Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Temat: biopaliwo-wyraź swoją opinie

papa16b
    Gość

Domyślnie biopaliwo-wyraź swoją opinie

Witam co myślicie o biopaliwie do mojego dieselka?? AR 145 1.9 TD 95r . Czy to prawda, że BIO niszczy przewody paliwowe ?? z góry dzięki za odpowiedzi

Użytkownik Rowerzysta Avatar turek1601
    Mieszka w
    Pruszków, Ostrołęka
    Auto
    147 1,6 105km

Domyślnie

Witam. Miałem mondeo 1,8 td w lato przez 2 lata tankowałem bioester na bliskiej i nic sie silnikowi nie stało a w sumie zrobiłem nim 65 tys km. Palił jakieś 0,3-0,5 wiecej. Miałem 1 zasade: po zimie po przejechaniu pierwszych 200-400 km na bio trzeba wymienic filtr paliwa bo bio wymiata wszystkie syfy ze zbiornika i przewodów a filtr to wszystko zbiera i sie zapycha. Po zmianie jeździsz normalnie i wymieniasz filtr co 10000tyś km. Przed zimą wymieniasz filtr i tankujesz normalne paliwo. Poczekaj az temp w nocy nie bedzie spadać poniżej 5 st C zeby galaretka ci sie nie zrobiła.

Krzychu.146
    Gość

Domyślnie

siemka, Ja mam zamiar spróbować zalać olej rzepakowy ale jak narazie to cena 1 L oleju rzepakowego w sklepach jest zbliżona do ceny 1L ON dlatego też narazie wstrzymuje sie z testami. Jak wyczaje gdzies OR za około 3 zł to kupuje i zalewam 50/50 z ON. Zobaczymy jak bedzie.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar themim
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał Krzychu.146 Zobacz post
    siemka, Ja mam zamiar spróbować zalać olej rzepakowy ale jak narazie to cena 1 L oleju rzepakowego w sklepach jest zbliżona do ceny 1L ON dlatego też narazie wstrzymuje sie z testami. Jak wyczaje gdzies OR za około 3 zł to kupuje i zalewam 50/50 z ON. Zobaczymy jak bedzie.
    bedziesz robil mieszanke 2 cieczy o roznych gestosciach... a jesli sie rozwarstwi? ja bym bardziej uderzyl do restauracji na poczatek 20l przepalonego oleju z calym syfem (zapewne dadza Ci go za darmoche i jeszcze ucaluja w reke a jesli nie to zaplacisz doslownie grosze), potem worek z jakiegos materialu ktory dobrze zatrzymuje zanieczyszczenia stale, wlewasz te 20l oleju do worka podstawiasz wiadro zostawiasz na noc przychodzisz rano i masz ciecz o podobnej gestosci do ON i dopiero to z nia mieszasz
    Diagnostyka komputerowa, kasowanie błędów
    Sprzedam Alfe 145!

Krzychu.146
    Gość

Domyślnie

Z tego co wyczytałem w internecie to olej roslinny z olejem napędowym miesza sie bez problemu a niektórzy mieszają nawet w proporcji 75% OR i 25% ON. Można ewentualnie dodać jakiegoś uszlachetniacza. A co do oleju z frytek to może sie w nim znajdować cukier i inne nieciekawe rzeczy co może źle wpływać na silnik. Ale podobno 1.9 TD przepali wszystko bez zająknięcia. Troche sie boje ale chce kiedys spróbować. Musze jeszcze pogadać z kims kto juz jeździł wczesniej na takich specyfikach.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Polkowice
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.4 ie Alfa Romeo 145 1.4 boxer

Domyślnie

Silnik 1.9 td to prosty diesel przepali wszytko. Mieliśmy z ojcem taką przygode że mielśmy zatankowac ale ojciec mówi dobra zalajemy na nastepnej i po ujechali jakiś 30 km auto zaczeło lekko przerywac. Odrazu zatrzymaliśmy sie, była to jakas wieś. Pobiegłem do pobliskiego sklepu kupiłem 5l oleju roślinnego. Zaleliśmy do baku autko normlanei śmigało przyspieszenie normlane i wogóle tylko był jeden mankament w aucie tak waliło frytkami że nie dało sie usiedzieć

Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r

Domyślnie

A co do oleju z frytek to może sie w nim znajdować cukier i inne nieciekawe rzeczy co może źle wpływać na silnik.
    czasteczki skrobii maja zle wplywac na silnik? lol?

Cytat Napisał Pol3wa
    Zaleliśmy do baku autko normlanei śmigało przyspieszenie normlane i wogóle tylko był jeden mankament w aucie tak waliło frytkami że nie dało sie usiedzieć
    to samo jest z bioestrem wali frytami na kilometr
    Sprzedam Alfe 145!

Krzychu.146
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał themim Zobacz post
    czasteczki skrobii maja zle wplywac na silnik? lol?
    Sam do końca nie wiem. Tak wyczytałem na jakimś forum.

themim ty lałbyś przepalony olej z restauracji do twojego jtd`ka?? i co sądzisz o laniu OR do mojego Tk`ka? warto oszczędzać i zalewać ten bajzel?

Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r

Domyślnie

Sam do końca nie wiem. Tak wyczytałem na jakimś forum.

themim ty lałbyś przepalony olej z restauracji do twojego jtd`ka?? i co sądzisz o laniu OR do mojego Tk`ka? warto oszczędzać i zalewać ten bajzel?
    do jtd? nigdy w zyciu... do TD? To zalezy, ale tylko jakbym byl zmuszony... Z tym ze tak jak mowilem OR ma inna gestosc i jesli nie chcesz zabic wtryskow to najpierw musisz go podgrzac i to sporo... no chyba ze przepalony odfiltrowany to co innego
    Sprzedam Alfe 145!

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Ja powiem tak: pod względem zużycia ściernego, BIO jest daleko w tyle nawet za opałem
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/