Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Problem z podnoszeniem przedniej szyby

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD Q2

Domyślnie Problem z podnoszeniem przedniej szyby

zauważyłem ostatnio problem z podnoszeniem i opuszczaniem przedniej szyby od strony kierowcy. Szyba od strony pasażera podnosi sie i opuszcza duzo szybciej i co najwazniejsze plynnie. Natomiast szyba od strony kierowcy jak jest calkowicie opuszczona to do polowy podnosi sie z normalna predkoscia, a od polowy zwalnia, jak juz ma do zasuniecia jakies 5cm to idzie tak wolno ze mam wrazenie ze zaraz sie zatrzyma. Czym moze byc spowodowany taki problem i co najwazniejsze jak go rozwiazac? pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar 100P
    Mieszka w
    Kujawsko Pomorskie
    Auto
    AR GT 1.9 JTD DISTINCTIVE

Domyślnie

do głowy przychodzi mi jedynie problem z poruszaniem się szyby tj, jakiś problem z mechanizmem. może warto go przesmarować? spróbuj ją najpierw zaprogramować. tj. zamykasz szybę. następnie opuszczasz ja na sam dół trzymając wciśnięty przycisk przez 2 sek(po opuszczeniu). , a następnie podnosisz ją na maxa do góry znowu trzymajac wcisnięty przycisk przez 2 sek(po podniesieniu). jeśli to nie pomorze to ja bym rozkręcił boczek i przesmarował mechanizm dobrym smarem. a jeśli to nie pomorze to może coś jest nie tak z prowadzeniem szyby, coś stawia jej opór itd.
    Ostatnio edytowane przez 100P ; 28-02-2011 o 07:58
    BEZ SERCA, BYLI BYŚMY JEDYNIE MASZYNAMI..................

Leonine
    Gość

Domyślnie

Mialem to samo. Od polowy podnoszenia szyby slychac i widac ze "silniczek sie meczy" i coraz wolniej podnosi ja do konca.
    W przeciagu kilku tygodni nastapi zablokowanie sie podnoszenia szyby.
    Jedyne co mozesz zrobic to musisz wyjac caly mechanim (silnik slimak prowadnice to wszystko jest jednosc) i jechac do dobrego najlepiej znajomego elektronika ktory przeczysci ci caly silniczek tzn wyjmie z zalanej obudowy silniczek i zrobi co tam musi (wiem jedynie ze nie ma tam zwojow tylko sa elektromagnesy). (kazdy inny elektryk ktory stwierdzi ze dla niego sie tonie oplaca to powie ze nie mozna tego naprawic, bo jest z tym sporo gimnastyki dla takiego Pana i u mnie udalo sie to tlyko po znajomosci.
    Lub drugi sposob wymienic silniczek kupic uzywany ze szrotu i tez dobrze go polaczyc u elektryka.
    Zabawa w aso na nowa czesc to 1500zl.