Jakie wrażenia z prowadzenia na polskich drogach?
Jakie wrażenia z prowadzenia na polskich drogach?
Julka QV,
jeżdziłem w ten weekend. Wrażenia bardzo pozytywne. Pierwszy raz jeździłem z oponami z niskim profilem. Wpadłem (tylko) w jedną, glebszą dziurę przez nieuwagę - był hałas (i twarde uderzenie)- te nasze "cudowne" drogi....
trzeba też wspomnieć o niesamowitych wrażeniach wizualnych, szczególnie z ciemną turbinką echhh....![]()
Nie jest tragicznie. W porownaniu do 16 trzeba troche wiecej uwagi i liczyc sie ze zmniejszonym komfortem. Rekompensuja to wlasciwosci jezdne na rownej drodze
Ciemne turbinki są piękne... Ale dla mnie 18" to już perwersja.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
ale jak tam perwersja radosławie, troszke tutaj zazdrosc przez ciebie przemawia, byc moze zbyt praktycznie podchodzisz do rzeczy, przeciez posiadacz alfiny jest z definicji ekscentrykiem wiec zadna perwrsja nie ma tu zastosowania, przeciwnie im wiecej ekspresji tym lepiej,
felgi to 20-30% wyglądu, co prawda wzor trojramienny nie jest jakims super ale jak sobie popatrze w garazu na sąsiednie wieksze auta na malutkich felgach np starsze A6 na 15' (duza kaczka na krotkich nozkach) to moje wozidło wygląda bardzo ofensywnie,
reasumując - to nie pewrersja ze duze felgi, to perwersja ze dziury w jezdniach, rozwiązanie takie ze powoli, ekologicznie jezdzimy na dziurach i szybko, sprawnie na nielicznych autostrach, i tak juz pozostanie do usranej s....., tak sobie mysle ze jak pewnego dnia obudze sie w kraju bez dziur na ulicach to znaczy ze zostalimy zaanektowani przez kraj sąsiedni, znanego producenta aut, ale pewnie to nie nastąpi, dziura w drodze jest tak polska jak psia kupa na chodniku, jak tanie wino, jak wąsy,jak smierdzący panowie, smutne panie, kibole, rasizm, antysemityzm itp itd, jest poprostu esnencją polskości
jjokocha dobrze mówi ja uważam ze dobra felga to nawet 50 % wygladu i porównuje to zawsze do kobiet w pięknej szpilce a w filcach lub domowych bamboszachperwersja to powozic mito na balonowej 15ce hahah
![]()
Zaczęło się niewinnie od pięknej 147 po 30sztuce tej marki stwierdzam że virus Alfa działa
Aktual:
AR 166FL 3.0 v6
AR GT
AR 166FL 2.4jtd 20v
Zastava 750
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Jazda na 18 jest całkiem OK. W poprzednim Audi miałem kola 225/45/17. Trzymały idealnie, a co do komfortu jazdy to oczywiście trochł było twardo. Moje obawy,że w Julce na większych kolach może być istotnie gorzej, okazały się całe szczęście bezpodstawne. Dziury w drodze i tak trzeba omijać, a im więcej zakretów i dość szybko, tym większa przyjemność z jazdy. Julka jedzie jak po szynach.
Felgi 18" sa piekne. Kompletnie nie nadaja sie do uzytkowania w miejscu mojego zamieszkania (Wro/Wawa). Dlatego bez wahania kupilbym je ponownie.![]()
Z tą Warszawą to trochę przesadzasz.... fakt wybieram lepsze drogi dojazdu, ale nie żebym się bał że je pokrzywie, bo szczerze to takich miejsc w stolicy nie znam .... a po krawężnikach nie jeżdżę
Co innego Wrocław ... faktycznie sporo brukowanych ulic, a i pozostałości po zimie jakoś więcej niż w stolicy![]()