Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: [145/146] Kolejne spostrzeżenia na temat wariatora

QBUS
    Gość

Domyślnie [145/146] Kolejne spostrzeżenia na temat wariatora

Witam ponownie :-).

Postanowiłem napisać tego posta pod wpływem moich obserwacji zjawiska zwanego padnięty wariator . Na tym (jak i innych forach) napisano już cały stos postów w tym temacie, jednak mój mam nadzieję będzie ciut inny i może się komuś przydać w przyszłości (nie jest to pytanie, a tak jak napisałem w opisie tematu są to moje spostrzeżenia).

No więc do rzeczy :mrgreen: :
    Za pierwszym razem, kiedy padł mi wariator słychać było klekotanie na zimno, które później lekko się tłumiło. Następnie zaczęły mi się problemy z obrotami na biegu jałowym (zwłaszcza przy dojeżdżaniu na luzie). Było to tak, że przy schodzeniu z obrotów wskazówka zatrzymywała się na 1100 obrotów na parę sekund po czym nagle spadała do 500 (aż do kołka na obrotomierzu), żeby potem wrócić do 1100, po paru takich rundkach całość się stabilizowała. Gdy obroty były stabilne (900) czuć było, że praca silnika nie jest idealna.

Jako, że generalnie padnięty wariat nie daje poza klekotem żadnych objawów początkowo nie wiązałem jednego z drugim. Czego to ja wtedy nie robiłem - czyściłem przepustnicę i silnik krokowy (tego nawet podmieniałem ze sprawnej Alfy), wymieniłem przepływomierz i sondę lambda i wszystko na nic. W akcie desperacji pojechałem do ASO, gdzie orzekli, że winny jest wariator. Z lekkim uśmieszkiem ironii wyjechałem od nich, ale że klekotanie zaczęło być coraz większe po około miesiącu wymieniłem sukinkota.... I stała się jasność - po paru przejechanych kilometrach (autoadaptacja komputera) obroty zrobiły się stabilne jak skała (oczywiście klekotanie też ustało). Aż do czasu...

Pare miesięcy temu nowy (pozmianowy) wariator zaczął ponownie dawać oznaki zużycia (w postaci klekotania). Pytałem nawet tutaj o możliwe problemy przy długim czasie jeżdzenia, gdy część ta jest uszkodzona. Generalnie postanowiłem to na jakiś czas zlać. Od jakiś dwóch tygodni powoli zaczynają dochodzić dodatkowe objawy - na wolnych obrotach spadają obroty bez powodu, przy równomiernej jeździe przy około 2000 tysiącach obrotów czuć lekkie szarpanie przód-tył, silnik na wolnych obrotach zaczął pracować mniej równo (tak samo jak miałem poprzednio). Co ciekawe przy samym momencie odpalania nie pracuje głośniej niż później (ale to może dlatego, że jest już pozmianowy).

Mogą to być również usterki innych części (przepływka, krokowy itd.) - teoretycznie taka możliwość istnieje, ale jednak ja na tyle znam ten samochód, że jestem niemal pewny, iż wymiana wariata pomoże...

Dla wszystkich na przyszłość jako konkluzję mojego posta powyższy wywód zebrałem w parę punktów:
    1. Kończący się wariator nie musi klekotać bardziej przy odpalaniu;

2. Problemy z biegiem jałowym (oraz czasem z okazjonalnym wypadnięciem zapłonu) nie muszą wcale oznaczać standardowych rzeczy (przepływka itd.)- może to być (i często jest) wiarator;

3. Uszkodzony wariator nie pozostaje tak naprawdę obojętny dla silnika. W przypadku, gdy jeszcze działa, zmienia on moment otwarcia zaworów, jednak może to robić źle - wówczas auto nie będzie pracowało równo, komputer będzie głupiał (stąd u mnie były te spadki obrotów). Może to powodować złe spalanie mieszanki, a w efekcie uszkodzenie katalizatora, gniazd zaworowych, dodatkowo taki wariator może wykończyć wałek rozrządu;

4. Rąbnięty wariator nie musi dawać zauważalnego spadku mocy (u mnie nie daje);

I na koniec moja rada:
    Jeżeli macie w planach jeździć autem dłużej i akurat macie klekoczącego wariata nie zwlekajcie za długo z wymianą, bo po pewnym (fakt, że długim) czasie może się to na Was zemścić.

Dziękuję za uwagę i przepraszam za przynudzanie - myślę jednak, że moje spostrzeżenia mogą paru z Was oszczędzić tyle nerwów co ja miałem półtorej roku temu.

Pozdrawiam

PS Ja swojego planuje wymienić w przeciągu miesiąca/dwóch.

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Ile wytrzymał Ci pozmianowy wariator i na jakim oleju jeździsz :?:

QBUS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rigobert
    Ile wytrzymał Ci pozmianowy wariator i na jakim oleju jeździsz :?:
    Wytrzymał niecałe półtorej roku. Jeżdzę na Mobil SemiSynthetic 10W40 (kontroluję stan oleju, tak aby był zaraz pod kreską max).

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Cytat Napisał QBUS
    Wytrzymał niecałe półtorej roku.
    Dobre..
    A ile kkm :?:

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

z tymi obrotami ze wariator ma na to wpływ to bym sie jednak spierał..

QBUS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Alfista
    Też mi się tak wydawało - jednak rzeczywistość okazała się inna :>> .
    Nie twierdzę, że w każdym przypadku, ale jeżeli ktoś ma walnięty wariator i problemy z obrotami to jedną z możliwych przyczyn jest właśnie on.

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Cytat Napisał QBUS
    Cytat Napisał Alfista
    Też mi się tak wydawało - jednak rzeczywistość okazała się inna :>> .
    Nie twierdzę, że w każdym przypadku, ale jeżeli ktoś ma walnięty wariator i problemy z obrotami to jedną z możliwych przyczyn jest właśnie on.
    Ja mam walnięty wariator i mialem problem z obrotami, ale mi pomogło czyszczenie przepustnicy.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

a mi po wymianie wariatora dalej klekota i spalanie wzroslo

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Konrado
    a mi po wymianie wariatora dalej klekota i spalanie wzroslo
    moze to nie wariator ci klekota a pompa wspomagania.. bylo juz o tym na forum