Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: klamka drzwi kierowcy

Użytkownik Romeo Avatar Jester
    Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie klamka drzwi kierowcy

Witam

Mam problem z klamką od strony kierowcy- nie mogę otworzyć drzwi. Kiedyś było tak, że klamka działała ale jak się mocno pociągnęło i praktycznie przy samym końcu się udawało otworzyć drzwi. Później jakiś domorosły mechanik wymienił mechanizm bo było coś ułamane i klamka działała ale zaczęła słabnąć aż padła drzwi nie można otworzyć. Denerwujące jest czekanie aż pasażer otworzy drzwi od środka albo sam sobie otworze przez drzwi tylne więc proszę was o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Jak ściągnąć tapicerkę drzwi i te wszystkie elementy i w czym tak naprawdę tkwi problem, że tych drzwi nie mogę otworzyć? Proszę również o jakieś zdjęcia lub opis od A do Z

Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Tapicerkę ściągasz w następujący sposób. Zdejmujesz zaślepkę głośnika, odkręcasz głośnik. Potem masz dwie śruby mocujące przy uchwycie do zamykania. Jedna pod zaślepką owalną a druga w górnej części uchwytu (widoczna od dołu). Następnie musisz odkręcić śrubkę mocującą ramkę wokół klamki. Jest pod tym prostokątem, który trzeba delikatnie podważać, żeby nie połamać klinów. Potem zdejmij trójkąt z głośnikiem wysokotonowym w rogu drzwi. W niektórych wersjach był przykręcany małą śrubką od strony uszczelki ale w Twojej jest chyba tylko na zatrzaskach. Jak już to poodkręcasz to tapicerkę trzeba pociągnąć do siebie, żeby kołki puściły. Ściągając ją nie zapomnij odpiąć kostek sterowania szybami.

Demontaż mechanizmu jest dość prosty bo śruby są na zewnątrz ale trzeba delikatnie pościągać wszystkie cięgna poczynając od klamki i odpiąć kostkę. Prawdopodobnie masz złamane lub wyrobione gniazdo idące właśnie od klamki lub inna zapadka nie wytrzymała. Niestety nie wszystko da się tam rozebrać więc pewnie pozostaje kupić zamek od anglika (np kolega cumaborek na forum ma taką na części) bo ten będzie na 100% mniej używany niż najlepszy od wersji europejskiej.

Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Ściągając ją nie zapomnij odpiąć kostek sterowania szybami.
    Masz na myśli ten cudny mechanizm sterowany korbkami ze środka? tak, nie mam żadnych el. szyb w swojej Alfie

btw. dzięki za info, muszę znaleźć chwilę wolnego i się tym zajmę

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

To ściągając dźwignię od szyb "prawie elektrycznych" nie zapomnij o wyjęciu zawleczki blokującej tą korbkę.

Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

odgrzewam. więc przy okazji dzisiejszej aury rozebrałem tapicerkę wg. wskazówek i jest taki problem ta dzwigienka
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dzwignia klamki.JPG
Wyświetleń:	236
Rozmiar:	45.6 KB
ID:	24753jest jakby odgięta w strone prawą (do środka a nie do zamka) i powoduje, że zapadka(zielony)
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dzwignia klamki2.JPG
Wyświetleń:	533
Rozmiar:	50.8 KB
ID:	24754zahacza o obudowę zamka i nie można drzwi otworzyć. Jeżeli nagnę obudowę zamka/popchnę zapadkę/odegnę dźwigienkę to przy manualnym zamknięciu zamka drzwi klamka z zewnątrz bezproblemowo go otwiera. Pytanie- jak ten drucik dziadowski wygiąć albo co zrobić by tam to się nie zahaczało? niestety mam małe pole manewru bo ciut kiepski dostęp jest do tego :/

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Odkręć zamek i wyjmij to wszystko. Najlepiej by było porównać z drugą stroną lub innym zamkiem. Może ktoś na forum ma taki wymontowany (spytaj kolegi Cumaborek) i udostępni Ci zdjęcia dokładne.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cuma_borek
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    była 145 BX Zender, jest 166 2.4jtd progression, GTV 2.0TS oraz 3.0v6 Cup

Domyślnie

pisales pw, wiec odpisze tutaj, jak chcesz to wytne ci klamke z kawalkiem drzwi i z ta dzwigienka i zamontujesz normalnie sobie, mozliwe ze problem dzwigienki polega na tym ze w 146 jest ona troche inaczej wyprofilowana niz w 145 i kiedys ktos wymienil moze ten mechanizm na taki niepasujacy

Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

odkopuje temat klamki. rozbebeszyłem znowu boczek by ją ponękać i efekt mizerny. odnosząc się do mojego posta wcześniej jest tak samo,mimo iż na siłę próbowałem nacisnąć na ów zapadkę i dźwignię by to normalnie pracowało.
    If you just let me I'll find a way
    To ease your mind and for you to stay
    And I will untie all the ropes
    It's hard for me but believe me, I'm trying.