tylko nie rozumiem jednego pompa absu ci odbija pedał a tobie sie koła blokują?? dziwne...

abs zimą to super sprawa

DDEvil
    Gość

Domyślnie

ABS napewno masz ja mam ABS u siebie a autko mam z 95r i osobiscie kontrolka z abs-u swieci mi sie tylko kiedy wsadze kluczykj do stacyjki i przekrece kluczyk a pozniej gasnie i tyle przy chamownaiu chyba wogole nie ma swiecic pzynajmniej ja osobiscie sie nie spotkalem zeby w jakim kolwiek alcie w momencie zalaczania sie abs-u kontorlka sie zalaczala

Mieszka w
    sieradz/międzyrzecz
    Auto
    FIAT CROMA 1.9 16v 150KM

Domyślnie

co sie tyczy żarówki....to jak robiłem podświetlenie licznika....to wykreciłem jedna zarówke...z tych co sa 3 w kupie na samym srodku licznika...tam gdzie podświetla sie ten liczniczek od km....i tak podłaczyłem przewody...i kontrolka cały czas sie swieciła...ale jak ja wkreciłem na miejsce to nic sie nie swieciło.....moze jej tam nie powinno byc....ale na chłopski rozum...jak jest miejsce na zaróweczke to powinna tam byc prawda????takze nie wiem co moze byc przyczyna....a zna ktos moze adresy dobrego serwisu od ABS w okolicach Sulecina woj. Lubuskie lub ew. Sieradz woj. Łódzkie???
    alfa romeao 146 1,9TD

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Wystarczy jak podepniesz auto pod kompa i sprawdzisz czy nie ma błędów ABS. Możesz mieć np. uszkodzony któryś z czujników (nadajników) ABS. Dziwne tylko, że pedał hamulca Ci odbija :roll: .
    FORZA ITALIA !

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

Jak otworzysz maske to centralnie pod przednia szyba powinienes miec taka skrzyneczke. Komputer ABSu. Jesli masz to masz. Jesli nie masz to nie masz

monter
    Gość

Domyślnie

Kontrolki w desce 145 podświetlane są diodami LED, więc tam usterkę "świecidełka" można by wykluczyć.
    Natomiast u mnie też sie nie świeci ABS.. w ogóle. Przed odpaleniem po przekręceniu kluczyka powinna się świecić, po odpaleniu gasnąć.

Także przy mocnym hamowaniu powinieneś czuć typowe delikatne "skakanie" padała hamulca, to oznaka działania ABSu... u mnie tego także nie czuć, a jestem pewien ze ABS mam :/

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 155 V6 - była

Domyślnie

ABS bardzo sie ostnio przydaje , mi słuzy do sprawdzenia czy na drodze po ktorej akurat jade jest bardzo slisko czy tylko troche jak wcisnie sie troszke mocniej hamulec a droga jednak jest sliska to od razu abs reaguje ,

Mieszka w
    sieradz/międzyrzecz
    Auto
    FIAT CROMA 1.9 16v 150KM

Domyślnie

i jeszcze jedno...kto z was robił podświetlenie deski????ile żarówek jest(powinno byc) na srodku...tam gdzie jest podświetlenie tego małego licznika kilometrów
    alfa romeao 146 1,9TD

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

bylo w zrob to sam. Poszperaj