Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Temat: nie działa spryskiwacz tylnej szyby

karolekk
    Gość

Domyślnie nie działa spryskiwacz tylnej szyby

Witam!
    Nie działa mi spryskiwacz tylnej szyby. Z przednią jest wszystko okej, natomiast tylna odmówiła posłuszeństwa całościowo.
    Próbowałem "przepchać" igiełką ale nic to nie dało.
    Wyczytałem w instrukcji, że odpowiada za to bezpiecznik nr 43, gdzieś tam umieszczony, czy myślicie, że przepalenie tego bezpiecznika może być przyczyną problemu?
    Jeśli macie jakieś pomysły to proszę napiszcie
    pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Jak próbujesz spryskać szybe słyszysz że pompka pracuje?
    U mnie węzyk odpiął się od silniczka i dlatego nie psikalo na szybe
    Ostatnio edytowane przez wiedzmaak ; 13-03-2011 o 13:42

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał karolekk Zobacz post
    bezpiecznik nr 43
    Na przykładzie 156 mogę Ci powiedzieć, że jeden bezpiecznik jest odpowiedzialny za spryskiwacze przód-tył.
    Sprawdź czy przy pompce jest wszystko OK. Nie wykluczone że zapchały się przewody.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Frontera Sport + AR 147 1.6 120km

Domyślnie

Zacznij od sprawdzenia czy pompka pracuje, tak jak radzili koledzy powyżej. Jeśli pracuje to zdejmij obudowe plastikową tylnej klapy(trzyma się na 4 wkrętach i wciskanych kołkach plastikowych - trzeba z wyczuciem wyciągać aby nie połamać, wyciągnij gumowy wężyk płynu do spryskiwaczy z plastikowej końcówki wychodzącej na zewnątrz i sprawdź czy płyn normalnie leci, jeśli tak, przedmuchaj kompresorem dysze. Jeżeli pompka pracuje a płyn nie leci to albo zamarzł ( o co przy obecnej temp. raczej trudno) albo gdzieś po drodze kabel się przygniótł/przetarł.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kedzierzyn-Kozle, Poland
    Auto
    AR 145 1.6 boxer '96 i AR 147 1.9 JTD 8v '01

Domyślnie

Ja mam ten problem, że pompke słychać jednak nic nie pompuje, ani przód, ani tył. Jak dmucham w przewody to niby są drożne. Może być tak, że coś z pompką w środku się stało?
    Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.

lukaszogi
    Gość

Domyślnie

Miałem to samo okazało się że wężyk odpiął się od spryskiwacza i lało się nie przez dyszę na szybę tylko wewnątrz klapy.

Łobuz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał lukaszogi Zobacz post
    Miałem to samo okazało się że wężyk odpiął się od spryskiwacza i lało się nie przez dyszę na szybę tylko wewnątrz klapy.
    Dokładnie mialem tak samo Ja jednak zdecydowałem sie na zakup nowego spryskiwacza ponieważ ten stary cały czas wylatywał ;/ Zakupilem nowy okazalo sie ze ten też wylatuje ;/ Ogólnie przy właczonej wycieraczce ta koncóweczka w którą sie wtyka weżyk przy spryskiwaczu wylatywała tak jakby miala za mało miejsca ;/ Co zrobiłem: Znalazłęm jakis stary spryskiwacz od fiata 125p chyba pasował prawie idealnie w dziurkę w moim spryskiwaczu w belli troche go przemodyfikowałem wkleilem na klej i co uzyskałem? Mianowicie orginalny spryskiwacz wejscie na wężyk ma ze "skosa" dlatego też zachaczał sie on podczas pracy wycieraczki. "Nowy" spryskiwacz mojej produkcji ma proste wyjscie na weżyk i nei wadzi on podczas pracy wicieraczki Zauważyłem jeszcze, że podczas pracy wycieraczki nie porusza sie ona w jednej osi z driurą w szybie dlatego uszczelka nie dokladnie dolega ;/ Ogólnie nie przemyślane rozwiązanie jak dla mnie ten spryskiwacz.

Użytkownik Rowerzysta Avatar 0405leszek
    Mieszka w
    Strzelce Górne
    Auto
    alfa 147 1.6 TS 105KM

Domyślnie

Fajny patent. Ja mam ten sam problem... pękł mi ten trzpień plastikowy przy pompce i jak włączam wycieraczke to ten plastik robi taki przeskok i wypada wężyk...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kedzierzyn-Kozle, Poland
    Auto
    AR 145 1.6 boxer '96 i AR 147 1.9 JTD 8v '01

Domyślnie

Tyle,że u mnie wygląda to tak, jakby pompka działała, ale nie pompowała. Słychać ją jak pracuje natomiast nic nie leci. Odpinam wężyk przed klapą więc nie ma możliwości, że cieknie gdzieś w środku kalpy. Węże też są drożne.
    Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Jeśli jest tak jak mowisz to pompka zapchana.