Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: wyjęcie foteli przednich

Użytkownik Rowerzysta Avatar RobertWroc
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2JTS

Domyślnie wyjęcie foteli przednich

Witam,
    wiosna zbliża się dużymi krokami...
    Czas na odświeżenie Alfy. Jako ze mam wony weekend bez plnów używania samochodu, wpadłem na pomysł by zabrać fotele do domu i je wyprać.
    Uznałem że wyjęcie jest standardowe, czyli wajcha w górę i do przodu. A tu zonk, coś przyblokowało... Więc użyłem troszkę więcej siły ale nie puściło.
    I teraz pytanie, czy fotele przednie są jakoś zablokowane na szynie czyli śrubka, zapadka, kołek albo co innego , co trzeba podnieść, podważyc, odgiąć , odkręcić ...
    czy mogę spokojnie użyć rozwiązania siłowego?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

cztery śruby imbusowe i odpięcie kabla poduchy...w moim przypadku / po fl / kabel wchodzi do plastikowej puchy którą należy umiejętnie otworzyć..i wypiąć w niej wtyczkę.Wyjęcie bez problemów,lepiej jak ktoś od środka Ci pomorze ..szkoda porysować auto lub plastiki....jak nie dopierzesz to mam komplet do kombi po lifcie do sprzedania .

Użytkownik Rowerzysta Avatar RobertWroc
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2JTS

Domyślnie

Cytat Napisał andrzejm36 Zobacz post
    cztery śruby imbusowe i odpięcie kabla poduchy...w moim przypadku / po fl / kabel wchodzi do plastikowej puchy którą należy umiejętnie otworzyć..i wypiąć w niej wtyczkę.Wyjęcie bez problemów,lepiej jak ktoś od środka Ci pomorze ..szkoda porysować auto lub plastiki....jak nie dopierzesz to mam komplet do kombi po lifcie do sprzedania .
    Dopiorę dopiore, w koncu nie jest brudna , tylko lekko nieświeża po zimie...
    I będę prał w samochodzie, albo podjadę do myjni i dam im do wyprania.
    Myślałem ze to wyjęcie będzie łatwe jak w maluchu, .... dobrze że nie szarpałem na siłę..
    Dzięki za pdpowiedź

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Wtrącę się więc i ja, a więc wyjęcie foteli jest banalnie proste, tak jak kolega wspomniał odkręcamy śruby mocujące fotel i NIE ZAPOMINAMY o tym, że w naszych autkach jest bolec, tak to nazwałem niefachowo który wychodzi z prowadnicy i jest włożony do karoserii, to właśnie on może blokować fotel, siadamy więc z tyłu, pociągamy delikatnie fotel do siebie i po problemie.

MariuszKo
    Gość

Domyślnie

Też zabrałem się za wyjmowanie przednich foteli zeby odświeżyć autko i... zeszlifowałem na śrubach dwa imbusy i dupa, nie puściły. Dnia zabraknie na tą operacje. Bedę musiał poszukać twardszych imbusów i zakupić śruby na wymiane.