Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: przespieszanie problem

majkelalfa1
    Gość

Domyślnie przespieszanie problem

Witam. Pojawił się problem z przespieszaniem. Alfa słabo przyspiesza przy dodaniu gazu. Całkowicie straciła dynamikę.
    Reagowała nawet na delikatne nacisnięcie pedału gazu ,a teraz żeby wogóle przyspieszała muszę wciskać pedał gazu w podłogę. Jest efekt jakby skoku w przespieszaniu i takie były pierwsze objawy. Przy rozpędzaniu nagle się dławiła w wysokim zakresie obrotów , teraz to dławienie występuje od niskich obrotów , chyba że docisnę pedał gazu w podłogę to dopiero przyspiesza. Też na biegu jałowym obroty są nieregularne , za bardzo spadają , nie trzyma obrotów.

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Auto
    Nissan Murano Z 51 3.5L V6

Domyślnie

Niestety żaden z nas to nie wróżbita Maciej

Podłącz Alfę pod kompa, bowiem przyczyn może być kilka :

1. Przepływka
    2. Dziura w dolocie
    3. Brudna przepustnica
    4. Czujnik poł. pedału przyspieszenia
    5 .Sondy

I inne które w tej chwili do głowy mi nie przyszły, a które uzupełnią pewnie dalsi forumowicze.

Pzdr

Użytkownik Ogier Avatar marekshino
    Mieszka w
    Czeladź
    Auto
    147 Q2

Domyślnie

Jak pisze poprzednik koniecznie podłącz pod komputer i FES może coś powiedzieć. Jak dawno wymieniałeś filtry paliwa oraz powietrza ? Wyskoczyła kontrolka silnika czy komputer nie sugeruję błędów.

majkelalfa1
    Gość

Domyślnie przyspieszanie problem

Filtr powietrza wymieniłem dzisiaj. Problem bardziej występuje na nagrzanym silniku. Początkowo przyspiesza normalnie ale później jedzie jakby miała połowę koników. Na włączonym silniku odłączyłem wtyczkę od przepływomierza to prawie zgasła , dolot szczelny - sprawdziłem. Tak chodzi mi po glowie ta przepływka ma 60 tyś + coś od poprzedniego właściciela.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 147 1.6 T-Spark 2001 Distinctive

Domyślnie

Mam podobny problem co ty tylko że mój dostaje muła gdy jest zimny później jest w miarę ok ale i tak nie to co kiedyś.
    Sprawdziłem świece i niestety są do wymiany nawet ukruszone mam 2 fajki od świec. (Wymieniam w przyszłym tygodniu).
    na Twoim miejscu sprawdziłbym świece.

majkelalfa1
    Gość

Domyślnie spowolnienie auta

Jeżeli chodzi o świece to też mam jedną fajkę do wymiany.
    Podłączyłem się natomiast pod komputer i wywaliło błąd P0150 - sonda lambda (rząd 2, czujnik1).
    Wcześniej tego nie było , być może sonda "dostała po dupie " po wjechaniu w sporą kałużę przed paroma dniami.
    Trudno winić jedną fajkę za takiego "muła" -koszt sondy 350 zł.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar bartstep
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    AR 147 1,9 JTD 116KM

Domyślnie

Hej,

z doswiadczenia diagnostycznego... blad sondy wywala kiedy uszkodzone sa swiece/swieca. Wiec skoro jedna ze swiec nie domaga (a sam tak napisales) to najpawdopodobniej ona zakloca prace sony i wywoluje bledy. Brak iskry na swiecy powoduje zly sklad mieszanki, nieoczekiwane parametry spalania i bzdury na sondzie lambda. W efekcie komputer nie potrafi dobrac skladu mieszanki i... masz przepis na mula
    Wymien swiece (najlepiej w komplecie). Pamietaj zawsze lepiej wymienic wszystkie sredniej jakosci, niz jedna za to super marki

Powodzenia
    alfa-klub.prv.pl * Podpiecie do komputera, diagnostyka, kasowanie bledow. Kontakt GG 3127266 * alfa-klub.prv.pl

majkelalfa1
    Gość

Domyślnie problem świece/sonda

Wymieniłem 4 świece główne i jak narazie jest ok.
    Dodatkowo reset mapy spalania (odłączyłem aku na 15 min.) , wykasowanie błędów i silnik "chodzi" idealnie.
    Po wymianie 3 świec i jednej uszkodzonej cewki wciąż wyskakiwal blad sondy lambda aktywny.
    Muszę jeszcze spr. po wymianie tej ostatniej świecy czy jest błąd sondy lambda (sonda 3 na początku).
    Komputer skanowałem programem FiatEcuScan, kabelek z przełącznikami do airbaga , abs-u itd.
    P.S. przy wkręcaniu dwuelektrodowej świecy (bo są 2 dwu - 2 trzyelektrodowe) ukręcił się gwint. Udało mi się go wykręcić ale bardzo delikatne te świece.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- w tym modelu jest takze zerowanie parametrów adaptacyjnych.
    - odłaczenie aku nie ma nic do map spalania, takie odłączenie zeruje tylko body komputer.
    - szkoda że nie pomierzyłeś TRA , FRA,
    - a ta twoja wymiana świec, to jest wzorcowa.
    - pisał kolega wyżej: komplet wymieniamy.
    - a potem będzie płacz że alfy takie awaryjne.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

majkelalfa1
    Gość

Domyślnie problem sonda

To już ostatni post.
    Okazało się jednak , że to wina sondy lambda za kat.
    Wymieniłem na używkę z allegro (70 zł.) i jest duża różnica w przyspieszaniu . Wcześniej cały czas świecił się błąd katalizatora P0420 , który mogła powodować sonda. Teraz wyskakiwał błąd P0420 i P0150 czyli czujnik lambda.
    Przy niesprawnej sondzie alfa przyspieszała liniowo ,aż w końcu zaczęła się mulić i nierówno chodziła na wolnych obrotach. Przy wymienionej sondzie wreszcie nabiera mocy od 3000 obr.