Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Osłona wewnętrzna słupka

mar_1981
    Gość

Domyślnie Osłona wewnętrzna słupka

Witam. Mam problem ze słupkiem przednim od strony kierowcy. Nie brałem się za to bo bałem się że połamie gdy były mrozy. Teraz chce to naprawić. Powiedzcie mi jak zamontowany jest słupek, są jakieś zaczepy, jak go zdjąć i w razie czego poprawić. Nie chcę robić nic na siłę żeby nie połamać czegoś. Oto zdjęcie problemu:

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Spróbuj na poxipolu.

mar_1981
    Gość

Domyślnie

No tak ale moje pytanie teraz jak to zdjąć i na czym się ten słupek trzyma. Widzę że chyba przewody które ida wewnątrz się przekrzywiły i prężą.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Końskie
    Auto
    AR 156 sportwagon 1,9JTD 115kM

Domyślnie

oslona mocowana jest na trzy lub cztery zatrzaski (nie pamiętam dokladnie) a oprócz tego jest jeszcze stalowa, nazwijmy to "linka" w kształcie "S" przykręcona do słupka i do osłony i właśnie ona tak pręży, ale u mnie w słupkach jest poducha. Chyba ta linka zapobiega całkowitemu odpadnięciu osłony jak poducha wystrzeli. Aby ściągnąć osłonę musisz ją pociągnąć do siebie od góry aby po kolei zatrzaski puszczały, tak w miarę mocno ale z czuciem. wychodzi to dość łatwo gorzej wcisnąć ponownie bo gniazda zatrzasków są delikatne i można je niechcący wbić do słupka, u mnie dwa wpadły, a dokupić owe gniazdo to chyba tylko w aso można. Ja dopasowałem grubsze spinki i zapiąłem bezpośrednio w dziury po gniazdach. było trochę kombinacji ale się udało.

powodzenia

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Zanim zaczniesz szarpać tą osłonę, pamiętaj o ściągnięciu uszczelki drzwi w tym miejscu bo przytrzymuje ona swoim fragmentem tenże słupek.
    Pełna instrukcja w eLearn

mar_1981
    Gość

Domyślnie

OK dzięki będę musiał się za to zabrać na dniach.