Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: [146] kontrolka wtrysku a temperatura

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozi_Lukasz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie [146] kontrolka wtrysku a temperatura

Mam taki problem. Przy dłuższej jednostajnej jeździe (przykładowo 90km/h ), zwłaszcza w te mrozy które były na początku roku, wskazówka temperatury praktycznie nie wstaje z pozycji 50 stopni. Wtedy co jakiś czas zapala mi się kontrolka wtrysku. Gdy zatrzymam się na chwile lub pojeżdżę przez jakiś czas na niższym biegu (przy powiedzmy 4 tys obr) ,silnik się podgrzeje trochę i kontrolka znika. Ostatnio zrobiło się troszkę cieplej i problem znikł ale cały czas mi to chodzi po głowie.
    A teraz moje pytanka ..
    Czy to może tylko zbieg okoliczności ze włącza się tylko przy niskich temp silnika, a temperatura nie ma nic do tego ? ( teoretycznie powinien komp. zwiększyć ssanie- chyba) .
    Czy ta temperatura przy takiej pogodzie bardzo odbiega od temp w waszych Alfach?
    Czy może to być wina termostatu ? (ewentualnie co innego)
    Czy bezpiecznym rozwiązaniem jest stosowanie przysłowiowej "tekturki zasłaniającej powiedzmy pół chłodnicy ? ( przyznam ze tego nie testowałem bo boje się ze będzie się za bardzo grzał na postoju lub na światłach).
    Dodam jeszcze ze jak stanę na chwile w jakimś korku to w ciągu max kilku minut temperatura wzrasta do 90 stopni, a jak przekroczy to oczywiście włącza się wentylator.
    Może moja typowa Włoszka po prostu nie lubi zimna?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Ja w swojej zauważyłem, że kontrolka ta zapala mi się jak jest mokro i wilgotno. Przy niskich temperaturach nie. I fakt w mroźne dni silnik długo się rozgrzewa.
    FORZA ITALIA !

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Domino
    Mieszka w
    Dzietrzkowice |EWE XXXX|
    Auto
    AR 155 & AR Crosswagon

Domyślnie

Witam
    Temperatura silnika w granicach 50 °C to zdecydowanie za mało, nawet w tak mroźne dni jakie mieliśmy na początku roku. Wymień termostat bo to prawdopodobnie jego wina.
    W mojej 155-ce, w te mroźne dni kontrolka wtrysku też się świeciła, zwłaszcza wtedy gdy była jeżdżona na krótkich dystansach, tak że silnik nie zdążył się nagrzać. Podobnie było wtedy gdy kupiłem auto, termostat był wypruty i silnik nie osiągał więcej niż 50 °C, kontrolka wtrysku też się świeciła, ustąpiło dopiero wtedy gdy wymieniłem termostat. Komputer zbyt długo utrzymującą się niską temperaturę silnika wyświetla jako błąd.

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Temp. około 50 st. miałem przy uszkodzonym termostacie. Alfa palila mi duzo a nagrzewała sie tylko w korkach i to na moment. Kontrolka nigdy mi sie nie zapalala. A co do tektury przed chłodnicą trzeba uważac zeby nie przegżać silnika, bo bardzo łatwo. Ale czeka Cie i tak wymiana termostatu koszt to około 120 zł + wymiana.

JanAR
    Gość

Domyślnie marchewka

Witam,

Żeby nie zakładać nowego tematu, napiszę tutaj.

Sprawa wygląda tak po przekręceniu kluczyka nie gaśnie mi kontrolka wtrysk. po odpaleniu silnika gaśnie. Podjechałem więc na komp. po podpięciu pokazał... 21 błędów... Chyba wszystkie możliwe czujniki za jakie odpowiada marchewka. To możliwe że ona ma tyle rzeczy walnięte? czy też jedna rzecz może powodować że wysypało wszystkie błędy? Silnik krokowy czy sondę wymieniałem wcześniej a mimo to jest w owej kolekcji 21 błędów. po skaskowaniu błędów, po chwili znowu było 21.

Druga sprawa temperatura, w czasie jazdy potrafiła dojść do 90 - 90 paru stopni, po chwili się opanowała, ale już miałem się zatrzymywać. Podczas jazdy nie powinno się tak dziać. Wie ktoś ile wnosi temp. robocza boxera? 1.6. W korku to jadę praktycznie na wentylatorze, Do ilu stopni po włączeniu wentylatora powinna być zbita temperatura?

Pozdrawiam.

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Dobrze by było jakbymiał jakiś wydruk tych błędów bo tak w ciemno to trudno cokolwiek powiedzieć. Wydaję mi się że może byc coś z komputerem bo jakby wszystkie czujniki padły to by auto nie jeździło.