Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Wariator dziwne zachowanie alfa 156TS

michalek
    Gość

Domyślnie Wariator dziwne zachowanie alfa 156TS

Witam, mam problem tak mi się wydaje z wariatorem a takiego przypadku nie moglem znaleźć na forum. O toż kopiłem auto już takie, a dokladnie jezli samochod po stoi przez noc parę godzin i go odpale to odpala w miare łądnie i nie slychać wariatora ale pochodzi jakieś minute lub 2 i zaczyna się klekotanie lekkie potem w miare nagrzewania silnika coraz bardziej klekocze jak diesel. I jak jest już rozgrzany dobrze i go zgaszę postoi jakies 20min albo 2 godziny to jak odpalę to słychać przez 2 sek takie mocne klekotanie a pzniej troche cichnie i dalej klekocze jak diselek. Czy to wina wariatora oby napewno czy moze mi jeszcze przychodzi na myśl olej możne już nie ma swojej lepkości i moze od tego tak sie dziać ze podczas nagrzewnia bardziej go słychać ? moze ktoś miał podobny przypadek ?

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał michalek Zobacz post
    Witam, mam problem tak mi się wydaje z wariatorem a takiego przypadku nie moglem znaleźć na forum. O toż kopiłem auto już takie, a dokladnie jezli samochod po stoi przez noc parę godzin i go odpale to odpala w miare łądnie i nie slychać wariatora ale pochodzi jakieś minute lub 2 i zaczyna się klekotanie lekkie potem w miare nagrzewania silnika coraz bardziej klekocze jak diesel. I jak jest już rozgrzany dobrze i go zgaszę postoi jakies 20min albo 2 godziny to jak odpalę to słychać przez 2 sek takie mocne klekotanie a pzniej troche cichnie i dalej klekocze jak diselek. Czy to wina wariatora oby napewno czy moze mi jeszcze przychodzi na myśl olej możne już nie ma swojej lepkości i moze od tego tak sie dziać ze podczas nagrzewnia bardziej go słychać ? moze ktoś miał podobny przypadek ?
    To raczej na wariator nie wygląda.Trudno zgadywać nie słysząc gdzie i jak stuka,ale to coś poważniejszego.Wymiana oleju na stukanie nie pomaga,olej leje się dobry i go wymienia by coś takiego nie nastąpiło,nie odwrotnie.Zdejmij pokrywę klawiatury i przypatrz się wałkom rozrządu.
    Ostatnio edytowane przez lesio146 ; 13-03-2011 o 15:41
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Danek
    Mieszka w
    Gdańsk/Debrzno
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 1,9jtdm Była Alfa Romeo 156 2.0TS 2000r.

Domyślnie

Jeśli już pytasz o olej to pamiętaj lej 5w40

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mirasek
    Mieszka w
    GRUDZIĄDZ
    Auto
    Alfa Romeo 156sw 2,4 jtd 140KM 2001 r.kolor Verde

Domyślnie

Witaj wygląda mi na wytarte krzywki na wałku lub coś z hydrauliką zdejmij pokrywe i zobacz jak wyglądają wałki

maxwell20
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Danek Zobacz post
    Jeśli już pytasz o olej to pamiętaj lej 5w40

kolego jak olej 5W/40?? jak sam producent zaleca od samego początku 10w/40

i to też nie jest moja opinia ale też mojego mechanika który sam ma alfe

ale każdy ma swoje racje

michalek
    Gość

Domyślnie

witam, olej mam vavoline 10w40 max life wczoraj załadowany świeżutki. Mi się wydaje ze winowajcą jest wariator, to nie jest moja pierwsza alfa w TS i objawy zawsze miałem podobne. Jezli chodzi o ten charakterystyczny dziwek to jest na rzogrzanym silniku przez 2-3sek pozniej cichnie ale lekkie klekotanie się utrzymuje, i nie wydaje mi się żeby to były walki albo popychacze bo w tym przypadku był by to bardziej odgłos metaliczny, a u mnie jest odglos taki miękki i dochodzi z okolic korka wlewu oleju. No i spadek mocy powyżej 4 tys obrotów odczuwalne zdławienie silnika.

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

może elektrozawór wariatora się zawiesił?

michalek
    Gość

Domyślnie

kurde może i elektrozawór ale bym musiał podłączyc pod kompa a narazie laptopa brak zepsuty wtedy by wyszło czy jakby byl elektrozawór padniety. A mam pytanie mial ktos doczynienia z programem fiat ecu scan ?? chodzi mi o to czy mozna nim zrobic adptacje przepustnicy ?