Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [156] Wentylator nawiewu - dziwna sprawa

kajec
    Gość

Domyślnie [156] Wentylator nawiewu - dziwna sprawa

Witam, na wstępie napiszę że korzystałem z szukajki, lecz nic konkretnego nie wypluła w tym temacie.
    Niedawno zakupiłem od forumowicza wentylator nawiewu do swojego Romka, ponieważ w moim łożysko na silniczku powiedziało papa. Po wstępnych oględzinach organoleptycznych nowy zakup zwrócił na siebie uwagę tym, że miał strzałkę wskazującą kierunek obrotów zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, z kolei jego nadwyrężony poprzednik miał strzałkę w odwrotną stronę i zgodnie z tym kierunkiem się obracał. Po podłączeniu tego nowego (zakupu - bo to używka) went pracuje zgodnie ze wskazaniem swojej strzałki. Pomyślałem sobie ok tak widocznie ma być, przy okazji Romek dostał nowy filtr kabinowy. I co? od momentu wymiany tego wentylatora nawiew działał basz kiepsko, na 4 biegu to miał wydajność jak stary na 1, wyglądało to jakby mącił tym powietrzem w miejscu a z dmuchania ni ch... . Dziś miałem natchnienie aby jeszcze raz się dobrać do tego drania, wymontowałem go jeszcze raz, na próbę zamieniłem na kostce przewody miejscami, went kręci w drugą stronę - przeciwną niż każe strzałka i nawiew dmucha aż grzywką rusza. Co myślicie, o co kaman z tymi obrotami?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kwasnybartek
    Mieszka w
    Werynia, Kolbuszowa,
    Auto
    "Mruczuś" AR 156 2.0 TS, CF2,M3 '98 ECU M1.5.5, AR156 SW '04 1,9 JTD 140

Domyślnie

Może od anglika kupiłeś i w drugą stronę się kręcił hehehe
    1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!

kajec
    Gość

Domyślnie

Może, ale to nie tłumaczy tego, że teraz dmuchawa daje kręcąc się przeciwnie niż każe strzałka.

Arturp
    Gość

Domyślnie

Nawiew z anglika.
    Zmiana biegunowości zmieniła kierunek obrotów dmuchawy, ale kolego czy zwróciłeś uwagę że również kierunek łopatek masz inny?
    Ja właśnie przyglądam się "nowemu" angielskiemu i tym co miałem w środku. Myślę jak je przełożyć (tak aby nie uszkodzić) łopatki od europejczyka a środek od anglika mieć.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Cytat Napisał Arturp Zobacz post
    Myślę jak je przełożyć (tak aby nie uszkodzić) łopatki od europejczyka a środek od anglika mieć.
    Nic prostszego, odkręcasz nakrętkę z osi, która mocuje wentylator, następnie musisz czymś zblokować wirnik silniczka i obracając w lewo i prawo zdjąć wentylator. Najwygodniej do tego jest wyjąć silniczek z jego plastikowej obudowy.
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał dafi1985 Zobacz post
    Nic prostszego, odkręcasz nakrętkę z osi, która mocuje wentylator, następnie musisz czymś zblokować wirnik silniczka i obracając w lewo i prawo zdjąć wentylator. Najwygodniej do tego jest wyjąć silniczek z jego plastikowej obudowy.
    z tego co pamietam tam nie ma żadnej nakrętki ,wirnik naciśniety jest na oske na której jest naciety wieloklin ,wiec pokrecanie w prawo ilewo rozwali wirnik ,ale moze mam inna dmuchawe ale miałbym dwie inne bo jedna juz wymieniałem jak połamały mi sie łopatki

Arturp
    Gość

Domyślnie

Jak uda mi się zdjąć ten wirnik z łopatkami to na pewno napiszę co i jak ale szczerze to chyba dopiero w weekend będę na to miał czas.
    Dziś jest w planie wielogodzinny spacer z tym z awatara + huska

kajec
    Gość

Domyślnie

Nawiew z anglika.
    Zmiana biegunowości zmieniła kierunek obrotów dmuchawy, ale kolego czy zwróciłeś uwagę że również kierunek łopatek masz inny?
    Ja właśnie przyglądam się "nowemu" angielskiemu i tym co miałem w środku. Myślę jak je przełożyć (tak aby nie uszkodzić) łopatki od europejczyka a środek od anglika mieć.
    Widziałem że strzałka kierunku obrotów jest na bank odwrotnie niż w poprzedniku, więc priorytetowo zasugerowałem się jej kierunkiem. Okazało się jednak że to był mój błąd, po zmianie kabli w kostce i co z tym idzie kierunku wirowania nawiew dmucha (czyt. odwrotnie niż strzałka pokazuje).
    Ja bym Ci radził nie ruszać wirnika, jeszcze coś urwiesz, nie wyważysz tak jak trzeba, będą wibracje. Prościej będzie zamienić kable w kostce przyłączeniowej do wentyla - ona się rozbiera i łatwo zamienisz bieguny.

---------- Post added at 16:02 ---------- Previous post was at 15:58 ----------

Mam taki sam model, tyle w nim siły że nieraz chce ręce pourywać
    Ostatnio edytowane przez kajec ; 22-03-2011 o 16:02

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Jak uda mi się zdjąć ten wirnik z łopatkami to na pewno napiszę co i jak ale szczerze to chyba dopiero w weekend będę na to miał czas.
    masz racje wentylator nie ucieknie, ja tez biore psa (mam 3 letniego czekoladowego labka )i idziemy połazic

Arturp
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kajec Zobacz post
    Mam taki sam model, tyle w nim siły że nieraz chce ręce pourywać
    Mój Malamuciak + Huska tak mnie wczoraj wymęczyły, że siedzę w robocie i czuję jak nogi wchodzą mi w pewną część ciała. Kilkanaście kilometrów robi swoje.