Witam,
zamierzam zmodyfikować nagłośnie (fabryczne) w moim MiTo. Orientujecie się, jak może wyglądać sprawa gwarancji przy dodatkowym wygłuszaniu wnętrza i wymianie głośników?
Witam,
zamierzam zmodyfikować nagłośnie (fabryczne) w moim MiTo. Orientujecie się, jak może wyglądać sprawa gwarancji przy dodatkowym wygłuszaniu wnętrza i wymianie głośników?
Skoro ogólna gwarancja u mnie nie umarła po instalacji LPG i przeróbce kilku innych elementów elektryki to nie sądzę żeby nagłośnienie było problemem. Ale oczywiście jeśli spowodujesz tym jakieś uszkodzenia to wiadomo że te elementy z gwarancji wypadają. Przeczytaj co pisze w karcie gwarancyjnej o modyfikacjach bo jest taki zapis.
Dogadaj się z serwisem, by Ci wpisali zmiany do książki serwisowej "autoryzując" modyfikacje. Nie będziesz miał też problemów na wyjazdach w obcych serwisach.
W skrócie zapis mówi że jeżeli usterka wyniknie z wprowadzonej modernizacji to nie podlega gwarancji. A zatem nijak nie ma związku ze zmianą nagłośnienia np. awaria łożyska, turbosprężarki czy też wady lakiernicze. Mam kilka modyfikacji od oświetlenia począwszy, poprzez elektronikę a skończywszy na LPG i z egzekwowaniem gwarancji nie miałem problemu. Poza tym nie wszystko co widzi mechanik musi zaraz wiedzieć przedstawiciel centrali FAP bo on najczęściej widzi już wymontowane części czasem nawet odpowiednio "stuningowane" aby konieczność wymiany była bezdyskusyjna (sprawdzone info).