Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: 156 V6 - z czego chłodnica wody i obudowa filtra powietrza?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie 156 V6 - z czego chłodnica wody i obudowa filtra powietrza?

Witajcie, dość słabo z częściami do 2.5 V6 jest. Gdzieś cieknie chłodnica, widać parę i ucieka nawet przy odkręconym korku zbiorniczka, około 750ml na tydzień więc sporo. Z czego pasować będzie chłodnica?

Druga sprawa, obudowa filtra powietrza. Pierwsze to jak filtr zmienić, trzeba na pewno rurę dolotu zdjąć ale co dalej, wyszarpać przepływkę czy wyjdzie to jakoś w miarę w całości?

Chciałbym też puszkę zmienić, jakaś w silikonie z góry jest dziwna. Na pierwszy rzut oka pasuje np z lancii lybra 1.9jtd, wygląda tak samo. To ten sam element, czy trzeba też szukać niemożliwego, czyli puszki w dobrej cenie?

Z oboma elementami jest też problem natury rzadki silnik = wysoka cena, zupełnie niepotrzebnie, jeśli pasuje np z jtd.

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Z niczego nie musi pasować, 2min szukania pierwsza z brzegu:
    http://allegro.pl/chlodnica-alfa-rom...483330898.html

Żeby wymienić filtr odkręcasz 3 śrubki. Dolot z przepływką zostają z pokrywą puszki filtra.
    Poszukaj na forum albo allegro jakiejś v-ki do rozbiórki i popytaj, na pewno znajdziesz, sporo się tego złomuje niestety
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Integralle
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 156 3.0 V6

Domyślnie

Nie martw się o obudowę filtra powietrza jak ja wyjąć. Jak będziesz wymieniał chłodnicę a żeby to zrobić możliwie z najmniejsza ilością rozkręcania i tak będziesz musiał zdemontować najpierw wiatraki a później i tak będziesz odkręcał tą dolną beleczkę na której opiera się chłodnica i tak się składa że obudowa filtra powietrza też więc jak odkręcisz opaskę od przepławki to wyjdzie ci cała puszka ze wszystkim.

Od siebie dodam że bardzo nieprzemyślana jest ta puszka od filtra jak i rozwiązanie całego dolotu ale to moje zdanie.

A chłodnice przy małej gimnastyce, dwóch osobach i kanale w garażu spokojnie od dołu zmienisz. Wiem bo sam tak robiłem kiedyś. No i odradzam aluminiowe chłodnice.
    Moja Alfa w 1059odc. i 1070odc. serialu Pierwsza Miłość

Co mi chodzi po głowie? turbodoładowane V6

W czym mogę pomóc? Wymiana rozrządu w silniku V6 24v? napisz

Użytkownik Alfa i Omega Avatar rolek
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    była 156 SW 2.4 JTD powered by cinsoft.pl

Domyślnie

Chłodnica jest taka sama w 1,8; 2,0 i 2,5 różnią się tylko wentylatorem V-ka ma dwa a TS/JTS jeden.

matys641991
    Gość

Domyślnie

witam! mam taki problem dziś zauważyłem ze mam pęknięta lekko od góry filtr powietrza w alfie romeo 156 1.9JTD. Widać trochę wkład filtra powietrza. Takie pytanie czy taki mankament może doprowadzić do czegoś złego????

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 156 3.0 V6

Domyślnie

Jeśli w JTD obudowa jest podobna do tej w V6 to jeśli filtr siedzi prawidłowo to masz taki efekt jak być wywiercił sobie dziurę w boku "wiaderka" i będziesz miał dodatkowe niekoniecznie dobre źródło dolotu powietrza do filtra. Filtr będzie filtrował raczej prawidłowo tylko możesz zasysać brudne powietrze szybciej zabrudzi ci się filtr po prostu.

Ale powietrze nie powinno omijać fita.

Jest też i dobra wiadomość. O ile pamiętam plastik z którego to jest zrobione to PP (polipropylen) czyli najnormalniej w świcie można go zgrzewać i daj to dobre efekty przy pęknięciach kiedy nie brakuje nam materiału. Ja robiłem to taka dużą lutownicą sprawdziło się znakomicie.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

znaczy się obudowę filtra czy też jego pokrywę masz pękniętą? Wielkich skutków z tego nie będzie, tymczasowo potraktuj silikonem.

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Rózni się wiatrakiami i tym czy jest klima. U mnie w1,8 jest taka sama jak w 2,5
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Dziękuję, problem chłodnicy na szczęście okazał się fałszywym alarmem, dyma puszczała opaska luźna na reduktorze LPG pod zderzakiem

Co do filtra, sprawa pozostaje nadal aktualna. Poszukiwania po allegro niewiele pomogły a za kwotę, którą wołają za obudowę filtra do V6 wolę zamontować filtr typu airbox i na pewno na gorsze to silnikowi nie wyjdzie, a ile zabawy mniej.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 156 3.0 V6

Domyślnie

Nie wiem jak bardzo ty mas zmasakrowaną tą obudowę. Zrób tak jak ci tu radzimy. Zdemontuj ją (nie będzie łatwo) i napraw jeśli to tylko pęknięcia. Proponuję albo lutować (zgrzewać) albo kleić np. klejem do wklejania szyb bardzo mocny i elastyczny ma taka strukturę że można nim uzupełniać ubytki. Nie warto kupować na allegro takich sprzętów często ich stan też jest średni.