Witam co myślicie o biopaliwie do mojego dieselka?? AR 145 1.9 TD 95r . Czy to prawda, że BIO niszczy przewody paliwowe ?? z góry dzięki za odpowiedzi
Witam co myślicie o biopaliwie do mojego dieselka?? AR 145 1.9 TD 95r . Czy to prawda, że BIO niszczy przewody paliwowe ?? z góry dzięki za odpowiedzi
Witam. Miałem mondeo 1,8 td w lato przez 2 lata tankowałem bioester na bliskiej i nic sie silnikowi nie stało a w sumie zrobiłem nim 65 tys km. Palił jakieś 0,3-0,5 wiecej. Miałem 1 zasade: po zimie po przejechaniu pierwszych 200-400 km na bio trzeba wymienic filtr paliwa bo bio wymiata wszystkie syfy ze zbiornika i przewodów a filtr to wszystko zbiera i sie zapycha. Po zmianie jeździsz normalnie i wymieniasz filtr co 10000tyś km. Przed zimą wymieniasz filtr i tankujesz normalne paliwo. Poczekaj az temp w nocy nie bedzie spadać poniżej 5 st C zeby galaretka ci sie nie zrobiła.
siemka, Ja mam zamiar spróbować zalać olej rzepakowy ale jak narazie to cena 1 L oleju rzepakowego w sklepach jest zbliżona do ceny 1L ON dlatego też narazie wstrzymuje sie z testami. Jak wyczaje gdzies OR za około 3 zł to kupuje i zalewam 50/50 z ON. Zobaczymy jak bedzie.
bedziesz robil mieszanke 2 cieczy o roznych gestosciach... a jesli sie rozwarstwi? ja bym bardziej uderzyl do restauracjina poczatek 20l przepalonego oleju z calym syfem (zapewne dadza Ci go za darmoche i jeszcze ucaluja w reke a jesli nie to zaplacisz doslownie grosze), potem worek z jakiegos materialu ktory dobrze zatrzymuje zanieczyszczenia stale, wlewasz te 20l oleju do worka podstawiasz wiadro zostawiasz na noc przychodzisz rano i masz ciecz o podobnej gestosci do ON i dopiero to z nia mieszasz
![]()
Diagnostyka komputerowa, kasowanie błędów
Sprzedam Alfe 145!
Z tego co wyczytałem w internecie to olej roslinny z olejem napędowym miesza sie bez problemu a niektórzy mieszają nawet w proporcji 75% OR i 25% ON. Można ewentualnie dodać jakiegoś uszlachetniacza. A co do oleju z frytek to może sie w nim znajdować cukier i inne nieciekawe rzeczy co może źle wpływać na silnik. Ale podobno 1.9 TD przepali wszystko bez zająknięcia. Troche sie boje ale chce kiedys spróbować. Musze jeszcze pogadać z kims kto juz jeździł wczesniej na takich specyfikach.
Silnik 1.9 td to prosty diesel przepali wszytko. Mieliśmy z ojcem taką przygode że mielśmy zatankowac ale ojciec mówi dobra zalajemy na nastepnej i po ujechali jakiś 30 km auto zaczeło lekko przerywac. Odrazu zatrzymaliśmy sie, była to jakas wieś. Pobiegłem do pobliskiego sklepu kupiłem 5l oleju roślinnego. Zaleliśmy do baku autko normlanei śmigało przyspieszenie normlane i wogóle tylko był jeden mankament w aucie tak waliło frytkami że nie dało sie usiedzieć![]()
Sprzedam Alfe 145!
Sprzedam Alfe 145!
Ja powiem tak: pod względem zużycia ściernego, BIO jest daleko w tyle nawet za opałem![]()
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda